Kavala'ya tahliye yok

Osman Kavala'nın tahliye talebi reddedildi

Haberler 18.01.2022 - 02:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beikta taraftar grubu çar üyeleri, Anadolu Kültür A Yönetim Kurulu Bakan Osman Kavala ile firariler eski CIA danman Henri Jak Barkey ve Can Dündarn da aralarnda bulunduu 52 sann, 15 Temmuz darbe giriimi ve Gezi Park olaylarna ilikin iddialar kapsamnda yargland davada, Kavalann tutukluluk halinin devamna karar verildi.

stanbul 13. Ar Ceza Mahkemesindeki durumada sanklar ve avukatlarn beyanlar alnd.

Sank Osman Kavalann avukatlarndan lkan Koyuncu, müvekkilinin tahliyesini isteyerek, Kavalann arkasnda u var, bu var. diyorlar. Düman oluturmaya çalyorlar. Tahliyesini istiyoruz. dedi.

Mahkeme heyeti, Kavalann üzerine atl suçun vasf ve mahiyetini, verilebilecek cezann üst snr dikkate alndnda tutukluluk süresinin ölçülü olmasn ve yarglamann geldii aamay göz önünde bulundurarak oy çokluuyla tutukluluk halinin devamna karar verdi.

Üye hakimlerden biri, karara muhalefet erhi koyarak Kavalann bir veya birkaç adli kontrol hükmü uygulanarak tahliye edilmesi gerektii yönünde görü bildirdi.

Baz sanklar hakknda zorla getirme karar çkaran heyet, sank Ali Hakan Altnayn Açk Toplum Vakfnda hangi tarihlerde görev ald, imza yetkisinin ne zaman kalkt ve yönetim kurulu bakanl görevinin hangi tarihte sona erdiine ilikin Vakflar Genel Müdürlüüne müzekkere yazlmasna hükmetti.

Heyet, sanklar Henri Jak Barkey, Can Dündar ve Aye Pnar Alaborann da aralarnda bulunduu 8 firari sank hakkndaki yakalama kararnn infaznn beklenilmesine karar vererek, durumay 21 ubata erteledi.

çARI DAVASININ GEçM

Gezi Park olaylarna ilikin aralarnda Beikta taraftar grubu çar mensuplarnn da bulunduu 35 sana Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldrmaya veya görevlerini yapmasn engellemeye teebbüs etmek, Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa muhalefet, terör örgütü kurma veya yönetme ile örgüte üye olma suçlarndan verilen beraat kararlar, Yargtay tarafndan bozulmutu.

Bozma ilamnda stanbul 30. Ar Ceza Mahkemesindeki Gezi Park olaylarna ilikin dosya ile bu dosya arasnda hukuki ve fiili irtibat bulunduu belirtilerek, dosyalarn birletirilerek karar verilmesi istenmiti.

stanbul 13. Ar Ceza Mahkemesi de 35 sankla ilgili yapt yarglamada, Yargtay 16. Ceza Dairesinin bozma ilamna uymutu.

GEZ PARKI OLAYLARI DAVASININ GEçM

stanbul Cumhuriyet Basavclnca Osman Kavala, Mehmet Ali Alabora, Aye Mücella Yapc ve Can Dündarn da aralarnda bulunduu 16 sank hakknda dava açlmt.

Yarglama yapan stanbul 30. Ar Ceza Mahkemesi, 18 ubat 2020 tarihli durumada Osman Kavala, Aye Mücella Yapc ve erafettin Can Atalayn da aralarnda olduu 9 sann, yüklenen suçlarn ilendiine dair mahkumiyete yeter derecede hukuka uygun somut ve kesin delil bulunmad gerekçesiyle beraatine yönelik hüküm kurmu, firari 7 sann dosyasn ayrmt.

Kararn temyiz edildii stanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi (istinaf), Osman Kavalann da arasnda yer ald 9 sank hakknda verilen beraat kararlarn bozmutu.

Tutuklu sank Osman Kavala ve eski CIA danman Henri Barkeyin, Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuzdaki darbe giriimine ilikin Anayasay ihlal ve siyasal veya askeri casusluk suçlarndan stanbul 36. Ar Ceza Mahkemesinde yargland davann 5 ubat 2021deki durumasnda mahkeme heyeti, dava dosyasnn Gezi Park olaylarna ilikin stanbul 30. Ar Ceza Mahkemesindeki dava dosyas arasnda fiili ve hukuki irtibat bulunduu gerekçesiyle birletirilmesine, dosyann ilgili mahkemeye gönderilmesine hükmetmiti.

stanbul 30. Ar Ceza Mahkemesince 28 Nisan 2021deki durumada, ana dava dosyasnda 9 sank yönünden verilen beraat kararlarnn istinaf mahkemesi tarafndan bozulduu ve karar veren bu mahkemeye gönderildii hatrlatlarak, o kararla birlikte firari 7 sank yönünden dosyann ayrldna iaret edilmiti.

Mahkeme heyeti, 7 firari sank yönünden ayrlan bu dosyann, istinaf mahkemesince bozulan stanbul 30. Ar Ceza Mahkemesindeki Osman Kavala ve Henri Barkeyin yargland 15 Temmuz darbe giriimi davas ile yine Kavalann 9 sank ile yargland Gezi olaylar dava dosyasyla birletirilmesine hükmetmiti. Böylece birleen 3 dava dosyasndaki sank says 17ye ulamt.

çARI DAVASI DA BRLEMT

15 Temmuz darbe giriimi ve Gezi Park olaylarna ilikin Anadolu Kültür A Yönetim Kurulu Bakan Osman Kavala ve firariler eski CIA danman Henri Barkey ile Can Dündarn da aralarnda bulunduu 17 sann yarglamasn yapan stanbul 30. Ar Ceza Mahkemesi, çar mensuplarnn da aralarnda bulunduu 35 sankl davaya bakan stanbul 13. Ar Ceza Mahkemesine yaz yazarak, yarglama konusu eylemler açsndan hukuki ve fiili irtibat bulunduu gerekçesiyle dava dosyalarnn birletirilmesine ilikin görü sormutu.

Bu mahkemenin birletirme konusunda muvafakat vermesinin ardndan dava dosyalar, stanbul 13. Ar Ceza Mahkemesinde birletirilmiti.

Ana Sayfaya Git