Kararı verecek mahkemelerdir

YARGITAY Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit, 2018-2019 adli yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, ABD ile yaşanan Rahip Brunson krizine değinerek, “Bir yabancı devlet vatandaşının İzmir’de tutuklanması ve yargılanmasına ilişkin kararları verecek tek ve mutlak güç, yargı yetkisini Türk milleti adına kullanan bağımsız ve tarafsız mahkemelerdir" dedi.

Haberler 04.09.2018 - 09:57 Son Güncelleme : 04.09.2018 - 09:58

Adli tatilin sona ermesinin ardndan 2018-2019 adli yl, Yargtay Bakanlnca Cumhurbakanl Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen açl töreniyle balad. Yargtay Bakan smail Rütü Ciritin ev sahipliinde yaplan açl törenine, Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktay, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bakan Binali Yldrm, Adalet Bakan Abdülhamit Gül, Anayasa Mahkemesi Bakan Zühtü Arslan, Dantay Bakan Zerrin Güngör, yarg mensuplar ile çok sayda davetli katld.

CUMHURBAKANI ERDOANIN MESAJI OKUNDU

Açl töreninde, Ankara Türk Dünyas Müzik Topluluu gösterisi ve Yargtay kurumsal tantm film gösteriminin ardndan Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann, adli yl açl nedeniyle yaymlad mesaj okundu.

LYAKAT VE HESAP VERLEBLRLK VURGUSU

Daha sonra kürsüye gelen Yargtay Birinci Bakan smail Rütü Cirit konumasna, görevi banda ehit düen yarg mensuplar ile güvenlik görevlilerini anarak balad. Devlet ileyiindeki liyakatin ve hesap verilebilirliin önemine vurgu yapan Cirit, Hesap verilebilirliin kamu etii açsndan en önemli yönü, bütün kamu görevlilerinin eylemlerinin sonuçlarndan sorumlu olmalar, bu karar ve eylemleri hakknda açklama yapmaya ve eletirilmeye istekli davranmalardr. Bu amaçla tüm kamu görevlileri, effaflk yoluyla kendilerini kamunun denetimine açmal, uygun araçlar ve mekanizmalar kurup iletilmesi salanmaldr. Böylece liyakat ilkesi bata olmak üzere, kamu yönetiminin dier ilkelerine uygunluk konusunda toplumda bir güven oluturulabilir. Özellikle yargda güven çok önemli bir deerdir. Mükemmel bir yarg sistemi oluturulsa dahi, toplum güven duymuyorsa ya da kurumsal olarak güven duygusu salanamamsa, yarg hizmetindeki yüksek kalite amaçlanan etkiyi dourmakta yetersiz kalr dedi.

YÜKSEK KARAKTERL HUKUKçU NESLLER YETTRMEMZ GEREKR

Yarg etii ve adalet konusunun evrensel olduunu dile getiren Cirit, Ahmet Cevdet Paann Mecelle adl eserinden örnek vererek, Hakim; hakim, fehim, müstakim ve emin, mekin, metin olmaldr. Yani hakim; bilge, anlayl, doru ve güvenilir, saygn, metin olmaldr diye konutu. Kötü kanun yoktur, kötü hakim vardr sözünü de hatrlatan Cirit, Bu söz hakimlik mesleinin adaletin salanmasnda ne kadar önemli olduunu vurgulamaktadr. Adil, bamsz, tarafsz ve dürüst hukukçularn varl, hukuk düzeninin ve demokrasinin en önemli teminatlarndan biridir. Kendi aklna güvenerek özgürce hareket edebilen, adalet ve vicdanna aykr hiçbir tutum ve davran sergilemeyen, bilgiyi ve doruyu kendine rehber edinen, yüksek karakterli hukukçu nesiller yetitirmemiz gerekir ifadelerini kulland.

