Kanlı darbe nasıl planlandı?

İstanbul Yeşilköy’deki Harp Okulu binasında ve Ankara Akıncı Üssü’nde bir araya gelen darbeciler günler boyunca planlar yaptı.

Haberler 01.08.2016 - 10:22 Son Güncelleme : 01.08.2016 - 10:22

15 Temmuzdaki darbe girişiminin hazırlık sürecine ilişkin veriler netleşmese de şüphelilerin ifadeleri, bu müdahalenin 8 Temmuzdan beri Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içerisinde konuşulduğunu ve 14 Temmuzda bütün cuntacılar tarafından öğrenildiğini gösteriyor. Cuntanın merkezi diye bilinen Akıncı Üssünde 11 Temmuzdan sonraki dört gün boyunca her akşam toplantı yapıldı. İstanbul Yeşilköydeki Harp Okulu binası darbe planlarının yapıldığı üsse dönüştürüldü. Kanlı darbe girişimi, adım adım şöyle planlandı...

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Müşterek Hedef Analiz Yönetim Başkanı Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, 11 Temmuzda mesaisinin ilk gününde, makamında otururken, Milsec adlı güvenli hattan arandı. Arayan kişi, Özel Kuvvetler Komutanlığından Tuğgeneral Semih Terziydi. Terzi, Türkiye kötü günler geçiriyor, durumdan rahatsızım. Sen ne düşünüyorsun diye sordu.

Terzi, doğrudan darbe dememişti. Ancak Sönmezateş, Terzinin darbeyi kastettiğini anlamıştı. Sönmezateş ifadesinde bu durumu Bu jargon bizde ihtilali çağrıştırmaktadır sözleriyle anlattı.

Terziye, Başka kimler böyle düşünüyor diye sordu. Terzi, Genelkurmay Başkanı ve komutanların da böyle düşündüğünü söyledi. İkinci görüşme, 13 Temmuzda saat 15.00 sularında gerçekleşti. Arayan yine Terziydi. Bu kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve kabine üyelerinin gözaltına alınacağını söyledi. Erdoğanı bulunduğu otelden alma görevini, Sönmezateşe verdiklerini açıkladı.

O da bu operasyonu yönetmeyi kabul etti. 14 Temmuzda uçakla İstanbula geldi. İfadesinde, İstanbula geldikten sonra Hava Harp Okulları misafirhanesinde uyuduğunu söyledi. Oysa alınan diğer ifadeler ve elde edilen görüntüler, Sönmezateşin Yeşilköydeki Hava Harp Okulunda o gün yapılan darbenin son toplantısına katıldığını gösteriyordu. Sönmezateş, saat 19.53te ana komuta binasına geldi. Ardından 20 general ile subay Sönmezateşin misafiriyiz diyerek, içeriye girdi. Cuntanın aylar öncesinden darbeyi planlandığının kanıtı, gerek okula girişlerde gerekse misafirler için kayıt tutulmamış olmasıydı. Dahası, kamera sistemleri üç ay öncesinden iptal edilmiş, kamera izleme odası dinlenme odasına çevrilmişti.

AKINCI ÜSSÜNDE ÜST ÜSTE TOPLANTI

Tuğgeneral Sönmezateşin darbe girişimini öğrendiği günün akşamında, 11 Temmuzda Hava Kuvvetleri Komutanlığının Ankaradaki Akıncı Üssünde cuntanın ilk toplantısı yapıldı. İddiaya göre Yüksek Askeri Şra (YAŞ) üyesi ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürkün de içinde olduğu generaller 11 ve 14 Temmuz arasında üst üste her akşam bir araya geldi. Üs Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim ve Akın Öztürkün damadı olan 141. Filo Komutanı Pilot Yarbay Hakan Karakuşun da katıldığı bu toplantılarda masaya haritalar serildi, hangi şehirlerdeki birliklerin harekete geçirileceği ve kimlerin gözaltına alınacağı netleştirildi ve darbe bildirisi hazırlandı.

