KHK'ya idari fren!

KHK kapsamında, güvenlik soruşturması ile işten atılan özel güvenlikçi için İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Karar, KHK kapsamındaki yüzlerce davaya emsal teşkil edebileceği bildirildi.

Haberler 18.05.2018 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIRda, bir hastanede özel güvenlikçi olarak çalrken güvenlik soruturmas nedeniyle iten atlan ve özel güvenlik kart KHK kapsamnda iptal edilen .D., ile ilgili Diyarbakr 2nci dare Mahkemesi, Diyarbakr Valiliinin ilemi için yürütmeye durdurma karar verdi. Emniyet, talep üzerine mahkemeye gönderdii yazda, söz konusu kii ile ilgili stihbarat ube Müdürlüü yazsnn kullanm amacnn sona ermesi nedeniyle imha edildiini belirtmiti.

Diyarbakrda bir hastanede özel güvenlikçi olarak çalan .D., 20 Ekim 2017 tarihinde Diyarbakr Valiliinin l Özel Güvenlik Komisyonu tarafndan KHK kapsamnda güvenlik soruturmas gerekçesiyle iten çkarld ve özel güvenlik kart iptal edildi. .D., avukat Erhan Ürküt aracl ile Diyarbakr 2nci dare Mehkemesine bavururak yürütmenin durdurulmas talebinde bulundu.

ÖZELG ÜVENLK PORSONEL

Avukat Ürküt dilekçesinde, müvekilinin Diyarbakr l Salk Müdürlüünde taerona bal özel güvenlik personeli olarak çaltn, 14 Haziran 2017 tarihinde özel güvenlik kimlik kartn deitirdiinde yaplan güvenlik ve ariv aratrmasnda olumsuz bir duruma rastlanmadn belirtirek, Kendisine ait hiçbir suç dosyas bulunmadan özel güvenlik kimlik kartnn iptal edildii, yasa d hiçbir eyleme katlmadn, hayat boyunca hiçbir suç ilemediini ve suç ilenmesine de imkan salamadn, ayrca hiçbir örgütle balantsnn da olmadn, uzun yllardan beri iine devam etmekte olduunu iddia ederek daval idarenin ileminin dayana ve gerekçesi olmadndan bahis ile yürütmenin durdurulmasn talep etti.

DARE MAHKEMESNN KARARI

Diyarbakr 2nci dare Mahkemesi dün açklad kararnda, Mahkeme tarafndan l Emniyet Müdürlüünden dava konusu ileme esas olan davacnn PKK/KCK terör örgütü adna düzenlenen eylem ve etkinliklere katldna ilikin yaz ve ekleri ile istihbarat raporlarnn okunakl ve onayl bir örneinin gönderilmesinin istenildii hatrlatlarak, Daval idarece sunulan ve Mahkememiz kaytlarna giren 27.04.2018 havale tarihli yaz

içeriinden ad geçen ahsla ilgili stihbarat ube Müdürlüü yazsnn kullanm amacnn sona ermesi nedeniyle imha edildiinin bildirildii anlalmaktadrdenildi.

HUKUK DENETM YAPILAMAMITIR

Dosyadaki bilgi ve belgelerin deerlendirilmesinden, dava konusu ileme dayanak istihbarat yazsnn imha edilmesi nedeniyle dava konusu ilemin hukuki denetiminin yaplamad belirtilen kararda öyle denildi:

Öte yandan, yaklak 7 yldr özel güvenlik sektöründe çalmaya devam eden davac hakknda bu istihbari nitelikteki bilgiyi destekleyen somut bir veri bulunmad, bu yönde herhangi bir adli-idari ileme tabi tutulmad, davacnn güvenlik soruturmasnn olumsuz sonuçlanmas sonucunu douracak -istihbarat yazs imha edildii için hukuki denetimi yaplamamtr- istihbari bilgi dnda hukuken geçerli somut bir bilgi ya da belge bulunmad ve bu istihbari bilginin bal bana güvenlik soruturmasn olumsuz klacak nitelik ve yeterlilikte olmad gibi ayrca dava konusu ilem tarihine kadar geçen sürede davacyla ilgili güvenlik görevlisi olmasna engel tekil edecek bakaca somut bir husus da saptanmad dikkate alndnda, dava konusu ilemde hukuka ve mevzuata uyarlk görülmemitir.

LEMN YÜRÜTÜLMESNE DURDURMA

lemin, çalma hürriyetine ilikin yönünün de olmas sebebiyle uygulanmas halinde davacnn istihdam alann da daralttndan telafisi güç zararlarn doaca da açktr. Açklanan nedenlerle; hukuka aykrl açk olan dava konusu ilemin; uygulanma halinde telafisi güç zararlar doabileceinden 2577 Sayl Kanunun 27.maddesi uyarnca teminat alnmakszn yürütülmesinin durdurulmasna, kararn tebliinden itibaren 7 gün içerisinde Gaziantep Bölge dare Malkemesine itiraz yolu açk olmak üzere, 09/05/201 tarihinde oybirliiyle karar verildi.

Ana Sayfaya Git