KCK davaları kumpas çıktı

Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde 15 Temmuz askeri kalkışmanın yıl dönümü dolayısıyla hazırlanan 42 sayfalık "10 soruda 15 Temmuz darbe girişimi ve Fettullahçı terör örgütü" raporda, Kürt siyasetçi, hukukçu ve gazetecilerin yargılandığı ve yüzlerce yıl ceza aldığı "KCK davaları", "Kumpas Davası" olarak tanımlandı.

Haberler 18.07.2019 - 01:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakanl internet sitesinde, 15 Temmuz askeri kalkmann yl dönümü dolaysyla 42 sayfalk bir rapor hazrland. 10 soruda 15 Temmuz darbe giriimi ve Fettullahç terör örgütü ismiyle hazrlanan raporda, FETÖnün Türkiyede seçilmi ve meru iktidar illegal yollarla devirme stratejisinin 2012 ylnda aça çkt iifade edilirken, 7 ubat 2012de MT Müstear Hakan Fidan ve eski MTçiler Emre Taner ile Afet Günein üpheli sfatyla ifadeye çarlmasnn ilk belirtisi olduuna yer verildi. MTçilerin ifadeye çarlmas FETÖ mensubu yaplarn seçilmi iradeye kar açktan yaptklar ilk yasa d hamle olarak tanmlanan raporda, Bu hadise FETÖnün devlet içine, çou zaman illegal yollarla szm mensuplarnn bir vesayet rejimi kurarak, seçilmi hükmeti hedef almasnn en görünür eylemi olacakt. Bu operasyon ile FETÖ hem Kürt meselesinde çözümü sabote etmeyi, hem de hkim olamad MTi ele geçirmeyi hedefliyordu ifadelerine yer verildi.

RAPORLAMALAR YAPILMI

Raporda, FETÖ yaplanmasnn TSK içinde 40 yllk bir szma faaliyeti olduunun birçok üst düzey askeri yetkili tarafndan raporland belirtilerek, FETÖ yaplanmasnn Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) içinde 40 yllk bir szma faaliyeti olduu birçok üst düzey asker yetkili tarafndan defalarca raporlanm ve dile getirilmiti. 2014 ylnda FETÖ bir terör örgütü olarak tannd ve FETÖ ile mücadele ulusal güvenlik stratejisi olarak belirlendi. Bu minvalde TSK içindeki FETÖ yaplanmasnn tasfiye edilmesi için bir strateji gelitirilmeye baland ve 2016 ylnn Austos aynda gerçekleecek Yüksek Asker ura ile FETÖcü askerlerin görevden alnmas bekleniyordu. Darbenin zamanlamas ve motivasyonu hükmetin bu hamlesi ile açklanmaktadr denildi.

IK VE ENERN TUTUKLANMASI

Raporda, gazeteciler Ahmet k ve Nedim enerin tutukland Oda TV davas için Muhalifleri susturma deerlendirmesi yaplrken, Agos gazetesi Genel Yayn Yönetmeni Hrant Dink cinayeti içinde ordudaki tasfiye sürecini yönlendirme deerlendirmesi yapld.

Raporda, Fetullah Gülen Cemaati için yaplan deerlendirme de Gülen, Bat taraftar bir imaj çizmeye çalsa da vaazlarnda radikal görüler savunmutur. ABDyi vicdansz düman olarak tanmlayan Gülenin anti-semitist birçok ifadesi vardr. Bununla beraber kadnlara iddet uygulanmasn merulatran görüleriyle de bilinmektedir denildi.

KUMPAS DAVALARINDA KCK DAVALARI DA VAR!

Raporda yer alan Kumpas davalar ismi altnda Ergenekon, Balyoz, KCK, Selam-Tevhid, Tahiye, Asker Casusluk davalar yer ald. Söz konusu davalar için Bu davalarda sahte delil ve kurgu mahkemeler ile rakiplerini tasfiye ettii ortaya çkt ifadeleri yer ald. Her ne kadar KCK davalar Kumpas davas olarak gösterilse de, yarglamalar aralksz bir ekilde devam ediyor. Avukatlarn Bu davalarn delillerini toplayan polisler, soruturmasn yürüten ve iddianamesini hazrlayan savclar, yarglamasn yapan mahkeme heyetleri FETÖden ihraç edildi ya da cezaevine konuldu. Bu davalarn dümesi gerekir taleplerine ramen Diyarbakr KCK Ana Davas olarak bilinen Kürt siyasetçilerin yargland dava bata olmak üzere birçok dava da yüzlerce yllk cezalar verilerek, onand. stanbul KCK Ana Davas, KCK Basn Davas, KCK Avukatlar Davas, KCK Önderlik Komitesi Davas gibi Kürt siyasetçi, hukukçu, gazetecilerin yargland davalarda devam ediyor.

Raporda Kumpas davalar olarak tanmlanan Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk davalarnda da beraat kararlar verilerek davalar düürüldü.

YASADII DNLEMELER...

Raporda, Yasad dinlemeler balnda ise Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve yakn çevresi, siyasetçi, gazeteci, yazar, STK temsilcileri ve i adamlarnn aralarnda bulunduu binlerce kiiyi senelerce dinledii ortaya çkt denildi. Kürt kökenli siyasetçilerin, hukukçularn ve gazetecilerin yargland davalarda en temel delil olarak ortam ve telefon dinlemeleri dosyalarda yer alyor.

HDPNN SÖYLEMLERNE YER VERLMED

Darbe giriimi gecesi ve sonrasnda sokaa çkan insanlardan siyasi parti dalm yapldnda CHPnin yüzde 37,7, MHPnin yüzde 65, HDPnin yüzde 58inin sokaa çkt belirtilen raporda, siyasi parti, sivil toplum örgütleri ile dini liderlerin darbeye kar mesajlarna yer verildi. Reyhanl Katliam içinde raporda, 2013 ylnda gerçekleen ve 52 kiinin ölümü ile sonuçlanan Reyhanl Katliamnn da MTten gelen istihbarata ramen FETÖ mensuplar tarafndan kastl olarak engellenmedii kantland ifadelerine yer verildi.

Ana Sayfaya Git