Kent turizmine uçak darbesi!

Bu yıl 3 milyon turist ağırlamak üzere yola çıkan Diyarbakır "uçak seferlerinin" düşürülmesi bu hedefe sekteye uğradı. İş adamları ve turizimciler büyük tepki gösterdi.

Haberler 06.07.2019 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ekonomik ve sosyal alanda deiim ve dönüümü hedefleyen Diyarbakr, yaz döneminde 3 milyon turisti arlamay hedeflerken Havalimanndaki pist bakm ile Anadolu Jet bata olmak üzere dier uçak firmalarnn uçu saylarn düürmesi, adeta bir darbe oldu. Yüzde 20nin üzerindeki azalma, yolcu trafiini büyük ölçüde etkilerken, uçak biletleri ise fahi oranda yükseldi.

UçAK BLETLER FAH FYATLA

Gün ve saate göre uçak biletleri 400 ila bin liraya varan oranda satlrken, THYnin bir alt irketi olan Anadolu Jetin uçu saysn ve uçaklardaki koltuk saysndaki azaltma, Bölge Adamlar ile Turizimcilerin tepkisine yol açarken, baz acentalarn Diyarbakr seferlerini iptal etmeye balad örenildi.

UçAK SEFERLER BR DARBE

Diyarbakr Ticaret Borsas Bakan Engin Yeil, geçtiimiz yln ilk alt aynda 6 bin 600 uçak seferi yaplan Diyarbakrda 2019 ylnn ilk alt aynda ise bu rakamn 5 bin 500e düürüldüünü söyledi. Yolcu saysnn da 2018 ylnn ilk alt aynda 1 milyon 30 bin iken 2019 ylnn ilk alt aynda 870 bine düerek 160 bin yolcu kayb yaandn anlatan Yeil, bu yanltan bir an evvel dönülmesi gerektiini söyledi. Kent turizminin gelimesi, i adamlarnn i görümeleri ve vatandalar için uçularn çok önemli olduunu ifade eden Yeil, insanlarmz ticari görümeleri için anlurfa, Elaz gibi illerimizden batya seyahat etmek zorunda kalmtr.

BÖLGE LLERNDE ARTARKEN

Artan uçu ücretleri nedeniyle vatanda Avrupa uçuu bedelinden fazla para ödemekte, bunlar kabul edilecek bir durum deil. Diyarbakr- Paris ile Diyarbakr- stanbul uçu bedeli arasnda bir farkllk bulunmamaktadr. stanbul uçu ücreti Paris uçu ücretinden daha pahal, bu yanl politikadan bir an evvel dönülmesi gerekiyor. Aksi taktirde kent turizmi, yatrm ve ihracatmz ciddi anlamda zarara urayacaktr. Diyarbakr Havaliman, uluslararas uçularn da yapld modern ve yllk 2 milyon yolcu saysna ulam bir havalimandr. limizin ve bölgemizin potansiyeli göz önünde bulundurularak i ve d hat seferlerinin çeitlendirilmesi, ek seferlerin ilave edilmesi gerekmektedir. Yetkililerin bu konuya acil bir çözüm bulmas gerekmektedir dedi.

GÜNLÜK 35-40 SEFER OLMALI

TÜRSAB Güneydou Anadolu Bölge Temsil Kurulu (BTK) Bakan Mehmet Akyl ise 3 milyon turist hedefi olan bir kentte günlük en az 35-40 seferin yaplmas gerektiini söyledi. Akyl, Diyarbakrn bu yl Güneydou Anadolu Bölgesinde adeta bir turizm merkezi konumuna geldiini belirterek, Diyarbakrdaki uçu says Adana, Trabzon, zmir gibi illerimizdeki uçu saylar kadar olmaldr. Kentte gelen her uçakta turist grubu bulunmaktadr. Uçu saylarnn düük kalmas otomatikman fiyatlarn yükselmesine neden oldu. Diyarbakrdan yaplan seyahatlere sefer yetersizlii ve yolcu younluu nedeniyle yüksek fiyat çkmaktadr. Yüksek fiyatta kente olan ilgiyi azalmaktadr. Bu nedenle acilen ilimize tüm uçak firmalar ek seferler çkarlp uçu saylarn da arttrmaldrlar diye konutu.

Ana Sayfaya Git