Plan gereği 15 Temmuz günü Havalar çok sıcak, uçuş için uygun değil denilerek, üste çalışan personele izin verildi. Personel saat 14.00te ayrıldıktan sonra, dördüncü ve son toplantı gerçekleştirildi. Aynı gün çiğli 2. Ana Jet Üs Eğitim Merkezi Komutanı Tümgeneral Kubilay Selçuk, Ankaraya gelerek komuta merkezinin başına geçti.

8 TEMMUZDA MERMİLİ MESAJ

Cuntayı, Kara Havacılık Alayı Bakım Tabur Komutanı Yarbay Murat Bolat gibi daha erken öğrenenler de vardı. Bolat, 8 Temmuzda kendisini görüntülü telefondan arayan Alay Komutan Yardımcısı Yarbay Halil Gülle konuşuyordu. Gül, Sus işareti yaparak, Bolata mermi gösterdi ve darbe olacağını söyledi.

Şimdiye kadar ortaya çıkan ifadelere göre 15 Temmuz darbe girişimini en erken konuşan iki isim Bolat ve Güldü. İkili arasındaki ikinci temas, darbe girişimden bir gün önce, yani 14 Temmuzda oldu. Yarbay Gül, MİTe hava indirme harektı yapılacağını belirterek, helikopterlerle uçacak olanların listesini gösterdi. Bolattan ertesi gün helikopterleri dışarıda bırakmasını ve iki Sikorsky helikoptere hızlı indirme teşkilatı kurmasını istedi. Bolat kabul etti.

Aynı gün saat 19.00da Ankara OSTİMde bir evde buluşuldu. Plana göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve İçişleri Bakanı Efkan Ala kaçırılacaktı. Erdoğanın kurtarılması halinde öldürülmesi emri verilmişti. Erdoğanı alamazlarsa hedefleri ülkeyi yerle bir etmekti. Bolat ifadesinde şunları anlattı: Planları 14 Temmuz gecesinde konuştuk. Yapılan plan 16 Temmuzda gece saat 03.00te devreye girecekti. 15 Temmuz günü saat 18.00 sıralarında üslerde yapılan üst düzey denetimler sırasında deşifre olduğumuzu düşünmeye başladık. Bu sırada Halil Gül Yarbay beni karargha çağırarak, Hadi başlıyoruz dedi ve gitti.

KİME SÖYLEYECEĞİMİ BİLEMEDİM

Ankaradaki hazırlık, kısa sürede birliklere yayılmıştı. Cuntacılar Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığını bütünüyle ele geçirmişti. Burada görev yapan Yarbay Ümit Gençer, ifadesinde anlattığına göre girişimi üç gün önce öğrendi. 12 Temmuzda Gençeri çağıran Albay Enver Topal, Cuma gecesi saat 3 civarı darbe olacak dedi. 15 Temmuzda, Cumhurbaşkanı Muhafız Alay Komutanı Albay Kutsi Barış, saat 20.30da Gençeri arayıp TRTde okunacak sıkıyönetim bildirisini eline tutuşturdu. TRTyi basan grubun içinde Gençerin yanı sıra eski Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı Komutanı Albay Tanju Poshor da vardı. Gençer, ifadesinde darbe olacağını üç gün önce öğrenmesine rağmen neden ilgili yerlere haber vermeyip beklediğinin sorulması üzerine, Kime diyeceğimi bilemedim dedi.

İKİ GÜN ÖNCEDEN GÖREVLENDİRME

İstanbuldaki 2. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Özkan Aydoğdu darbe girişimini 13 Temmuzda Kahramanmaraş 5. Zırhlı Tugay Komutan Yardımcısı Albay Uzay Şahinden öğrendi. İstanbula gelen Şahin, Aydoğduya Yurtta Sulh Hareket Planından söz etti ve kendisine görev verildiğini kaydetti. 15 Temmuzda gönderilen sıkıyönetim planına göre Aydoğdu Sıkıyönetim Komutan Yardımcısı ilan edilecekti. O da emirler gereği elindeki tankları sokağa çıkaracak, Boğaziçi Köprüsünü ve Sabiha Gökçen Havalimanını tutacaktı.

