Kararlara Protesto!

Diyarbakır'daki İslami STK'lar cuma namazı sonrası, Büyükşehir Belediyesi'ni "cami ve sahabe düşmanlığı" başlığı altında protesto etmek için, meydana inecek.

Haberler 19.07.2019 - 11:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Büyükehir Belediyesinin HDPli Meclis Üyelerinin kararyla, Kayapnar ilçesindeki 5 cami yerine ilikin imar deiikliine gidilmesi, Sur ilçesinde sahabe yaz bin Ganem ad verilen cadde adnn deitirilerek, Dr. lhan Dikenin adnn verilmesinin yaratt tartma ve polemikler kentte tansiyonu yükseltti. Kararlarn geri alnmamas, Valilik ile Belediye arasndaki anlamazlklarn yargya tanmasndan sonra, kentte slami STKlar da harekete geçti. STKlar, bugün kitlesel basn açklamasyla protesto eyleminde bulunacak.

BELEDYENN ALDII KARARLAR

Büyükehir Belediyesinin HDPli Meclis üyelerinin oylaryla, Kayapnar ilçesinde, kayyum döneminde cami ve park alan olarak belirlenen 5 parselle ilgili imar deiikliine gidilerek 4 cami hakknda ykm kararnn ardndan, Sur ilçesinde bulunan ve yine kayyum döneminde yaz bin Ganem adnn verildii Caddesinin ismini deitirme kararna ilikin tepkiler dinmiyor. Büyükehir Belediyesi ile Diyarbakr l Valilii arasnda; Belediye meclis üyelerinin ald iki kararla ilgili anlamazlk yargya tanrken, toplumsal tepkiler de sürüyor.

Camilerle ilgili imar deiikliine yürütmeyi durdurma karar alnrken, cadde isminin deitirilmesine yönelik karar red eden l valilii, Belediye ekipleri tarafndan aslan Dr. lhan dikenin tabelasn indirip, yerine Sahabe yaz bin Ganemin adnn yer ald, tabelay ast.

KENTTE TANSYONU YÜKSELTT

Kente siyasi ve idelojik yönde tartma yaratan ve tansiyonu yükselten iki karara ilikin, Diyarbakr Büyükehir belediyesi direnç gösterirken, kentte bulunan slami STKlar bugün, meydanlara inerek, kitlesel basn açklamas yapacak. Bugün Yeil Camide klnacak cuma namaz sonrasnda, slami STK temsilcileri ve vatandalar Büyükehir belediyesi önüne topluca yürüyüp, burda açklama yapacak. Dün itibariyle bölgede güvenlik önlemleri youn bir ekilde alnrken, olas provokasyonlara kar, saduyulu avranlmas istenildi.

HALKIN KODLARIYLA OYNANIYOR

Buarada, Anadolu Gençlik Dernei Diyarbakr ube Bakan Abdurrahman Ergin ile Diyanet-Sen Diyarbakr ube Bakan Ömer Evsen, belediyelerin, halkn slami hassasiyetini gözard edemeyeceini vurgulad. Ergin, Kayapnar bölgesinde birçok yeni yerleim yerleri vardr. Buralardaki cami ihtiyacnn mutlak surette karlanmas çok büyük önem arz etmektedir. Dolaysyla ykm karar kesinlikle kabul edilemez. Tam aksine bizlerin belediyeden bekledii, hangi düünceden, görüten, fikirden olursa olsun belediye; insanlarn temel inanç ve dini deerleri üzerinde gerekli ihtiyaçlarn meknsal anlamda salanmas hem de artlarnn iyiletirilmesi noktasnda gerekli giriimlerde bulunmasdr. Belediyenin de böyle bir karardan en ksa sürede vazgeçmesi gerekir ve hatta yarm kalm camilerin yaplmasna destek olmaldr. dedi.

SAHABELER KAN DÖKMEMTR

Diyarbakrn peygamberler ve sahabeler ile bilinen, tannan bir ehir olmasn istediklerini dile getiren Ergin, Buna dair AGD olarak Diyarbakrn Fethi gibi birçok faaliyet yaptk. ehrimizin batdan insanlarn gelip yerinde görerek, manevi güzellikleri yaayarak örenmeleri noktasnda bir çalma yürüttük. imdi Diyarbakrda caddelere, kurum binalarnda sahabe isimlerinin olmas bir zenginliktir. çünkü Diyarbakr, dünyada Mekke ve Medineden sonra en çok sahabe ve peygamber kabirlerinin bulunduu bir ehirdir. ifadelerini kulland. Sahabe isimlerinin kaldrlmas bu ehrin insanlarnn inançlarna yönelik olmadn söyleyen Ergin, nsanmz da böyle bir eyi kabul etmez. Bilakis yeni açlan caddelere dahi sahabe isimlerinin verilmesi Diyarbakra bir zenginliktir. Ayrca kurum ve kamu binalarna da sahabe isimlerinin verilmesini isteriz. diye belirtti.

