Kayyım'a durdurma sonra "yanlışık oldu"

Kayyım atanmasına yürütmenin durdurulması kararı veren mahkeme sonra ‘yanlışlık oldu' dedi.

Haberler 17.01.2020 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankara 2. dare Mahkemesinin Diyarbakr Büyükehir Belediyesine kayym atanmasna dair yaplan itiraza önce yürütmenin durdurulmas karar verdii, 12 gün sonra ise yanln düzeltilmesi karar ald ortaya çkt. Karara tepki gösteren Diyarbakr Baro Bakan Cihan Aydn, Bu karar düzeltme deil, yargya müdahalenin açk bir delilidir dedi.

Ankara 2. dare Mahkemesinin Diyarbakr Büyükehir Belediyesine (DBB) kayym atanmasna dair Diyarbakr Barosu tarafndan yaplan itiraza önce yürütmenin durdurulmas karar verdii, 12 sonra ise yanln düzeltilmesi karar alnd ortaya çkt.

Konuya ilikin kararn tutanaklarn ise Diyarbakr Baro Bakan Cihan Aydn twitter hesabndan paylat.

Aydn karar, Ankara 2. dare Mahkemesi, Diyarbakr http://BB.ye kayyum atanmasna dair önce YÜRÜTMENN DURDURULMASI karar verdi, 12 gün sonra YANLI YAPTIK deyip karar deitirdi... sözleriyle paylat.

Kayym atanmasna yönelik yürütmenin durdurulmas yönünde çileri Bakanlna itiraz eden Diyarbakr Barosunun itirazn deerlendiren Ankara 2. dare Mahkemesinin 08.01.2020 tarihli evrak kaydnda, Dava dilekçesi ve eklerinin incelenmesinde, dava konusu ilemin kapatlmasna ilikin olmas ve her an uygulanabilecek ve uygulanmakla tükenebilecek nitelikte bulunmas nedeniyle daval idarelerin savunmas ve ara karar cevab alnp ya da savunma ve ara kararna cevap verme süresi geçip yeni bir karar verilinceye kadar dava hususu ilemin durdurulmasna, savunma ve ara karar cevap süresinin 30 gün olarak belirlenmesine 18.09.2019 tarihinde oy birliiyle karar verildi ifadelerine yer verildi.

Verilen bu karar ardndan baroya 15.01.2020 tarihli ulaan bir dier karar evraknda ise yanlln düzeltilmesi karar verildii görülüyor. Baro tarafndan verilen dilekçede hiçbir ekilde iyeri kapatma ibaresinin geçmedii de görülürken, mahkemeden doru gönderilen karar yazsnda bu ibarenin kullanlmas ise dikkat çekiyor.

YANLILIK OLDU DENLD

Ankara 2. dare Mahkemesi tarafndan gönderilen karar yazsnda, Davac Diyarbakr Baro Bakanl temsilen Diyarbakr Barosu Bakan tarafndan 31.03.2019 tarihinde yaplan mahalli dareler Genel Seçiminde HDP aday olarak Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakanl seçimine katlarak Diyarbakr Büyükehir Belediye bakan seçilen Adnan Selçuk Mzraklnn çileri Bakanlnn 19.08.2019 tarih ve 878 sayl ilemi ile görevden uzaklatrlmas üzerine Diyarbakr Valisinin Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan Vekili (kayyum) olarak atanmasna ilikin davada mahkememizin 18.12.2019 günlü ve 2019/2321 sayl kararnda daval idare tarafndan dava konusu ilemin Diyarbakr Büyükehir Belediyesine Bakan Vekili atanmas istemine ilikin olduu ancak anlan kararn hüküm fkrasnn iyeri kapatlmasna ilikin olduu belirtilerek yanlln düzeltilmesi istenilmesi üzerine 2577 sayl dari Yarglama Usulü Kanunun 30. Maddesi uyarnca dava dosyas incelenerek gerei görüüldü; bu durumda daval idarenin Mahkememizin 18.12.2019 günlü YD kararnn davac iddialar sonucuna dair yanlln düzeltilmesi isteminin kabulüne 30.12.2019 tarihinde oy birliiyle karar verildi ifadeleri yer ald.

BU KARAR DÜZELTME DEL YARGIYA MÜDAHALENN AçIK DELL

Diyarbakr Baro Bakan Cihan Aydn verilen karara u sözlerle tepki gösterdi: Biz 40 sayfalk dilekçemizi son derece açk bir ekilde yazdk. Dilekçelerimizin hiçbir yerinde i yeri kapatma geçmiyor. Kald ki mahkeme kararn istemin özeti ksmnda açk bir ekilde kayyum atama kararnn yürütmesinin durdurulmas ve iptalini talep ettiimizi belirtmi. Düzeltme maddi hatalarn yani yazm yanllarnn düzeltilmesiyle olur. Mahkeme kararn deitiremez, sadece yazm hatas gibi maddi hatalar ksmn deitirir, yürütmeyi durdurma karar aynen kalr. Bu nedenle mahkemenin verdii ikinci karar hukuksuzdur. Zaten bakanlk itiraz da hüküm fkrasndaki iyeri kapatma ksmnn düzeltilmesini talep etmi. Bu durumda mahkemenin yapmas gereken hüküm fkrasndaki yazm hatasn düzeltip kararn geri kalan ksmna dokunmamas gerekirdi. Maalesef mahkeme burada kararn tamamn deitirmi ve yeni bir karar vermitir. Bu bir karar düzeltme deil, yargya müdahalenin açk bir delilidir. Artk ortada bir yarg kalmamtr.

Ana Sayfaya Git