Karahantepe'yi 23 yıldır gönüllü koruyorlar

Şanlıurfa'da bulunan UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde yer alan 12 bin yıllık Göbeklitepe'deki dikili taşlarla benzerlik gösteren ve ilk belirlemelere göre neolitik döneme ait 'T' şeklinde 250 dikilitaşın bulunduğu Karahantepe'yi kaçak kazılar karşı 10 kişilik Can ailesi gönüllü olarak koruyor.

Haberler 04.04.2020 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfada kültür envanterinin tespiti için balatlan çalmalarda 1997 ylnda, kent merkezine 46 kilometre mesafedeki Tek Tek Dalar Milli Park içindeki Kargal Mahallesi yaknlarnda, aratrmaclar tarafndan yaplan yüzey çalmasnda Karahantepede bulunan yaplar kentte heyecan yaratmt. Bölge halknca Keçilitepe olarak da bilinen alanda, Kültür ve Turizm Bakanlnn himayesinde stanbul Üniversitesi Tarih Öncesi Arkeolojisi Ana Bilim Dal ve Karahantepe Kaz Bakan Prof.Dr. Necmi Karul bakanlnda 3 yl önce Göbeklitepe Kültürü ve Karahantepe Kazlar Projesi kapsamnda yüzey aratrma çalmas balatld. Bu aratrmalarda UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan 12 bin yllk Göbeklitepedeki yaplara benzeyen ve ilk belirlemelere göre neolitik döneme ait T eklinde dikili talar tespit edildi. Karahantepedeki kaz çalmalarnn sonucu ileriki yllarda burann Türkiyenin yeni yüzü olma yolundaki admlar memnuniyetle karlayan bölge halk burann gelecekte turizm patlamasnn yaanaca tarihi yaptlat arasnda yer alacan kaydettiler. Krsal Kargal Mahallesinde bulunan 2 hanelik 10 kiinin yaad Can ailesi ise 23 yldr bölgeyi gönüllü olarak koruyor.

KAçAK KAZILARA ZN VERMYORUZ

Göbeklitepeyle benzerlik tayan Karahantepeyi 1997 ylndan beridir kaçak kazlarn önüne geçmek için gönüllü korumalk yaptn ifade eden Mehmet Can unlar söyledi:

Buras 1997 ylndan beridir, bu bölge sit alan olarak kullanlyor. 23 yldr bu bölgeyi gönüllü olarak koruyoruz. Daha önce bu bölgede kaçak kazlar yaplp alan tahrip ediliyordu. Bizler bu kaçak kazlar o günden beridir izin vermiyoruz. Burann ta devrinden kalan bir tarihi vardr. Devletimiz buray sit alan etmesiyle birlikte 2019 ylnda kaz çalmalarna baland. Bu bölgenin Göbeklitepeden daha eski bir tarihe sahip olduu söyleniyor. Göbeklitepede kullanlan teknoloji burada görülmüyor. Burada u anda 250 adet T tipi dikili talarn olduu biliniyor. Burann gün yüzüne çkmas nedeniyle çok sevinçliyiz. Devletimiz ve insanlk için buras yeni bir balangç olacaktr. Ben bu anlamda sayn bakanmza ve kaz bakanmz Nemci Karulla teekkür ediyorum dedi.

GÖNÜLLÜ KORUYUCULARIZ

Karahantepede gönüllü koruyuculuk yapan brahim Can ise Burada 1997 ylnda yaplan yüzey çalmalar sonucu toprak altnda 250 adet T tipi dikili ta bulunmasnn ardnda aile bireyleri olarak burann gönüllü koruyucusuyuz. Burann Göbeklitepeyle benzerlii olduu söyleniyor. Geçen yl yaplan kazlarda hayvan figürlü motifler bulunmutu. Buras Türkiyenin yeni yüzü olmasndan dolay eref duyuyoruz ifadelerini kulland.

KARAHANTEPEYLE DÜNYAYA YEN BR SAYFA AçILACAK

anlurfa tarih bakmndan kadim bir ehir olduunu ifade eden Haliliye Belediye Bakan Mehmet Canpolat, Karahantepeyle dünyaya yeni bir sayfa açlacan ifade ederek unlar kaydetti:

anlurfa en son Göbeklitepeyle dünya tarihini deitirmiti. Dünyann ilk tapna niteliindeydi. Bu tarihi yaptlarn üzerine Haliliye ilçemizde Karahantepe bilinen alanda ise geçen yl kaz çalmalar balanmt. Burann da Göbeklitepe gibi ayn özellikleri tad ve yat olduu bilinmektedir. Haliliye ilçemiz Göbeklitepe ve Karahantepeyle birlikte dünyaya yeni bir sayfa açt. Bizler de belediye olarak böyle tarihi olan ören yerlerimizin tantm ve turizme katk sunmak adna gayrette bulunuyoruz. Karahantepedeki kaz çalmalar sonucunda anlurfa dünyada sesini duyurmaya devam edecektir. u anda bölgede kaz çalmas yok. Korona virüs tedbirleri kapsamnda kaz çalmalar tarihini bakanlmz belirleyecektir. Bende bizzat Karahantepeyi görme frsatn buldum. Oldukça geni bir alana sahip Göbelitepedeki kalntlara burada denk geldik. Burada T yaplar gibi dikili talar bulunuyor. Buras sayn bakanmzn ifade ettii gibi Türkiyenin yeni yüzü olacaktr.

Ana Sayfaya Git