Kayyum raporuna tepki!

HDP Genel merkezinin hazırladığı Kayyum Raporu'nda Doğu ve Güneydoğu'da görevlendirme yapılan belediyelerin hizmetlerinin "asimilasyon", "ırkçılığı, milliyetçiliği tetikleyen ve hafıza kaybını hedefleyen müdahaleler" olarak değerlendirilmesi belediye başkan vekilleri ve vatandaşlarca tepkiyle karşılandı.

Haberler 23.03.2019 - 10:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisinin (HDP) hazrlad Kayyum Raporunda yer alan tespit ve yorumlar, çileri Bakanlnca görevlendirilen belediye bakan vekilleri ve bölgede yaayan vatandalarca tepkiyle karland.

HDP Genel Bakan Sezai Temellinin katlmyla Diyarbakrda düzenlenen toplantda kamuoyu ile paylalan Kayyum Raporunda, görevlendirme yaplan belediyelerin hizmetleri görmezden gelindi, yapt faaliyetler karaland.

- Hamsi festivali asimilasyon olarak deerlendirildi

çileri Bakanlnca hayata geçirilen ve belediyelerin de destek verdii Biz Anadoluyuz Projesi kapsamnda Güneydoulu çocuklarn bat illerini ziyareti ve belediyelerin kültür sanat etkinlikleri kapsamnda düzenledii hamsi festivalleri raporda asimilasyon olarak deerlendirildi.

Görevlendirme yaplan belediyelerce Mardinde çanakkale ehitleri adna yaplan etkinlikte kent merkezinde hoaf datlmas, Mardinin Ömerli ilçesinde gerçekletirilen çocuk enliinde çocuklara Osmanl erbeti ve Osmanl macunu ikram, Savur Belediyesince düzenlenen etkinlikte çocuklarn bayrakl yürüyüü, Mu Bulank Belediyesinin baz caddelerine ehit isimlerinin verilmesi militarist pratikler bal altnda gösterildi.

Raporda, daha önce ismi Parkorman olan Diyarbakrn Kayapnar ilçesindeki parkn isminin 15 Temmuz ehitler Park olarak deitirilmesi eletirilerek rkçl, milliyetçilii tetikleyen ve hafza kaybn hedefleyen müdahaleler olarak gösterildi.

Görevlendirme yaplan belediyelerce eitim ve dini hizmetler alanndaki yatrmlardan rahatszlk duyulan raporda, eitim ve din temelli sosyal politikalara yönelik yatrmlar orantsz olarak deerlendirildi.

- Selahattin Eyyübi rahatszl

Raporda, görevlendirme yaplan Mardin Kzltepe Belediyesince, Medya Mahallesinin isminin Selahattin Eyyübi olarak deitirilmesinden de rahatszlk duyuldu.

Mardinin Derik Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Muhammed Fatih Safitürkün görevi banda PKKl teröristlerce düzenlenen saldrda ehit dütüü gerçei göz ard edilen raporda, belediye binalarndaki güvenlik önemleri eletirilerek belediyeler karakola benzetildi.

çatmalarda etkisiz hale getirilen teröristlerin Kürt ölüleri olarak nitelendirildii raporda, bu teröristler için kayyum belediyelerinin araç tahsis etmemesi eletirildi.

- PKK kitaplarnn toplatlmas eitime darbe, okul tadilat reklam olarak görüldü

Raporun birçok yerinde görevlendirme yaplan belediyelerce açlan Kuran kurslarndan rahatszlk duyulduu ifade edildi. Kayapnar Belediyesince ehit yaknlarnn umreye gönderilmesi, amaca giden araç olarak gösterildi.

Diyarbakr Kayapnar Kültür Merkezinde yaplan incelemede aralarnda Zerdütlük, Marksizm, Leninizm ve PKK terör örgütünü anlatan yüzlerce kitabn yan sra çok sayda örgütsel dokümann toplatlmas eitime vurulan darbe olarak deerlendirildi.

Görevlendirme yaplan birçok il ve ilçe belediyelerince çocuklarn daha salkl bir ortamda eitim almalarn salayacak okullara yönelik tadilat ve çalmalar kayyumlarn reklam olarak gösterildi.

- Alg oluturulmaya çallyor

Raporda yer alan tespitler, belediye bakan vekilleri ve bölgede yaayan vatandalarca tepkiyle karland.

Sur Belediye Bakan Vekili Kaymakam Abdullah çiftçi, AA muhabirine yapt açklamada, 2,5 yl gibi ksa bir sürede HDPli belediyelerin 17 ylda yapamad hizmetleri yaptklarn belirterek öyle devam etti:

Böyle raporlarn yaynlanarak alg yönetilmeye çallmas aslnda milletimize yaplan hakaretlerden birisidir. Evet biz seçilmi belediye bakanlar deiliz ama daha önce HDP belediyelerinin Kandilin talimatyla atadklar belediye bakanlar da aslnda halkn iradesini yanstmyordu. Aslnda Kandilin kayyumlaryd. imdi devletin atad belediye bakan vekilleri her alanda millete hizmet etmeye çalyor.

