Kamu ihaleleri için yeterlilik kriteri düzenlemesi

Kamu ihalelerinde ekonomik ve mali yeterlilik kriteri olarak ihale konusu işle ilgili cironun aranabilmesi ve standart formlarla belgelenmesi mümkün olacak.

Haberler 14.06.2019 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kamu hale Kurumunun, 5 ayr ihale yönetmelii ile Kamu hale Genel Tebliinde Deiiklik Yaplmasna Dair Teblii Resmi Gazetede yaymland.

Kurumdan edinilen bilgiye göre, yaplan deiikliklerle ihalelerde ekonomik ve mali yeterlilik kriteri olarak ihale konusu i ile ilgili cironun aranabilmesi ve standart formlarla belgelenmesi mümkün hale getirildi.

Bu kapsamda, yaklak maliyeti eik deerin 3 katna eit ve bu deerin üzerinde olan yapm ii ihalelerinde, i hacmini gösteren yeterlilik kriteri olarak yalnzca yapm ileriyle ilgili cironun aranabilmesi hususunda idarelere dokümanda düzenleme yapabilme yetkisi verildi. Buna karn, söz konusu ihalelerde isteklinin yapm ileriyle ilgili ciro için istenen oran tek bana salayamamas halinde toplam cironun da belirli oranda dikkate alnabilmesi imkan getirildi.

Yurt d i bitirme belgelerinin geçerlilii

Ayrca, Kamu hale Kanunu kapsamndaki idarelere gerçekletirilen iler dnda yurt dndan elde edilen i deneyim belgelerinden sadece i bitirme belgeleri ihalelerde kullanlabilecek. Söz konusu belgelerden, sadece belge sahipleri tarafndan veya belge sahibi irketin pay çounluuna sahip irket tarafndan yararlanlabilecek. Bu belgelerin ortak giriimlerde kullanmas halinde belgeyi kullanan ortak tarafndan ortaklk orannca geçici ve kesin teminat sunulmas zorunlu olacak.

Dantay 8inci ve 13üncü daireleri müterek kurulunca verilen karar uyarnca, ihale mevzuatnda serbest muhasebeciler için tannan belge düzenleme yetkileri kaldrld.

Mevzuat gerei ruhsata tabi ilerin ihalelerine katlan aday ve istekliler için çevre ve ehircilik Bakanl Yap Müteahhitlii Biliim Sistemine kaytl olma zorunluluu getirildi.

Mal alm ihalelerinde de numune isteme, sunma ve deerlendirme ilemlerine ilikin hususlar ayrntl olarak düzenlendi.

Düzenlemeler, 23 Haziranda yürürlüe girecek ve ilan veya duyurusu bu tarih ile sonrasnda yaplan ihalelerde geçerli olacak.

Ana Sayfaya Git