SORUMLULUK VE HZMET ALANI

Ergin, Belediyenin sorumluluk ve hizmet alanlarn hatrlatarak öyle konutu: Belediye ehrin imar ve slahndan sorumludur. En güzel ekilde cadde ve parklarn yaplmas, altyap sorunlarnn çözülmesi, insanlarn rahat bir yaam elde edebilecekleri ortamlar oluturmakla mükelleftir. Belediyeden istediimiz kesinlikle insanlarn hangi dil, renk, rk, düünce, fikir veya inançtan olursa olsun herkesin inancn özgürce yaayabilecei ortamlar oluturmasd engeller koymak deildir. Bu, belediyenin kendi kendisiyle bir yandan çelimesi anlamna gelir.

SLAM TOPRAIDIR DYARBAKIR

Diyarbakrn, 5inci Harem-i erif olmas münasebetiyle slam alemindeki önemine vurgu yapan Diyanet-Sen Diyarbakr ube Bakan Ömer Evsen ise Diyarbakr, Anadolunun slama açlan kap, en eski mabetlerin olduu ve kendisi slam ordular fethedildikten sonra hiçbir ekilde slam topra olmaktan çkmam bir ehirdir. Bu nedenle hem islam tarihi açsndan hem de bölge slam tarihi açsnda önem tar. Halkmz camilerine sahip çkma adna el ele vererek birlik oluturdular ve bu camilerden biri olan Yunus Emre Camiinde bir araya geldiler. Bu da Diyarbakrn kodlarnda dinin ne kadar önemli olduunu, insanlarn kendi hayat artlar içerisinde dininin sembolü olan camilere sahip çktnn açk ve net ekilde göstermi oldu. diye belirtti.

Evsen, i yaparken eer ferasetli deilseniz i banza skntlar açabiliyor. Bence DBB yetkilileri bu hususta halka bir özeletiri vermeliler ve konuyu bu ekilde çözmelerinin nedenlerini anlatmallar. Halkn kendilerinin azndan bir özeletiri duyma ihtiyac var. ifadelerini kulland. Belediyenin cadde ismini deitirme kararna binaen Diyarbakrn fatih komutann anlatan Evsen, yaz bin Ganem slam ordularyla birlikte komutan olarak Diyarbakr fethinde önemli rol oynam, Anadolunun kaplarn slama açan bir fatih komutandr. Diyarbakrn fethinde çok az sayda çatma yaanm ve en az kaypla Diyarbakr slam topra olmutur. Böylesi bir komutann ismini Diyarbakrn tüm caddelerine, camilerine, kütüphanelerine de versek ona kar azdr. çünkü yaz bin Ganemin açm olduu o yoldan sonra Diyarbakr bir tarih, ilim ve insanlk kenti haline geldi. eklinde konutu.

SLAM HASSASYETLER ÖNEML

Evsen, Siyasetçiler, halkn din ve dindarlk ölçüleriyle ilgili farkl admlar atmaya çalrlarsa, halk onlara dur diyecektir. Bu halk Müslümandr. Bu halkn genleri ve kodlar Müslümanlkla atmaktadr. Bu halkn kodlaryla oynamaya çalrsanz yanl yaparsnz. Kürtlerin de, Türklerin de hamurunda, mayasnda slam vardr. dedi ve unlar ekledi: Diyarbakr, Allah ve Peygamber ismi geçtiinde akan sularn durduu ehirdir. Diyarbakr, Peygamberimize yaplan hakaretten dolay milyonlarn sokaklara döküldüü ve çok büyük protesto eylemlerinin yapld bir ehirdir. Bunu herkesin bu ekilde hesap etmesi gerekir. O yüzden camiler ve kutsallarla ilgili bir adm atld zaman Diyarbakrn bu deerlerine önem ve hassasiyet gösterilmelidir.

Ana Sayfaya Git