Karayılan’dan AKP ile koalisyon îmâsı

KCK Yürütme Konseyi üyesi Murat Karayılan, Demirtaş’ın “AK Parti ile koalisyon seçeneğimiz yok” ifadesini eleştirdi.'HDP’nin Erdoğan’ı başkan yaptırmayarak sözünü tuttuğunu ve artık ileriye dönük girişimler yapması gerektiğini' söyledi.

Haberler 19.06.2015 - 09:52 Son Güncelleme : 19.06.2015 - 09:52

KCK Yürütme Konseyi üyesi Murat Karayılan, örgüte yakın Fırat Haber Ajansına verdiği röportajda koalisyon tartışmalarını değerlendirdi. HDP Eş Genel Başkanı Demirtaşın, partisinin AK Parti ile koalisyon yapmayacağı şeklindeki açıklamasını eleştirdi. HDPnin Erdoğanı başkan yaptırmayarak sözünü tuttuğunu ve artık ileriye dönük girişimler yapması gerektiğini belirten Karayılan, HDPyi dar yaklaşımda olmakla eleştirdi.

Karayılan Bu koalisyon tartışmalarının odağında HDP var ama anlaşıldığı kadarıyla HDPli bir koalisyon hükümeti kurulamayacak gibi... sorusuna şu cevabı verdi;

HDPnin de bu konuda dar yaklaşımları vardır. Bir kere her şeyden önce HDP en temel konu olarak verdiği sözün gereğini zaten barajı büyük bir ekseriyetle aşmış olmasıyla yerine getirmiştir. Yani HDPnin barajı geçmesi ve AKPnin de tek başına hükümet kuramama sonucuyla birlikte, Seni başkan yaptırmayacağız! sözü pratikte uygulanmış oldu. Bugün başkanlık sistemi Türkiyenin gündeminden tamamıyla çıkmıştır. Bu açıdan HDP verdiği sözü aslında yerine getirdi. Bundan sonra daha ileriye dönük girişimleri gündemleştirmesi gerekmektedir. Toplumun eğilimi demokratik bir değişimden yanadır ve HDPnin buna öncülük etmesi gerekmektedir. Bu açıdan daha güçlü bir performansa ve tempoya ihtiyaç vardır.

Şunu yaparım, şunu yapmam dememeli

Karayılan HDPnin kapsayıcı ve hamleci olmasını da istedi ve bunu şu sözlerle ifade etti:

Bu konuda ben filan kesimle koalisyona girmem türünden açıklama ve tutumlarda da bana göre duygusallık vardır. Bu siyaseten pek doğru da değildir. Öyle kendini bazı şeylere hapsetme yerine ilkeler üzerine konuşmak önemlidir. Bu çerçevede ilkeleri olan bir partinin ben şunu yaparım, şunu yapmam deme değil, kendi ilkelerini ortaya koyması gerekmektedir. İlkeler çerçevesinde politika yürüteceğini ifade etmesi daha doğru olacaktır. çünkü verilen sözler çerçevesinde rolün oynanması lazım ve bunun için de kapsayıcı ve hamleci olmak gerekiyor. Değişimci dönüşümcü olmak zorunluluğu vardır.

Demirtaşa eleştiri, Yüksekdağa destek

Karayılan HDPnin diğer Eşbaşkanı Figen Yüksekdağın Biz gelebilecek bütün önerileri, hükümet kurma, koalisyon oluşturma eksenindeki bütün görüşmelere açığız. Doğabilecek krizlerin çözümü noktasında biz üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz açıklamasını hatırlatarak, Yüksekdağa destek verdi;

Gerçi Eşbaşkan Figen Yüksekdağın basına dönük yaptığı açıklama HDPnin bu konularda dar tutumları aşma çabası içinde olduğunu gösteriyor ama bunu daha hızlı ve çarpıcı bir biçimde yapmaları daha isabetli olacaktır.. Halkımız, Türkiyedeki tüm yoldaşlarımız ve demokrasi ile barıştan yana olan tüm kesimler şunu anlamak istiyor: Bu devlet bu sorunu çözüp Türkiyeyi demokratikleştirmek istiyor mu, istemiyor mu? çünkü koalisyonların kurulmasında ana eksen budur. HDPnin yaklaşımlarının dar olduğunu da zaten bu açıdan belirttim. HDP sanki böyle bir sorun yokmuş gibi, biz onurlu mücadeleci bir muhalefet olacağız diyor. Hele önce sorunun çözümünü netleştirelim. çözüm nasıl olacak? Kürt sorunu çözülmeden Türk devleti ileriye dönük tek bir adım atamaz.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır