Karayılan yardımcısı Fransa’da öldü

35 yıldır PKK’nın dağ kadrosunda, uzun yıllar Şam’da Öcalan’ın yanında yer alan, son olarak Murat Karayılan'ın yardımcılığını yapan Ahmet Şeker, Fransa’da öldü.

Haberler 30.03.2023 - 00:32 Son Güncelleme : 30.03.2023 - 00:32

PKKnın silahlı kanadının tepe isimleri arasında yer alan ve 35 yıl boyunca birçok saldırı eylemlerinin emrini verip planlamasını yapan Fazıl Botan kod adlı 55 yaşındaki Ahmet Şekerin tedavi gördüğü Fransada öldüğü ortaya çıktı.

ASKERİ UçAKLA GÖTÜRÜLDÜ

Şeker son olarak Suriye Rakkada IŞİDle girdiği çatışmada ağır yaralamış, Erbilde Fransız askeri uçağıyla Parise tedavi için götürülmüştü. Şeker uluslararası anlaşmalar gereği Türkiyeye iade edilmesi için Adalet Bakanlığı girişimlerde bulunulmuş, ancak sonuç alınamamıştı.

257 ŞEHİDİN ÖLÜMÜNDEN SORUMLU

1987 yılından beri PKKnın dağ kadrosunda sorumlu olan Ahmet Şeker polis, asker, korucu ve sivillerin de arasında olduğu 257 kişinin şehit edilmesinden sorumlu tutuluyordu.

MERKEZ KOMİTEYE GİRDİ

Hakkında yakalama kararı bulunan, kırmızı bültenle aranırken Suriyeden Irakın kuzeyindeki Erbil havaalanına getirilen ve buradan da Irak Bölgesel Kürt Yönetimi eski Başbakanı Kosret Resulün yardımıyla Fransaya ait askeri bir uçakla Parise götürülen Ahmet Şeker, PKKnın silahlı kolu HPGnin de komuta konseyi üyesiydi.

Örgüt lideri Murat Karayılanın da yardımcısı olan Şeker, PKKnın 10. kongresinde merkez komite üyeliğine getirilmişti.

KARAYILAN VE BAYIK ÖNERDİ

Ahmet Şeker, Murat Karayılan ve Cemil Bayıkın önerisiyle 2014 yılında Suriyenin kuzeyine geçerek ABDnin gözdesi Mazlum Kobani kod adlı Ferhad Abdi Şahin ile birlikte PKK-YPGnin başına getirildi.

Kamışlı Askeri Havaalanında konumlanan Şeker, Suriye gizli servisi El Muhaberatla sıkı ilişkiler geliştirdi. YPGnin Haseki, Kamışlı ve El Malikiyah sorumluluğunu üstlenen örgüt üyesi şeker, IŞİDin konvoyuna düzenlediği bombalı saldırıda ağır yaralandı.

TAM TEŞEKKÜLLÜ HASTANE AYARLANDI

Bir süre Suriyedeki hastanelerde tedavi gördü, daha sonra Suriyeden Iraka geçişlerin sağlandığı El Yarubiya Hudut Kapısından karayoluyla Erbil Havaalanına götürüldü. 26 Mayıs 2015 günü de Fransa Hava Kuvvetlerine ait bir askeri uçakla tedavi edilmek üzere Fransanın başkenti Parise götürüldü. Burada tedavi altına alındı,

RAKKA OPERASYONUNU YÖNETTİ

Şeker, Şırnakın Uludere ilçesi ile Irak sınırındaki 30 askerin şehit edildiği Taşdelen Karakoluna 1992 yılında düzenlenen saldırı ile 2007 yılında Hakkrinin Yüksekovadaki Dağlıca Karakolunda 16 askerin şehit edildiği, 2008 yılında Aktütün jandarma karakoluna düzenlenen 17 askerin şehit edildiği, 19 Ekim 2011de Hakkrinin çukurcada 25 askerin şehit edildiği saldırıların baş faili olarak aranıyordu.

Sekiz taburla Rakkada IŞİDe saldırı başlatan Şeker, ABDnin tahsis ettiği ağır silah ve zırhlılar eşliğinde Pentagondaki üst düzey generallerle koordineli çalışma içindeydi. Şekerin ABDnin verdiği koordinatlar ve PKKnın Kandildeki çatı yönetiminden gelen talimatlarla Rakka operasyonunu yöneten isimdi.

Şamda Abdullah Öcalanın yanında uzun yıllar kalan terörist Ahmet Şeker, Irakın kuzeyindeki Hakkri sınırında yer alan Zap bölgesine 21 Şubat 2008 yılında düzenlenen Güneş harektında da teröristlerin başındaki isimdi.

HELİKOPTER DÜŞÜRÜLDÜ, İKİ PİLOTUMUZ ŞEHİT OLDU

PKKlı Şekerin planlamasıyla Kobra taarruz helikopteri atılan güdümlü füze ile teröristler tarafından düşürüldü. Pilot Yüzbaşı Tekin Işık ile Pilot Üsteğmen Gürcan Ulucan şehit oldu.

KANLI SALDIRILARIN EMRİNİ VERDİ

Siirt-Şırnak kırsalını içine alan sözde Botan sahasında bölgeyi ve arazi yapısını iyi bilen örgüt üyesi şeker bu durumu fırsata çevirip onlarca askerimizin şehit edildiği kanlı saldırıların başında yer aldı. Yüzlerce örgüt üyesinin öldürüldüğü sıcak çatışmalardan her defasında kaçmayı başaran Şeker, İran sınırındaki Kandil bölgesinde de uzun yıllar binlerce örgüt üyesinin başında yer aldı.

Ana Sayfaya Git