Kapanmanın etkisi

Pandemide çocuk ve ergenlerin olumsuz etkilendiğini belirten Doç. Dr. Canan Tanıdır, özellikle ergenlerde depresyon sıklığında çok fazla artış olduğunu ve tam kapanma döneminde çocuk ve ergenlerde görülen bu durumun daha da yoğunlaşacağını söyledi.

Haberler 30.04.2021 - 01:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Pandemide çocuk ve ergenlerde görülen depresyon artyla kliniklere de bavurunun arttn belirten çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzman Doç. Dr. Canan Tandr, çocuklar, ruhsal açdan sürekli evde olmann, çok fazla kimseyle görümemenin skntsn yayorlar. Biraz daha depresifler. Bir ksmnn kaygs fazla, takntlar artt. Özellikle virüsle ilgili ailede herhangi bir kronik hasta varsa öldürme riskinin artrmas nedeniyle ya anneme babama bir ey olursa kaygsyla gelen çocuklar çok. Balarda belki bilinmezlik vard ama süreç uzadkça umut azalyor. çocuklar ve gençler artk çok fazla sorunla klinie bavuruyor diyerek gençlerde bazen ilaç tedavisi uygulamak zorunda kaldklarn ifade etti.

TAM KAPANMA çOCUKLARI ZORLAYACAK

çocuk ve ergenlerin tam sosyallemesi gereken zamanda olduklarn ifade eden Doç. Dr. Canan Tandr, ne kadar telefon ya da sosyal medya araclyla iletiimde olsalar da bunun okula gitmenin yerini tutmayacan söyledi ve çocuklarn bu dönemde rutinlerinin bozulduunu ifade ederek sözlerine öyle devam etti:

Sabah kalkp okula gitmiyorlar, spora giden gençler buna devam edemiyor. çok fazla ekran bamll olutu çünkü sürekli evdeler. Fiziksel hareketlilikleri yok. Tam kapanma da aslnda beklediimiz bir haberdi ama yine de bu durum insann doasna ters. nsanlar, dar çkmayacak olsa bile özgürlüü elinden alnm gibi hissediyor. Üç hafta ksa süre deil, tam da havalarn güzelletii dönem. Bu dönemde çocuklar zorlanacak. Özellikle baktmzda otizmli ve hiperaktif çocuklar günün bir ksmn darda geçirdiklerinde bu durum onlara iyi geliyor. Tam kapanma döneminde ise çocuklarn sitelere dahi çklmas istenmiyor. Site yönetimlerine de uyar gelmi. Bu da üç hafta komple evde kalmak demek. Yani bu da hareketi, dar çkmay seven çocuklar için eziyet gibi bir ey.

KAVGALAR ARTABLR

Pandemide mutsuzluk, anlamsz yaam hissi, hedeflerde arma, ders çalan baarl çocuklarda baarnn dümesi, ders çalmaya kar ilgide azalma, normalde sosyal olan bir çocukta bile içe kapanma, anne babadan, hobilerinden uzaklama gibi durumlara ahit olduunu belirten Doç. Dr. Canan Tandr, Ebeveynlerin gerginlii de çocuklara yansyor. çocuklar bir problem olduunda onlara bakarak bunun ciddi olup olmadna karar veriyorlar. Ebeveynin gerginlii arttkça evdeki kavga ve gerginlik de artyor. Tam kapanma döneminde çok fazla iç içe olmak bu durumu tetikleyebilir. Ayrca bu dönemde ekran karsnda çok fazla vakit geçirecekler. Bu da uyku sorunlar, sinirlilik, dikkat problemi, ders çalmamak, derse odaklanamamak durumlarnda art demektir dedi.

ERGENLERDE NTHAR DÜÜNCES ARTTI

Gençlerde çok ar vakalarda ilaç tedavisi uyguladklarn belirten Doç. Dr. Tandr, antidepresan türü ilaçlarn çocuklarda ve ergenlerde kullanlabildiini ve baz hastalarna ise ilaç ile terapiyi birlikte uyguladklarn söyledi. Depresyonun basit bir durum olmadna vurgu yapan Tandr, Pandemide ilaç kullanm artt. Hatta bazen çocuklardaki depresyon arlatkça onlar intihar düüncelerine itmeye balyor. Normalde hiç problem yaamayan ergene artk hayat çok anlamsz geliyor ve intihar etmeyi düünüyor. Buna giriimde bulunabiliyorlar. Ergenlikte ölüm sebepleri arasnda en sk yer alan eylerden biri de intihardr. ntihar düünen ergen pandemide çok fazla var. Böyle durumlarda ergenin güvenlii için yatarak tedavi uyguluyoruz. Bu yüzden çocuklar ciddiye almak çok önem tayor açklamasnda bulundu.

TAM KAPANMA DÖNEM çN TAVSYELER

Doç. Dr. Canan Tandr evde geçirilecek üç hafta için çocuk ve ergenlere u tavsiyelerde bulundu:

Bu süreçte evde yapabilecekleri aktiviteleri düünsünler. Mesela yapboz, resim, boyama yapabilir ya da müzik aleti çalabilirler. Bu dönem aile ilikilerini güçlendirmek için büyük frsat. Bir araya geldiklerinde muhabbet edip çeitli oyunlar oynayabilirler. Film izleyip eski anlarn konuabilirler. Bazen de arkadalaryla görüntülü arayp online ortamdan bir araya gelebilirler. Bu dönemde olumlu tarafndan bakp umutlu olmak çok önemlidir. çünkü umut varsa her ey var demektir.

Ana Sayfaya Git