KHK ile ihraç edilen zabıt kâtibi ilk kısa filmini çekti

DİYARBAKIR Adliyesi'nde zabıt kâtibi olarak görev yaparken, kanun hükmünde kararnemi (KHK) ile ihraç edilen ve hakkında yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı verilen Lütfü İrdem (31), kendi yazdığı, yönettiği ve başrolünü oynadığı ilk kısa filmini çekti.

Haberler 25.11.2017 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Adliyesinde 7 yl zabt ktibi olarak görev yapan Lütfü rdem, geçen aylarda KHK ile memurluktan ihraç edildi. Hakknda açlan soruturma sonunda herhangi bir suç unsuru bulunmad için takipsizlik karar verilen rdem, isiz kaldktan sonra apik Fotoraf Stüdyosu ismiyle çocuk fotoraflar çekilen bir stüdyo açt. 10 yldan bu yana Diyarbakr Sanat Merkezindeki etkinlikleri takip eden Lütfü rdem, burada sinemayla ilgilenen arkadalaryla sohbetlerinden etkilenerek kendi filmini çekmeye karar verdi.

Daha önce Ali Kemal çnarn Vearti ve Genco ile Salih Demirin Cano filminde küçük rollerde oynayan rdem, ilk ksa filmini çekmek için ktiplik yapt dönemde hazrlklara balad. Senaryo aamasndan itibaren yönetmenler Salih Demir ve Ali Kemal çnardan destek alan Lütfü rdem, baz uzun metraj filmlerin kamera arkas ve önünde de görev ald. çalmalarn sürdüren rdem, ihraç edildikten sonra da ilk ksa filmini çekti. rdem, Zazaca çektii ve Cnya Neysay (Görünmez Kadn) ismini verdii filmi yazp yönetti, ayrca barolü oynad.

KADIN CNAYETNN ÖNCES VE SONRASI

Türkçe ve ngilizce alt yaz ile izleyiciye sunulan filmde, bir kadn cinayetinin öncesi ve sonras ele alnyor. Amed Film Festivalinde gösterilen filmde, erkeklerin kadnlara zulmettii eski zamanlarda, bu duruma dayanamayan baz kadnlarn deiime uramalar ve görünmez olmalar hikyesinden yola çklarak, günümüzde yaayan bir kadnn da bu deiimden etkilenmesi anlatlyor. Görünmez olan kadn ve bunu kabul edemeyen einin ilikisinin ilendii filmde, barol karakterini canlandran Lütfü rdem, einin gözlerine bakabilmek için elinden gelen her eyi yapyor. Filmin sonunda bir cinayete kurban giden kadn, öldürüldükten sonra görünür hale geliyor. Film, 10 dakika 40 saniye sürüyor.

KTP BARTLEBY OLARAK TANINIYOR

lk ksa filmini video paylam sitelerinde de paylaan Lütfü rdem, bundan sonra fikir aamasndaki senaryo projelerini hayata geçirmek istediini söyledi. mknlar elverdii müddetçe bir senaryo yazp film çekmek isteyen rdem, kurduklar ekiple gönüllülük esasna göre birlikte i yaptklarn belirtti. Diyarbakr Sanat Merkezinde çok iyi arkadalklar edindiini belirten rdem, çektiim ksa filmin senaryo aamasndan son haline kadar bu arkadalarn çok katks oldu. Görünmez Kadn filminde bir kadn cinayetinin birkaç gün öncesini ele aldm. Bu hikyeyi nasl daha görülebilir yapabileceimi düünürken, kadnn görünmez olmasna karar verdim. Ayrca yok olan bir dil vard. Filmin dili Zazaca, yani unutulan bir dil. 7 yl boyunca adliyede ktip olarak görev yaptm. Sinema ile içli dl biri olduum için çou arkadam bana Herman Melvillein efsanevi karakteri olan Ktip Bartleby diyordu. u an küçük bir yerde çocuk fotoraflar çekiyorum. Diyarbakrda daha önce olmayan bir yer açtm. Elimde fikir aamasnda olan birkaç projem var. çekilebilirlik durumunu düünerek birinin senaryosunu yazmaya balayacam dedi.

PSKOLOJK BOZUKLUK

Lütfü rdem, memurluktan ihraç edildikten sonra psikolojisinin bozulduunu, ihraç nedenini bilmediini söyledi. rdem, öyle konutu:

Zaten soruturmada takipsizlik karar verildi. 7 yl boyunca çok youn çaltm. hraç edildikten sonra bolukta kaldm. Sonra çocuk fotoraflar stüdyosu açtm. Yllardr adliyede insanlarn hikyesini yazdm. Kimi bizi üzdü ama bunlarn hikyesini yazmak zorundaydk. Ancak yönetmenlik ve görüntü ileri zor iler. Bir dilin geliiminin sanatla balayacan düünüyorum. O nedenle filmi kendi ana dilimde çektim. Senaryosunu yazdm, oyuncu olarak kendim oynadm. Babam da küçük bir rolde oynad. Zabt ktiplii ve sinema birbirinden çok uzak ama ayn zamanda çok yakn. Memurluktan geri kalan zamanm sinemaya ayryordum. leride daha iyi iler yapmak istiyorum. Memur olduktan sonra da gönlüm sinemadan yanayd.

Ana Sayfaya Git