Kapatma-siyasi yasak görüşünde

Görüşte, HDP'nin ön savunmasında belirtilen itiraz ve taleplerinin reddi, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği anlaşılan HDP'nin temelli kapatılması, iddianamede belirtilen kişilere siyasi yasak getirilmesi istendi.

Haberler 30.11.2021 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yargtay Cumhuriyet Basavcs Bekir ahin, Halklarn Demokratik Partisinin (HDP) kapatlmas istemiyle açlan davada esas hakkndaki görüünü Anayasa Mahkemesine sundu.

Basavc ahin, HDPnin 5 Kasmda yazl ön savunmasn Yüksek Mahkemeye vermesinin ardndan davaya ilikin esas hakkndaki görüünü tamamlad.

Esas hakkndaki görüünü Anayasa Mahkemesine sunan ahin, iddianamedeki görülerini ve HDPnin kapatlmas talebini tekrarlad.

Basavclk tarafndan yaplan basn açklamasnda, HDPnin temelli kapatlmas talebiyle açlan davaya ilikin olarak özetle, daval partinin ön savunmasnda belirtilen itiraz ve taleplerin reddi, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüüne aykr eylemlerin oda haline geldii anlalan HDPnin temelli kapatlmas, partinin kapatlmasna beyan, faaliyet ve eylemleriyle neden olan iddianamemizde açk kimlik ve üyelik bilgileri ile partideki görevleri belirtilen kiilerin temelli kapatlmaya ilikin kararn Resmi Gazetede yaymlanmasndan itibaren be yl süreyle bir baka siyasi partinin kurucusu, yöneticisi, deneticisi ve üyesi olamayacaklarna karar verilmesi istemlerini içeren esas hakkndaki görüümüz Anayasa Mahkemesine sunulmutur. denildi.

SÜREç NASIL LEYECEK?

Bundan sonra, Yargtay Cumhuriyet Basavclnn esas hakkndaki görüü, HDPye gönderilecek, parti esas hakkndaki savunmasn hazrlayacak.

Daha sonra belirlenecek bir tarihte Basavc ahin sözlü açklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak. Bütün bu aamalarda istenebilecek ek süre taleplerini de Anayasa Mahkemesi deerlendirecek.

Bu sürecin ardndan, davaya ilikin bilgi, belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkndaki raporunu hazrlayacak. Bu ilemler sürerken Yargtay Cumhuriyet Basavcl ve daval HDP, ek delil veya yazl ek savunma verebilecek.

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine datlmasnn ardndan Bakan Zühtü Arslan, toplant için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görümeye balayacak.

15 ÜYENN 10UNUN OY çOKLUUYLA KARAR VERLEBLECEK

HDP hakkndaki kapatma davasn, 15 kiiden oluan Anayasa Mahkemesi heyeti karara balayacak. Anayasann 69. maddesinde saylan hallerden ötürü partinin kapatlmasna veya dava konusu fiillerin arlna göre devlet yardmndan ksmen ya da tamamen yoksun braklmasna, toplantya katlan üyelerin 3te 2 oy çokluuyla yani 15 üyenin 10unun oyuyla karar verilebilecek.

Siyasi parti kapatma davas sonucunda verilen karar, Yargtay Cumhuriyet Basavcs ile ilgili siyasi partiye tebli edilecek ve Resmi Gazetede yaymlanacak.

Anayasa Mahkemesinin, siyasi yasak istenen partililerin, beyan ve eylemleriyle partinin kapatlmasna neden olduunu belirlemesi halinde bu kiiler, kesin kararn Resmi Gazetede gerekçeli yaymlanmasndan balayarak 5 yl süreyle bir baka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve denetimcisi olamayacak.

Ana Sayfaya Git