Kara Kuvvetleri Komutanlığı darbe girişimi davasına devam edildi

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 142 sanıklı davada esasa ilişkin savunma yapan eski Yarbay Sinan Şimşek, 15 Temmuz gecesi üzerinde bulunan mühimmat yeleğini gayriihtiyari giydiğini, ceplerinin boş olduğunu savundu.

Haberler 22.09.2020 - 00:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz darbe giriimi srasnda Kara Kuvvetleri Komutanlndaki eylemlere ilikin 142 sankl davaya, eski Yarbay Sinan imekin esasa ilikin savunmasyla devam edildi.

Ankara 19. Ar Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve nfaz Kurumlar Kampüsünde görülen durumada, sanklar ile taraflarn avukatlar hazr bulundu.

Esasa ilikin savunmas dinlenen Kara Kuvvetleri Komutanl Tayin Dairesinde görevli ube müdürü eski Yarbay Sinan imek, Merasim Sokakta meydana gelen patlamaya ahitlik ettiini, ardndan eylem ihbar ve ikazlar nedeniyle, kendisinde, yeni bir terör saldrs düzenlenecei algs olutuunu söyledi.

15 Temmuz günü tamamen askeri refleksle, kimseden emir veya talimat almadan, sorumluluu gerei görev yerine gittiini öne süren imek, PKK veya DEA tarafndan klaya yönelik terör saldrs ihbar üzerine baka bir yere deil, kendi i yerime gittim. Bu gibi durumlarda bir askerin yapmas gereken ilk ey, görev yerine gitmektir. Mesleki reflekslerle hareket ettim. dedi.

Daha önce de birçok kez, mesai sonras klaya sivil kyafetle gittiini savunan imek, öyle devam etti:

Kimse bana neden geldiimi sormad. Her zamanki gibi turnikelerden geçerek klaya girdim. Cep telefonumu daha önce yaptm gibi araçta braktm. Darbe giriiminin içinde bulunsam telefonumu yanma almaz mydm? Karargahta bulunduum sürede hiçbir telefon görümem olmad. Askeri kyafetimi giydim. Rütbe ve isimlik, kamuflajmda taklyd. çkarma veya gizleme ihtiyac hissetmedim. Asker kiinin, kendi kyafeti olan eitim elbisesini giymesinin suç delili saylmas, akla ve mantkl uygun deil. Bu kyafeti giymi olmam, darbeye teebbüs eylemine katldm gösteren bir delil olamaz. Böyle bir gecede eitim elbisesi giymek gayet normaldir.

- Darbe atmosferi yoktu

Darbe giriimine ilikin kendisine yazl veya sözlü hiçbir bilgi gelmediini öne süren Sinan imek, gece boyunca hiç silah tamadn, geceyi bir albayn yannda geçirdiini savundu.

Klada mühimmat yelei giydii iddiasna kar imek, Söz konusu mühimmat yeleini muhtemel bir terör saldrsna kar gayriihtiyari aldm ve ksa süre giydim. Cepleri tamamen botu, mühimmat yoktu. Bugün ayn eyleri yaasam bu yelei tekrar giyerim. savunmasnda bulundu.

lerleyen saatlerde neler olduunu örenmek için dar çktnda, nizamiyede çou, erlerden oluan bir grup asker gördüünü aktaran imek, savunmasn öyle sürdürdü:

Gördüklerimi, olas terör saldrsna kar, klay koruma maksatl emniyet tedbirleri kapsamnda deerlendirdim. Karargahn darbeye kartna ilikin bir üphem olmad. Kanunsuz bir olay görmedim, yaamadm. Klada darbe emare ve atmosferi yoktu. Ben kanunlara uygun hareket ettim. Yasal olmayan hiçbir emir almadm, vermedim. Gece saatlerinde karargahtan ayrlmann uygun olacana karar verdim ama artk i iten geçmi, cadde ve sokaklar tutulmutu. O saatlerde dar çkmann güvenli olmayaca sonucuna vardm. Ortam sakinleip güvenlik salandnda giderim, diye düündüm.

- Galiba darbe oluyor

Kalkmay destekleyen hiçbir eylemi olmadna deinen imek, bir askere söylediini öne sürdüü çok kötü eyler oluyor, galiba darbe oluyor. sözlerinin, lehine deerlendirilmesini talep etti.

15 Temmuz gecesi saat 23.00 sralarnda dönemin Babakan Binali Yldrmn açklamalarn gördükten sonra yaananlarn bir darbe teebbüsü olduunu anladn savunan imek, giriimi örendikten sonra emrindeki personeli eve gönderdiini, bunun darbecilerle hareket etmediini gösteren en önemli delil olduunu anlatt.

Kaçmadm, kaçacak bir ey yapmadm. Sivil kyafetimle ve aracmla kladan ayrldm. 18 Temmuz Pazartesi günü mesaiye gittim. Suç ilemi olsam gitmezdim. diyen imek, darbeci Tugeneral Erhan Cahann saat 21.00 sularnda klada bulunanlara darbe giriimini bildirdii iddiasn kabul etmedi, Cahay hiç görmediini, karargahta olduunu da bilmediini öne sürdü.

imek, darbe giriimi srasnda Kara Kuvvetleri Harekat Merkezinde hiç bulunmadn, dolaysyla yaynlanan mesajlar görmediini iddia etti.

imek, Uzman çavu Erdal Anbarcnn yaralanmasyla ilgisinin bulunmadn savunarak Anbarcnn da kendisinden ikayetçi olmadn hatrlatt.

Ana Sayfaya Git