KDP ile PKK çatışabilir!

IKBY, PKK'nın 1 Peşmergeyi öldürdüğü saldırıyı "kırmızı çizginin aşılması" olarak tanımladı

Haberler 05.11.2020 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) D likiler Dairesi Sorumlusu Sefin Dizayi, PKKnn Pemerge güçlerine yönelik saldrsnn tüm taraflarca knanmas gerektiini belirterek, (PKK) Bölgedeki siviller için büyük bir ba ars, zarar ve ziyandr. dedi.

Dizayi, Türkiyenin Erbil Bakonsolosluunda, eski babakanlardan Mesut Ylmaz için açlan taziye defterini doldurup, basal dileinde bulundu.

Taziye ziyaretinin ardndan AA muhabirine konuan Dizayi, PKKnn Duhok kentinde Pemerge güçlerine yönelik saldrs ile Erbil-Badat arasnda 9 Ekimde imzalanan ve PKKnn Sincardaki varln sonlandrmay öngören anlamaya ilikin deerlendirmelerde bulundu.

PEMERGEYE YÖNELK SALDIRI

PKKnn IKBYnin resmi gücü olan Pemergeye yönelik çok çirkin ve haksz bir saldr gerçekletirdiini söyleyen Dizayi, bu saldrnn tüm taraflarca lanetlenmesi gerektiini vurgulad.

Dizayi, PKKnn Pemerge güçlerine yönelik saldrsnn yaylmasnn önüne geçilmesi gerektiine iaret ederek, O bölgelerin korunmas görevi asl olarak resmi bir güç olan Pemergeye aittir. diye konutu. IKBYnin Irak Anayasasnda tanndn hatrlatan Dizayi, PKKnn o bölgelerde olmasnn bir bahanesi yoktur. (PKKnn oradaki varl) Bölgedeki siviller için büyük bir ba ars, zarar ve ziyandr. ifadesini kulland.

GAYRRESM BR GÜç

PKKnn Sincardaki varln sonlandrmay öngören anlamaya ilikin deerlendirmede bulunan Dizayi, Kamplardaki 100 binlerce iç göçmenin bölgelerine dönmesi, bölge güvenlik ve ortak çkarlar için resmi muhataplar olan Badat ve Erbilin yapt iyi bir anlamadr. dedi.

Dizayi, Gayriresmi bir gücün (PKK) insanlarn evine dönmesine engel olmas kabul edilir bir durum deildir. diyerek, söz konusu güçlerin bölgedeki varln biterecek bir zeminin salanmasnn gerekliliine dikkati çekti.

Sefin Dizayi, sözlerini öyle tamamlad:

Halkn evine dönmesi ve ekonomik altyaplarn yeniden ina etmeleri de uluslararas destekle mümkündür. Eer anlama projesi hayata geçirilirse, oradaki halk için büyük bir i frsat doacaktr. Bu yüzden Erbil ve Badatn üzerinde mutabk kald anlama hayata geçirilmelidir.

KIRMIZI çZGMZ AILMITIR

IKBY, Duhokun Amedi ilçesinde PKK mensuplarnn 1 Pemergeyi öldürdüü ve 3 Pemergeyi yaralad saldry sert ekilde knayarak, söz konusu saldry krmz çizginin almas olarak nitelemiti.

IKBY Bakanlar Kurulu, PKKnn Pemerge güçlerine yönelik saldrsn knayan açklama yaynlamt. Pemergeye yönelik saldrlarn tüm IKBY halkna kar yapld belirtilen açklamada, hükümetin bu saldrlar krmz çizginin almas olarak gördüü vurgulanmt.

PKKNIN BÖLGEDEK FAALYET

Eski IKBY Bakan ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesut Barzani, 2 Kasmda yapt açklamada, PKKnn IKBYdeki faaliyetlerini eletirerek, Yasal olmayan bir ekilde bir tarafn (PKK) kendini dayatmasna izin verilmemeli. demiti.

KDP Sözcüsü Mahmud Muhammed, 27 Ekimde yapt yazl açklamada, PKKnn IKBYde memurlar öldürdüünü ve bölgedeki faaliyetleriyle halk için tehdit oluturduunu belirtmiti.

IKBY Güvenlik Ajans, 26 Ekimde yapt açklamada, Erbildeki bir yabanc diplomatik misyona saldrmay ve üyelerine suikast düzenlemeyi planlayan terör örgütü PKK ile balants olan en az 12 üphelinin tutuklandn bildirmiti.

Erbil Asayi Genel Müdürlüü de 10 Ekimde yapt açklamada, Irakn Duhok kentinde, Türkiye snrnda bulunan Serzer Snr Kaps Asayi Müdürü Gazi Salih lhann, 8 Ekimde PKK tarafndan öldürüldüünü duyurmutu.

Ana Sayfaya Git