Kapora vurgunu

İnternet siteleri ve cep telefonu aplikasyonları üzerinden yapılan ikinci el konut, taşıt ve ev eşyası satışlarında "Kapora ceplemek" denilen sistemle, binlerce kişinin dolandırıldığı ortaya çıktı. Yetkililer vatandaşları uyararak, "Kapola ceplemeye gelmeyin" dedi.

Haberler 30.07.2018 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çeitli internet siteleri ve cep telefonu aplikasyonlar üzerinden yaplan ikinci el konut, tat ve ev eyas satlarndaki denetim eksiklii yeni bir dolandrclk yönetimini daha gündeme tad. Kapora ceplemek denilen yöntemle dolandrlan tüketiciler, polis merkezleri, savclklar ve tüketici derneklerine bavuru yaparak yardm istiyor.

Dolandrclarn yöntemi nasl iliyor? Öncelikle ev otomobil, elektronik eya sat yaplan bir internet sitesinde üyelik kayd oluturuluyor. Bu kayt esnasnda sadece mail adresi ve cep telefonu bilgisi vermek yeterli oluyor. Üyeliin ardndan ise baka sitelerden kopyalanan bir otomobilin, evin ya da elektronik eyann fotoraf ve özellikleri siteye yükleniyor.

TÜKETC FYATA KANIYOR

lann dikkat çekici olmas için sat yaplan ürün Acil satlk bal ve Bedelli askerlik nedeniyle, Yurt dna tanyorum gibi gerekçelerle normal piyasann çok altnda sata sunuluyor. Fiyat cazibesine kaplp alrken kr etmek isteyen tüketici ise hemen ilandaki numaray arayp sat yaplan ürünle ilgili detayl bilgi almaya çalyor.

PARAYI GÖNDER LAN KALKSIN

te dolandrclk yönteminin en can alc noktas burada balyor. Genellikle il merkezlerine en uzak olan ilçeleri adres gösteren sözde satc konut, tat ya da eyay satmak üzere olduunu ancak cep bank yöntemiyle kapora gönderilmesi halinde ilan 1 günlüüne kaldrabileceini söylüyor. kna olan tüketici 50 TLden balayp 500 liraya kadar olan kaporay bankamatie yolluyor.

REZL OLURUM KORKUSU

Sözde satc söyledii gibi ilan internet sitesinden kaldryor ancak sat görümesinin yapld telefona bir daha ulalamyor. Neye urad aran tüketici ise bir süre sonra dolandrldn anlyor. Tüketici dernekleri, dolandrclarn tuzana düen birçok kiinin rezil olurum düüncesiyle yaadklar olay ilgili kurumlara bildirmiyor. Bildirilen olaylarla ilgili de net sonuçlar ortaya çkmyor.

MADUR SAYISI çOK

Dolandrclarn yeni yöntemi ile ilgili konuan Tüketiciyi Koruma Dernei (TÜKODER) Genel Bakan Aziz Koçal, Bu konuda bize ulaan çok sayda ikyet var. Sözde satclar Türkiyede en çok ziyaret edilen 2inci el sat sitelerini tercih ediyor. Sata konulan ürünlerin birçou da baka sitelerden kopyalanm durumda. Ucuz fiyat cazibesine kaplan tüketici maalesef kolayca dolandrlyor diye konutu.

DENETM ARTMALI

Kapora olarak küçük meblalarn hesaplara geçildiini kaydeden Koçal, Dolandrclar çounlukla 50-100 TL gibi kapora bedelleri istiyor. Bu nedenle de dolandrclk yöntemini ilgili kurumlara bildiren says gerçek vaka saysnn çok altnda. Asl yaplmas gereken ise kamu kurumlarnn internet üzerinden yaplan bu tür ilemleri denetim altna almas, sistemi yeniden düzenlemesi dedi.

BAKANLIK HAREKETE GEçMEL

Koçal, öyle devam etti: Verilen ilanlarn doruluundan ilan veren kii sorumlu olmas nedeniyle ilan verilen siteler kendilerini kurtarmaya çalyor. Bu tür sitelerde bir denetim mekanizmasnn olmasnn salanmas tüketicinin maduriyetini büyük ölçüde önleyecektir. Ticaret Bakanlnn bu konuda harekete geçmesini bekliyoruz.

BLNç ARTMALI

Teknolojinin geliimi ile birlikte dolandrclk yöntemlerinin de farkllatn vurgulayan Türkiye Biliim Dernei Genel Bakan Rahmi Aktepe, Her gün farkl bir konuda ikyet alyoruz. Kapora konusunda bunlardan biri. Asl sorun ise yasal düzenlemelerin teknolojik geliimlerin geride kalmas ve toplumdaki bilinç eksiklii. Sanal satlardaki sorun da bu. Devlet elbette önlem alacak ancak asl önemli olan tüketicinin kendini gelitirmesi dedi.

Ana Sayfaya Git