Kanlı ocak şehitleri!

Diyarbakır'da “Kanlı Ocak” katliamının şehitleri anıldı

Haberler 18.01.2020 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, Dicle Üniversitesi (DÜ) ve Azerbaycan Kars Bakonsolosluu birliiyle düzenlenen Alayan Karanfil Azerbaycan etkinliinde, 1990 ylnda yaanan ve tarihe Kanl Ocak olarak geçen 20 Ocak katliam ehitleri anld.

DÜ Kongre ve Konferans Salonunda gerçekletirilen program, ehitler için sayg duruunda bulunulmas ve Kuran- Kerim okunmasyla balad. Daha sonra stiklal Mar ve Azerbaycan Milli Mar seslendirildi.

Katliam anlatan slayt sunumunun ardndan konuan DÜ Rektörü Talip Gül, çok önemli bir günü hatrlamak ve hatrlatmak için bu programa ev sahiplii yapmann mutluluunu yaadklarn söyledi.

Sovyetler Birliinin Kzl Ordusu tarafndan bamszlk mücadelesi veren sivillere ate açlarak adeta bir katliam yaandn anmsatan Gül, O gece 184 kii ehit oldu. 700 civarnda kii de yaral ve gazi olmutur. Azerbaycan bamszlk mücadelesinden vazgeçmemi daha sonra büyük bir cokuyla bamszln ilan etmitir. dedi.

Gül, üniversite olarak Azerbaycandaki baz üniversiteler ile kardelik protokolü uygulamaya balayacaklarn ifade etti.

- Azerbaycanla kardeliimiz kyamete kadar devam edecek

Diyarbakr Valisi Hasan Basri Güzelolu da karde Azerbaycan tarihinde hem üzüntü hem de özgürlük mealesini yakan 20 Ocak ehitlerini rahmetle and.

Kardeliimiz Azerbaycanla bir millet iki devlet olarak inallah kyamete kadar devam edecek. diyen Güzelolu, öyle konutu:

Yaadklarmz birbirine çok benziyor. Bu iki karde milletin ilelebet payidar olmas her geçen gün güçlü olarak gelecee doru yol almas gerçekleirken, içerideki ve dardaki ihanet çeteleri ve düman sürüleri hiç eksilmiyor. 20 Ocaka bakarken hepimizin aklna 15 Temmuz gelmitir. Hiç merak etmeyin gösü imanla dolu olan yürekleri, sineleri, top da ykamaz, tank da ykamaz. Hiçbir düman ykamaz. O gün Azerbaycanl kardelerimizin yüreklerinde ki özgürlük akn, vatanna milletine sahip çkma iradesini tankyla, topuyla, mermisiyle ykmak istediler. Ama yklan onlar oldu.

Güzelolu, iki ülkenin ortak tarihindeki ihanet, katliam ve varln tehdit eden dümanlklarn milletin ve devletin gücüyle geride brakldn belirterek, iki karde ülkenin bayrandan, duruundan ve tek millet anlayndan ald ilhamla gelecee doru çok güçlü bir ekilde yol alacan vurgulad.

Güzelolu, unlar kaydetti:

ktisadi anlamda bugün her iki ülkenin birlemesi büyük bir enerji, bir sinerji dourmutur. ki ülke bölgesinde bara hizmet eden ve küresel ölçekte istikrar temin eden iki büyük ve güçlü karde ülke olmutur. Allah bu kardeliimiz daim eylesin.

- Dost karde ülke Türkiye bize her alanda destek oldu

Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Bakonsolosu Nuru Guluyev da Azerbaycandan selam getirdiini ve Diyarbakrda bulunmaktan mutluluk duyduunu belirtti.

Guluyev, Türkiye ve Azerbaycan arasndaki ilikilerin her alanda gelimesini istediklerini vurgulayarak, Bamszlk mücadelemizi nesilden nesile aktardk. 1990 ylnda 20 Ocakta yaanan katliamdan sonra bamszlmz için adm atmaya baladk. çok katliamlar geldi bamza, topraklarmz igal edildi. Ama bamszlmz kazandk. diye konutu.

DÜ Tarih Bölümü Bakan Prof. Dr. Oktay Bozan, Azerbaycan Türkiye ilikilerini önemini deinerek, Azerbaycann bamszlk sürecinde verdii mücadeleyi anlatt.

Etkinlie, l Emniyet Müdürü ükrü Yaman, l Jandarma Komutan Tugeneral Mustafa Erdem, Sur Kaymakam Abdullah çiftçi, Kayapnar Kaymakam Ünal Koç, MHP l Bakan Cihan Kayaalp, Balar Belediye Bakan Hüseyin Beyolu, sivil toplum kurulularnn temsilcileri ve örenciler katld.

Ana Sayfaya Git