Kayyum iptaline yürütme istendi

Görevden alınarak yerlerine kayyum atanan belediye eşbaşkanları Selçuk Mızraklı ve Ahmet Türk, yürütmenin durdurulması istemiyle idare mahkemesine başvurdu.

Haberler 03.09.2019 - 12:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanl tarafndan görevden alnarak yerlerine kayyum atanan Diyarbakr Büyükehir Belediye Ebakan Selçuk Mzrakl ve Mardin Büyükehir Belediye Ebakan Ahmet Türk, kayyum atama ilemi yürütmesinin durdurulmas ve ilemin iptali için dare Mahkemesine bavurdu. Mzrakl, avukat Mehmet Emin Aktar araclyla Diyarbakr 1inci dare Mahkemesine, Türk ise avukat Erdal Kuzu araclyla Mardin 2nci dare Mahkemesine dilekçe ile bavuruda bulundu.

SYAS SAKLERLE YAPILDI

Bavuruda, çileri Bakanlnn Anayasann 127/4 maddesi ile 5393 sayl Kanunun 47nci maddesi gereince geçici bir tedbir olarak görevden uzaklatrld ifade edilerek, ilemin Anayasann 127/4 maddesinin belediye bakanlarnn görevden alnmasnn görevleriyle ilgili suç ileme nedeniyle kesin hükme kadar geçici bir tedbir olarak görevden uzaklatrlabilecei hükmünün bulunduu, ancak görevden alnmann ise görev öncesi açlan dava ve soruturmalara dayandrld kaydedildi. Görevden uzaklatrmann görevle ilgili olmas gerektii belirtilen dilekçede, belediye bakanlarnn, henüz mazbatalarn almadan 31 Mart seçimlerinin ertesi günü yani 1 Nisan günü görevden alnmas için ilgili illerin valililerin dilekçeyle istemde bulunmasnn ilemin hukuki olmadn ve siyasi saiklerle yapldn ortaya koyduu ifade edildi.

OHAL KHKSININ DAYANAK YAPILMASI ANAYASAYA AYKIRI

Söz konusu ilemin konu ve sebep unsurlar yönünden hukuka aykr olduu vurgulanan bavuruda, Olaanüstü Hal (OHAL) döneminde, Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK), OHAL ile snrl kalmas gereken bir deiikliin görevden alnmalara yasal dayanak yaplmasnn Anayasaya aykrlk tekil ettii aktarld.

MASUMYET KARNESNE AYKIRI

Görevden uzaklatrma ileminin herhangi bir suçtan dolay mahkeme karar olmadan yapld ve bununla masumiyet karinesi ilkesinin ihlal edildii ifade edilen bavuruda, masumiyet karinesinin ihlalinin ulusal ve uluslararas mevzuata aykrlk tekil ettii belirtildi.

TELAFS MKANSIZ ZARARLAR OLUUR

Görevden uzaklatrlma nedeniyle belediye tüzel kiilii adna yaplacak her türlü ilemin telafisi imkansz zararlarn olumasna sebebiyet verecei iaret edilen bavuruda, ilemin hukuka aykrlk tekil ettii ivedi olarak durdurulmas talep edildi.

LEMN PTAL STEND

Bavuruda, Mzrakl ve Türkün görevden uzaklatrlmasnn ileminin öncelikle yürütülmesinin durdurulmas ve durumal olarak yaplacak yarglama neticesinde ilemin iptal edilmesi istendi.

Ana Sayfaya Git