Karar kesinlik kazandı

AİHM, 'Osman Kavala'ya özgürlük' kararına Türkiye'nin yaptığı itirazı reddetti. Bu karar, daha sonra "casusluk" iddiasıyla tekrar tutuklanan Kavala'nın durumunda değişiklik yaratmayacak

Haberler 13.05.2020 - 01:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avrupa nsan Haklar Mahkemesi (AHM), 10 Aralk 2019da tutuklu i insan ve insan haklar aktivisti Osman Kavala için açklad özgürlük kararna Türkiyenin yapt itiraz reddetti. Gezi olaylarn organize etmek suretiyle cebir ve iddet kullanarak hükmeti devirme ve anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs ettii suçlamasyla ilgili olan bu karar, daha sonra casusluk iddiasyla tekrar tutuklanan Kavalann durumunda deiiklik yaratmayacak.

AHM, geçen yl 10 Aralk Dünya nsan Haklar Gününde açklad kararla, Osman Kavalann Gezi Park süreci nedeniyle tutuklanmas ve cezaevinde geçirdii süreyle, Avrupa nsan Haklar Sözlemesinin (AHS) üç noktada ihlal edildiine hükmetmiti. Mahkeme, birinci ihlal kararnda, AHSnin Özgürlük ve Güvenlik Hakk baln tayan 5. maddesinin ihlal edildiini belirterek, Kavalann Gezi olaylarn organize etmek suretiyle cebir ve iddet kullanarak hükmeti devirme ve anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs ettii yolunda kuvvetli üphe bulunmadna hükmetmiti.

AHME YAPILAN TRAZ

AHM, ikinci ihlal kararn, yine AHSnin 5. maddesine dayandrm ve Kavalann 16 ay iddianame olmakszn tutuklu olarak alkonmas ve yarglamann tutuklamadan 1 yl 7 ay sonra balamasn sözlemein ihlali olarak deerlendirmiti.

AHMin dosyada Türkiye aleyhine verdii üçüncü ihlal kararn da, Anlan hak ve özgürlüklere bu Sözleme hükümleri ile izin verilen kstlamalar öngörüldükleri amaç dnda uygulanamaz düzenlemesini içeren AHSnin 18inci maddesine dayanarak hükmetmiti.

Türkiye, üç aylk sürenin sonunda karara itiraz etti. Ancak AHMde üç yargçtan oluan panel, dosyay Büyük Daireye götürmeye gerek görmeden itiraz reddederek karar kesinletirdi.

Bu karar sürecinin ardndan Osman Kavala hakknda, 2 yl 4 ay tutuklu kaldktan sonra Gezi Park dosyasndan tahliye karar verildi. Ancak Kavala, henüz cezaevinden çkarlmadan, bu kez casusluk iddiasyla bir kez daha tutukland. Osman Kavala 924 gündür Silivri Cezaevinden tutuklu bulunuyor.

Ana Sayfaya Git