KHK hukuksuzluğunun somut hikayesi: Ölümünden 10 ay sonra işe iade edildi

Yıllarını sendikal mücadeleye veren, 1999'da OHAL yetkisiyle gittiği sürgünden 3 yıl sonra mahkeme kararıyla dönen BES Diyarbakır eski Şube Başkanı Ahmet Çoban, 2016'da yine bir OHAL KHK'siyle ihraç edildi. Kansere yakalanan Çoban, yaşamını yitirdikten 10 ay sonra görevine iade edildi.

Haberler 19.02.2020 - 11:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Defterdarlnda 1990l yllarda çalmaya balayan Ahmet çoban (60), üyesi olduu KESKe bal Maliye-Sende yllarca sendikal mücadele verdi. Kimi zaman bir sendika üyesi, kimi zaman iyeri temsilcisi, kimi zaman da sendika yöneticisi olarak emekçilerin haklarn dile getirdi, örgütlü mücadeleyi savundu, toplumsal gelimelere duyarllyla öne çkt.

Sendikal mücadeledeki aktiflii nedeniyle çoban, 1999de dönemin OHAL Bölge Valilii kararyla Nevehire sürgün edildi. 3 yl sürgünde çalmak zorunda braklan çoban ve ailesi, kald apartman ve i yerinde mobbinge maruz kald. çoban, dare Mahkemesinde sürgün kararna kar açt davay kazannca 2003te tekrar Diyarbakra döndü. Sendikal mücadeleye devam eden çoban, Maliye-Senin deien ismiyle Büro Emekçileri Sendikasnda (BES) ube bakanl dahil birçok görev ald.

HASTALIA YAKALANDI, EVNE KAPANDI

OHALin uzun yllar hüküm sürdüü dönemde sürgün edilen çoban, 13 yl sonra darbe giriiminin ardndan ilan edilen OHAL kapsamnda 22 Kasm 2016da çkarlan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildi. Kararla birlikte yine sancl bir dönemle kar karya kalan çoban, tansiyon, eker hastal derken akcier kanserine yakaland. Hastal nedeniyle tedavi gören çoban, son bir ylda eve ve içine kapand. Amansz hastala 10 ay önce yenik düerek vefat eden çoban, vefatnda 10 ay sonra OHAL lemleri nceleme Komisyonu tarafndan iine iade edildi. çoban yaamn yitirdi, ancak OHAL KHKlerinin yaratt hukuksuzluklarn somut hikayesi olarak akllarda kald.

TERÖRST GÖZÜYLE BAKIYORLARDI

Yaadklar oku üzerinden atamayan, kelimeler boazna düümlenen çobann ei Kymet çoban, Eim 3 yl boyunca orada tek bana kald. Okullar kapannca çocuklarla gidiyorduk yanna, ancak oraya gittiimizde teröristler geldi tepkisiyle karlayorduk. çok üzülüyorduk. Öyle git gellerden sonra son bir yl Ahmetin yanna yerletik. Memleketimizden haksz ve hukuksuz yere koparlmtk. Hiç unutmam bir gün binadaki bir komuya yemek götürmek için kapsn çalmtm. Ancak bize terörist gözüyle baktklar için kapy açmaya korkmutu. Neyse ki mahkemeyi kazandk ve sürgün hayatmz 2003 ylnda bitti dedi.

TANSYON, EKER VE AKCER KANSER

Einin ihraç edilmeden önce hiçbir salk skntsnn olmadn belirten çoban, einin ihraç edildikten sonra psikolojik bunalma girdiini ve bir yl boyunca tamamen eve kapandn söyledi. Einin eve kapand bu süreçte kendileriyle konumadn, önce tansiyon ve eker hastal ikayetiyle hastaneye götürdüklerini, daha sonrasnda ise akcier kanseri tehisinin konduunu belirten çoban, daha sonraki süreçte ise çobann yaamn yitirdiini söyledi. çoban, tedavi sürecinde kullanlmas gereken inelerin ücretini karlayamadklar için eczaneden borç aldklarn ve hala ödeyemediklerini ifade etti.

Ana Sayfaya Git