Kapalı yerlerde maske işe yarar mı?

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, kapalı ortamlarda 4 saat ve üzerinde geçirilen zamanlarda maskenin koruyuculuğunu yitirdiğini belirterek, "İçeride Covid-19 hastası biri varsa ve kapı, pencere kapalı ise o ortamda 4 saat kaldığınız zaman maskeli dahi olsanız virüs yüzde 100 bulaşıyor" dedi.

Haberler 10.12.2020 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dal Öretim Üyesi ve Covid-19 Youn Bakm Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, k aylarna girilmesiyle hastalklarn arttn ve kapal ortamlarda daha çok vakit geçirildiinden virüslerin bulama riskinin yüksek olduunu söyledi. K aylarnn virüsün sevdii aylar olduunu ifade eden Prof. Dr. Tekin, Baklk sistemimiz zayflyor ve kapal ortamlarda daha çok vakit geçiriyoruz. Covid-19 vakas içeride varsa ve kap, pencere kapalysa o ortamda 4 saat kaldnz zaman maskeli dahi olsanz yüzde 100 bulayor. Yasaklar kapal ortamlarda daha çok vakit geçirildiinden geldi. Özellikle kafeler, kraathaneler, lokantalar gibi ortamlarda vakit geçirilmesin ve virüs bulamasn diye geldi. Halkmzn baz kesimi bunu dikkate almyor olabilir dedi.

BU KONUDA KATI TEDBRLERN UYGULANMASI GEREKYOR

Prof. Dr. Recep Tekin, kapal ortamda kaçak ekilde devam eden iletmelere kat tedbirlerin uygulanmas gerektiini vurgulayarak, unlar kaydetti:

Siz bütün tedbirlerinizi almken o insanlar virüsü topluma bulatryor. Kapal ortamlar bizim için en büyük risk. Kapal ortamlarda daha çok vakit geçirdikçe, virüsü açk bir ekilde maske bile olsa bulatryorsunuz. Bu konuda kat tedbirlerin alnmas gerekiyor. Kafe ya da lokanta gibi yerlerde kaçak ekilde hizmet veriliyorsa bunlara ciddi yaptrm uygulanmas gerekiyor. Bakanlk ve valilik bu konuda ciddi yaptrmlar da uyguluyor. Her türlü tedbir alyorsunuz, insanlar da gidip kafelerde nargile içiyor. Oradaki virüsü alp, topluma bulatryor. Böylece youn bakmda ve hastanede yatan hasta saysnda art oluyor. Bu nedenle kapal ortamlarn bir risk olduunu bilmek gerekiyor. Siz maske taksanz bile kapal ortamda 4 saat vakit geçiriyorsanz o ortamdaki herkese bulayor.

Ana Sayfaya Git