AĞABEY: KİMSEYE SÖYLEME

Darbeciler sadece Cumhurbaşkanlığına değil, Genelkurmay Kararghına da sızmıştı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akarın emir subayı Piyade Yarbay Levent Türkkan, o sabah darbeyi haber almıştı. Kendisi, Akarı etkisiz hale getirmekle görevlendirilmişti. Türkkan, Gülen cemaati içindeki ağabeyine danışmıştı. Ağabeyi de Kimseye söyleme diye Türkkanı uyarmıştı.

15 TEMMUZDA AKINCI ÜSSÜNDE...

Darbeciler, TSKnın en vurucu gücü olan Özel Kuvvetler Komutanlığında da (ÖKK) yuvalanmıştı. ÖKKdan Piyade Yarbay Emin Güvenin ifadesine göre cemaatteki ağabeylerinden olan Haminin telefon açması üzerine 14 Temmuzda Dikmene gitti. Güven araç içinde beklerken; Hami 14. Tabur Komutanlığından iki üsteğmenle geldi. Grup topluca Dikmen 1206 Sokaktaki eve yöneldi. Evde Kurmay Albay Fırat Alakuş ve adını bilmediği bir kişi daha aralarına katıldı. Güvenin ifadesinde anlattığına göre Fırat Alakuşun elinde operasyon yapacakların olduğu bir liste vardı.

Alakuş, Bir ağabeyimiz MİT tarafından kaçırıldı ve işkence görüyor, onu kurtarmak amacıyla özel operasyon yapacağız dedi ve ertesi gün, 15 Temmuzda, saat 18.30da Akıncı Hava Üssünde toplanılacağını bildirdi.

YAVERİN MASASINDA MARMARİS PLANLARI

Fırat Alakuş ve Emir Güven, 15 Temmuzda saat 15.30da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına gitti. Gelenleri, Erdoğanın Başyaveri Ali Yazıcı karşıladı. Güvenin ifadesine göre Yazıcının masasında otel ya da tatil köyüne benzer, üzerinde Marmaris yazan uydu görüntüleri ve planlar vardı.

Yazıcıya verilen görev, Marmariste olan Erdoğanın hangi otelde kalacağını belirlemek ve Alakuşa bildirmekti. Yazıcı, Cumhurbaşkanının yanına gider, yerini öğrenirim. Benden şüphelenmezler dedi. Bir sıkıntı olması halinde Yazıcı, Genelkurmay tarafından Paralel Yapıya ilişkin önemli bilgiler içeren bir zarf geldiğini söyleyecekti. Bu amaçla Yazıcı elinde boş zarf bulunduruyordu. Erdoğanın yeri tespit edildiği takdirde baskın düzenleyecekti.

NAKLEN DARBE GİRİŞİMİ

Plana göre 16 Temmuzda başlatılacak darbe girişimi deşifre olunduğu haber alınınca 15 Temmuzda saat 20.00a çekildi. Özel Kuvvetler Komutanlığını teslim almak için bir grup subayla binanın merdivenlerini tırmanan Tuğgeneral Terzi, ÖKK Komutanı Tuğgeneral Zeki Aksakallının emir subayı Başçavuş Ömer Halisdemir tarafından vurularak öldürüldü.

Terzinin görevlendirdiği Tuğgeneral Sönmezateş, helikopterlerle Marmarise indi. Ancak Erdoğanın nerede kaldığını tam olarak tespit edemedikleri ve operasyon emrinin gelişi yarım saat geç kaldığı için, Marmarise vardıklarında, Erdoğan çoktan ayrılmıştı. Tuğgeneral Hakan Evrim ve Yarbay Levent Türkkan; Orgeneral Hulusi Akarın odasını bastı. Evrim, Akara Fetullah Gülenle görüşmeyi önerdi.

Ana Sayfaya Git