YARGIDA FETÖ VURGUSU

FETÖ/PDYnin yakn geçmite yarg içindeki örgütlenmesini ve etkisini dile getiren Cirit, Terör örgütü gerçei, yargnn ve yüksek mahkemelerin, topluma kar effaf ve hesap verebilir bir ekilde yaplandrlmasnn ne kadar önemli olduunu da göstermektedir. Yarg etii, effaflk ve topluma kar hesap verebilirlik ilkeleri, hukuk devletinin ve demokrasinin temel ilkeleridir. te bu sebeple mahkemelerin tarihsel süreç içerisinde üstlendikleri yeni rollerin gereini her zamandakinden daha çok idrak ederek, bu tür hukuk d oluumlara engel olmalar, devletin bekas bakmndan kaçnlmaz bir sorumluluktur. Gelecekte de benzer badirelerin yaanmamas için geçmiten ders almalyz. Adalet istiyorsak, adalet için çalmalyz. Kaynaklarmz, enerjimizi ve zamanmz adaleti güçlendirmek için kullanmalyz. Emek harcamadmz, çaba göstermediimiz, zaman ve kaynak ayrmadmz bir konuda gelimemiz mümkün deildir diye konutu.

FETÖ ÜYES EKS YÜKSEK YARGI MENSUPLARININ YARGILANMALARI

FETÖ/PDY üyesi eski yüksek yarg üyelerinin yarglanmalar ile ilgili de bilgi veren Cirit, HSK ve yüksek yarg üyesi sfat tayan FETÖ/PDY sanklarnn yarglanmasn yapmakla görevli Yargtay 9uncu Ceza Dairesine açlan dava says 2017de 106, 2018in ilk 7 aynda ise 65 olup yarglama süreçleri devam etmektedir. Temyiz incelemesi yapan 16nc Ceza Dairesinde ise 1671 adet FETÖ/PDY dosyas derdest olup, 730 adet dosyann temyiz incelemesi adli yarglama ilkeleri çerçevesinde tamamlanmtr dedi

ABDYE RAHP BRUNSON ELETRS

Cirit, hiç kimsenin veya organn kaynan Anayasadan almayan bir devlet yetkisi kullanamayacan, Yarg Yetkisi balkl Anayasann 9uncu maddesinde de Yarg yetkisi, Türk milleti adna bamsz ve tarafsz mahkemelerce kullanlr ibaresinin yer aldn belirterek, ABD ile yaanan Rahip Brunson krizi hakknda konutu. Cirit, Bir yabanc devlet vatandann zmirde tutuklanmas ve yarglanmasna ilikin kararlar verecek tek ve mutlak güç, yarg yetkisini Türk milleti adna kullanan bamsz ve tarafsz mahkemelerdir. Demokrasi, insan haklar ve hukuk devleti ideallerini yaatma ve yüceltme iddiasn tayan yabanc devletlerin de öncelikle uluslararas hukukça korunan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin egemenliine sayg duymas gerekir. çada demokrasilerin ve devletler hukukunun en temel ilkelerinden biri olan bu gerçein kaba güç kullanlarak ters yüz edilmeye çallmas, insan haklarnn güçlenmesine deil, zayflamasna neden olur ifadelerini kulland.

ADALETE ÜLKEMZDE DUYULAN GÜVEN ARZULANAN SEVYEDE DELDR

Konumasnn büyük bir bölümünü yüksek yargda özlük haklar, yüksek mahkemeler arasndaki eitlik ve mali haklar, Yargtayn i yükü ve bunun çözümü için atlan admlara ayran Cirit, Nasl bir yarg ve nasl bir Yargtay olmal? sorusuna cevap verdi. Hepimizin bildii üzere, mahkemelere ve adalet kurumlarna ülkemizde duyulan güven arzulanan seviyede deildir özeletirisini yapan Cirit, Dönemsel olmayan bu durumun düzeltilmesi için yarg organlarnn yapsal bir anlay deiikliine gitmesi kaçnlmazdr. Adalet sistemi etik, effaflk ve topluma kar hesap verebilirlik olmak üzere üç sütun üzerine kurulmaldr. Yarg etii ilkelerinin sadece belirlenmesi ve uygulanmas yeterli deildir. Ayn zamanda yarg etii ilkelerinin uygulandnn toplumda açkça görünür ve bilinir olmas da salanmaldr dedi. Cirit, 2017 ylnda Cumhuriyet Basavclklarna gelen yeni dosya saysnn 4 milyon 212 bin 831, ceza mahkemelerine açlan dava says 1 milyon 421 bin 877, hukuk mahkemelerine açlan dava saysnn ise 1 milyon 962 bin 485 olduunu da sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git