- Artk insanlar sokakta terörü konumuyor

Diyarbakrn son 2,5 yldaki yatrmlarla Türkiyenin önde gelen illerinden birisi olduunu aktaran çiftçi, Her gün sokaklarda çatma yaratan, biber gaz, molotofla ortal kartran bizler deildik, HDPnin kendisiydi. Onun arkasndaki güç olan PKKyd. 2,5 yl içerisinde Diyarbakrda ve Türkiyenin genelinde bir huzur ortam saland. Artk insanlar sokakta terörü konumuyor, çocuklarnn geleceini konuuyor. diye konutu.

PKK ve dier terör örgütlerinin bu corafyada artk sesinin duyulmamasnn gerektiini dile getiren çiftçi, Kim ne derse desin, kim hangi raporu yaynlarsa yaynlasn biz Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoann önderliinde milletin hizmetinde ve milletin hizmetkar olmaya devam edeceiz. çocuklarmza güzel bir gelecek oluturmak için gayret etmeye devam edeceiz. Birileri uzaya çkarken buradaki çocuklar daa yönlendiren fikirlere kar mücadele etmeye devam edeceiz. ifadesini kulland.

- Meyve veren aaç talanr

rnak Belediye Bakan Vekili Turan Bedirhanolu ise 2016 ylnn Kasm aynda yaplan görevlendirmeyle hizmete baladklarn, daha önce kent merkezinde belediyecilik faaliyetlerinin olmadn söyledi.

Belediyelerin asli hizmetlerinden olan su, kanalizasyon, altyap ve üstyap çalmalarnn düzgün yürümediini gördüklerini anlatan Bedirhanolu, u deerlendirmeyi yapt:

Kadn ve gençlik merkezlerinin de baka amaçlara hizmet ettii de çok net ortadayd. Meyve veren aaç talanr. misali yaptmz hizmetlere tüm vatandalarmz ahittir. 2 yl gibi ksa sürede kentin alt ve üstyaps bata olmak üzere içme suyu, parklar, dikey bahçe, mesire alan gibi birçok hizmeti vatandalarmzla buluturduk.

Terör örgütünün kayyum raporlarnn karalama politikas içerdiine iaret eden Bedirhanolu, belediye olarak vatandalarn huzur içerisinde hizmetlerden yararlanabilmesi için çalmalarn tüm hzyla sürdüünü bildirdi.

- Bölge insanndan rapora tepkiler

Diyarbakrda yaayan Nurcan Topdemir, kamuoyuna paylalan raporun gerçei yanstmadn vurgulayarak çünkü Diyarbakr son 20 ylda görmedii hizmeti son iki ylda görmeye balad. Bu süre içinde birçok alanda hizmet gördü, bence Diyarbakr bunlar hak ediyor. dedi.

Sibel Ylmaz da daha önceki belediye yönetiminden bir fayda görmediklerini bütün faydann kendilerine olduunu ifade ederek Kayyumun gelmesiyle birlikte toplu tama, klimal duraklar ve yollar olsun, kadnlara yönelik çalmalar ile Kuran kurslar çok sayda hizmet gördük. Dierleri paralar ceplerine atyorlard. Ne ilçelerde ne merkezde hiçbir ekilde faydalarn görmedik. dedi.

Yasin Öztemel, belediyelere görevlendirme yaplmadan önce HDPli belediyelerin il ve ilçelerde hiçbir hizmet yapmadn belirtti. HDPnin yerelde yapt yanllarn ve eksikliin acsn bölgedekilerin çektiini dile getiren Öztemel, unlar söyledi:

Bölge olarak yllardr fabrikalarn kurulmamas, sanayinin gelimemesi, illerimizin sürekli geri planda kalmasnn en büyük sebebini onlar olarak görüyorum. Amaçlarnn belediyecilik veya vatandaa hizmet olmadn yöre halk olarak çok çok iyi biliyoruz. Kayyumlarn gelmesiyle bir deiim, hizmet olmutur.

Hayret Olcay da HDPnin son 3 dönemde belediye bakanln yürüttüünü ve hiçbir die dokunur hizmetlerine rastlamadklarn anlatt. Görevlendirilen belediye bakanlarnn hizmetlerinden memnun olduuna dikkati çeken Olcay, öyle konutu:

Kayyumun yapt hizmetler zaten gözle görülüyor. Yollarmz asfaltland, dikey bahçelerimiz yapld. Gençlik merkezlerimiz yapld. Birçok projeyi kayyum vatandan hizmetine sunuyor. Bu projede emei geçen ilk bata dünya liderimiz Cumhurbakanmza sonsuz teekkürler ediyoruz ve onun haricinde atad Belediye Bakanmza teekkür ediyoruz

Cihat Katar ise görevlendirilen belediye bakanlaryla ksa sürede gerçek hizmetle tantklarn kaydetti.

Ana Sayfaya Git