Kastamonu'daki Nasrullah Kadı Camisi kararı VGM tarafından açıklandı

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Kastamonu'daki Nasrullah Kadı Camisi'nde yapılan restorasyonda eserin içindeki tüm hatların, konumları ne olursa olsun, sadece temizlenerek özgün haliyle bırakıldığını, mevcut hiçbir hat yazısının kaldırılmadığını bildirdi.

Haberler 25.06.2020 - 23:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vakflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Kastamonudaki Nasrullah Kad Camisinde yaplan restorasyonda eserin içindeki tüm hatlarn, konumlar ne olursa olsun, sadece temizlenerek özgün haliyle brakldn, mevcut hiçbir hat yazsnn kaldrlmadn bildirdi.

Vakflar Genel Müdürü Ersoy, yapt yazl açklamada, sosyal medyada Kastamonu Nasrullah Kad Camii erifi Vakfna kaytl Nasrullah Kad Camisinde genel müdürlükçe yaplan kapsaml onarm srasnda orijinal süslemelerin badana ile kapatld, hatta yok edildii iddiasnn gündeme getirildiini hatrlatt.

Bu iddialarn gerçei yanstmadn vurgulayan Ersoy, cami restorasyonunun, ilgili Koruma Kurulunun 17.03.2006 tarih ve 1378 sayl karar onaylanan restorasyon projesi ile 19.11.2015 tarih ve 2842 nolu karar ile onaylanan restorasyon tadilat projesi dorultusunda gerçekletirildiini ve restorasyon çalmasnn 2016da tamamlandn belirtti.

Raspa çalmalar srasnda, birbirinden farkl dönemlere ait kalem ii bezeme örneklerinin tespit edildiini aktaran Ersoy, bu durumun tarihi eser restorasyonlarnda sklkla karlalan bir durum olduuna dikkati çekti.

Birbirinden farkl dönemlere ait olan kalem ii bezemelerin tespit edilmesiyle stanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Türk ve slam Sanat Anabilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Baha Tanmandan uzman görüü alndn belirten Ersoy, unlar kaydetti:

Mevcut duruma göre kalem ii bezemeye ilikin restorasyon tadilat projesi hazrlanm ve Ankara 1 Numaral Kültür Varlklarn Koruma Bölge Kuruluna bavurulmu ve onaylanmtr. lgili Koruma Kurulu karar dorultusunda; iki dönem olarak tespit edilen kalem ilerinden öncelikli olarak ilk dönem kalem ii bezemeler ortaya çkartlm, eserin kent belleindeki önemi de göz önünde bulundurularak ikinci döneme ait kalem ii bezemelerin bir ksm dönem eki olarak kabul edilerek mihrap önündeki kubbenin tamamnda ve dier bir kubbede dilim eklinde mevcut hali ile braklmtr. Restorasyon kapsamnda eserin içindeki tüm hatlar, konumlar ne olursa olsun sadece temizlenmi ve özgün haliyle braklm olup mevcut hiçbir hat yazs kaldrlmamtr.

Ana Sayfaya Git