Kendi türünü yiyor!

Yamyam' tombul çekirge kendi türünü yerken görüntülendi

Haberler 02.07.2020 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyada sadece Güneydou Anadolu Bölgesinde yaayan ve endemik bir tür olan tombul çekirge, Diyarbakr, anlurfa ve Mardin snrlar içinde yer alan 1957 rakml sönmü volkanik Karacadada, kendi türünü yerken görüldü.

lk kez 2011 ylnda bulunan ve Krmz Listeye alnmas için de 2017 ylnda Dünya Doa ve Doal Kaynaklar Koruma Birliine bavurulan tombul çekirge, kanatsz olduu için geni bir alana yaylamyor.

Dicle Üniversitesi Zooloji Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Ali Satar, tombul çekirgenin genellikle tarm alanlarndan uzak yüksek yerlerde yaadn belirterek, 2011 ylnda Prof. Dr. Mustafa Ünal, Mardinden bu türü dünyaya tantmt ama bu son yaplan çalmalarda tabii sizin de katklarnzla, Karacada zirvelerine doru beslendiini buldunuz. Dier çalmalarda ise Gaziantepte de yayl gösterdiini bir hocamz tarafndan biliyoruz.

YAYILI ALANLARI

2017 ylnda yine Mustafa Ünal hocamz, bu türün Dünya Doa ve Doal Kaynaklar Koruma Birliine Krmz Listeye alnmas için bir öneride bulunmutu. Hala listeye alnmad ama inallah alnr. çünkü bu türler sadece bizim bölgede yayor. Kanatlar yok. çok büyük bir yayl alanna sahip olmayan türler normalde bitkilerle besleniyorlar dedi.

Prof. Dr. Ali Satar, sözlerini öyle sürdürdü: Sizin tespitlerinizle unu görüyoruz. Bir kanibalizm olay söz konusu. Tabii bu uzun antenli çekirgelerde görülen bir olay aslnda ama bu tür için biz hiç ahit olmamtk. Ayrca, size teekkür ederiz. Bunu görüntülerde gördük ve çok ardk hakikaten. Bunlar normalde yumurtalarn daha kaliteli bir hale getirmek için erkeklerini de yiyebiliyorlar. Bunda da söz konusu olduunu görüyoruz.

KEND IRKINI YYOR

Bunlar normalde çok iyi bir ekilde ürüyorlar ama baz kularn da besinlerini oluturuyorlar. Baz yrtc kularn, sürüngenlerin besinlerini oluturduklar için saylar çok da artmyor. Böyle sabit bir düzeyde devam ediyor. Fakat son yllarda yakn bölgelerde ilaçlamalar görüyoruz. te bu ilaçlama sonucunda bu türlerin saylarnda azalma söz konusu. Maalesef bunun önüne geçemiyoruz. Lütfen bu tombul çekirgelere zarar vermeyin. Gerçekten zararsz canllar. Lütfen öldürmeyelim.

Ana Sayfaya Git