"Kandilden kandile giden bir ümmet istenilmemiştir"

Diyarbakır İl Müftüsü Yavuz Selim, sahabe-i kiramın, kandilden kandile giden bir ümmet istemediğini vurgulayarak cami ve Kur'an'dan uzak olunması nedeniyle vahdetin sağlanmadığını vurguladı.

Haberler 19.04.2019 - 12:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Kadir Gecesinden sonra en hayrl gece olarak kabul edilen Beraat Kandili münasebetiyle açklamada bulunan Diyarbakr l Müftüsü Yavuz Selim Karabayr, Müslümanlarn hizipçilii bir kenara brakp, slam dümanlarna kar birlik olmalar gerektiini söyledi. Beraatn kelime anlamnn beladan kurtulma, temizlenmek ve arnmak olduunu ifade eden Karabayr, Müslümanlarn bu hayrl gecelerde bol ibadetle tövbe etmeleri gerektiini aktard.

Müslümanlarn en temel görevinin ümmet için koturabilmek, küfür, düman ve hainlere kar birlik ve beraberlik içerisinde olmak olduunu belirten Karabayr, Aslnda ümmet tektir. Ümmet-i Muhammed olarak Hucurat Suresinde Müminler ancak kardetir ayetiyle kardelik ancak imanla olur. Müminlerin en büyük ve birinci vasf karde olmalardr. Dünyann neresinde olursa olsun, birbirine kenetlenmi duvar, Peygamberimizin ifadesiyle bir vücut gibidirler. Vücudun herhangi bir yerinde ac olur da bütün vücut bunu hissederse, ayn ekilde de mutluluu ve üzüntüyü slam ümmeti olarak beraber yaayabiliyor muyuz, yaamyor muyuz? Kurann bize emretmi olduu bu kardelik gerçekten tahakkuk ediyor mu, etmiyor mu? Ediyorsa daha fazla nasl yapabiliriz? Ümmet olarak maddi-manevi nasl güçlü olabiliriz? slam ümmetinin tarihteki ihtiam nasl geri gelebilir? Bir Selahaddin-i Eyyubi bir daha Kudüsü fethetmek üzere Diyarbakrdan acaba ne zaman geçebilir? Diyarbakrn anneleri Hevsel Bahçelerinde yetitirmi olduklar gül suyundan Bunu aln Kudüse götürün, mihraba bizim için sürün diye ne zaman diyebilirler? Diyarbakrn sokaklarnda sahabeyi temsil eden çocuklar ben sahabe gibi olmak istiyorum, sahabe gibi peygamber a olup hem dünyada hem ahirette mutlu olmakla mutluluk sunmak istiyorum diyen gençler nasl yetiebilir? Filistini, Kudüsü nasl düünebilir, Yemeni, Arakan, Dou Türkistan, bütün gönül corafyamz bu danklktan nasl kurtarabiliriz? dedi.

Kandilden kandile camiye, cumadan cumaya namaza giden bir ümmet istenilmemi

Kuran kurslarnda ciddi bir art olmasna ramen Türkiyede Kuran Kerim bilenlerin saysnn yüzde 50yi ulaamadn vurgulayan Karabayr, badetler, mübarek geceler, kandil geceleri, Ramazan ve Kuran ay bize bunu veriyorsa biz gerçekten istifade ediyoruz demektir. Demek ki biz Ramazan, Kuran çok iyi idrak edemedik ki son asrlardr Allah bize bu birlii, tarihteki ihtiam, kardelii, dayanmay vermiyor. Kandilleri, belki bizim u anda idrak ettiimiz ekilde Resulullah ve sahabe-i kiram idrak etmemi. Bu kastediliyorsa dorudur. Ancak Efendimizin bu hadislerinden örendiimiz kadaryla, özellikle Beraat Kandili, aban ve üç aylar içerisindeki dier kandillerimizde olduu gibi bu hadisler var. Fakat sahabe bizim gibi bunu kutlamam. Kandilden kandile camiye, cumadan cumaya namaza giden bir ümmet istememi. Bütün bunlarla birlikte bir kaide-i külliyemiz var: Bir ey bütün bütüne elde ediliyorsa bütün bütüne de terk edilmez. imdi biz ümmet olarak zayf dümü, camiye gitmiyor, Kuranla itigal etmiyoruz. Son zamanlarda Kuran kurslarnn çok açlmasna ramen, Türkiyedeki Kuran örenenlerin says yüzde 50ye ulam deil. Biz her kitab okuyor, mekna gidiyoruz. Bir kitap ki; bütün kitaplar onu anlamamz için yazlyor. Onu okumuyor, manasna nüfus etmiyoruz ve camilerimiz bo. ifadelerini kulland.

Peygamber Efendimiz, gündüzünü oruçlu, gecesini de ibadetle geçirmemizi tavsiye buyuruyor

Hazreti Muhammedin Beraat Gecesinin önemi hususunda, gündüzü oruçlu geceyi ibadetle geçirmesi tavsiyesinde bulunduunu hatrlatan Karabayr, unlar söyledi:

Istlah olarak da Peygamberimizin hadislerinden örendiimiz kadaryla, üç aylar gibi mübarek zaman diliminde, en son Ramazan ayn müjdeleyen aban aynn 15ci gecesine Beraat gecesi diyoruz. Beraat gecesinin önemi hususunda Peygamber Efendimiz, gündüzünü oruçlu, gecesini de ibadetle geçirmemizi tavsiye buyuruyor. Bu geceyi ihya edince de inallah günahlarmza kefaret, hayatmza bir ayar, yön verme olabileceini bize müjdeliyor. Bu üç aylar içerisinde hep Efendimizin tavsiyeleri dorultusunda ibadetlerimizi artrmaya, gönlümüzü Kurana, bedenimizi oruç tutmaya hazrladk. Bir zaman dilimi ki; 80 yllk bir ömre bedel olabilecek Kadir gecesi gibi bir geceyi içerisinde barndryor. Dolaysyla bu manevi iklime hazrlanrken, aban ay gibi mübarek bir ayda bulunan bu Beraat Kandilinde de kendimizi Ramazana hazrlayp, hakiki bir bayrama ulam, tövbe etmi olarak kurtulmu olmamz gerekiyor. Bundan sonra Allahn bize ne kadar ömür verdiini bilmediimiz için yaayabileceimiz ömrümüzü bereketlendirmek niyetiyle ibadet edeceiz.

Baz kesimler tarafndan kandil gibi önemli gün ve gecelerin hurafe olarak nitelendirildiine iaret eden Karabayr, bu nitelemelere tepki göstererek, Biz tesbih tesbih, gece gece Kurandaki ayet ayet, kelime kelime hakiki tevhidi hem gönülde hem gönüllerdeki tevhidi aryoruz. nallah Beraat Kandilimiz de böyle bir birliktelie, sonuca vesile olur. nallah bu vesileyle bütün kardelerimize, hayrl kandil ve Ramazanlara ulamay Yüce Rabbimden diliyorum. Dualarmz ümmet, birlik, beraberlik ve affmz için yapalm inallah. Beraat kandilimiz mübarek olsun diyorum. dedi.

Ana Sayfaya Git