Kim iki gözü kör etti?

On Gözlü köprü'nün iki gözünün toprakla doldurulup çay bahçesine dönüştürülmesi skandalında, idari zafiyet ortaya çıktı. Koruma kurulunun kararına rağmen işgal devam ediyor.

Haberler 16.03.2017 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adna türkülerin yakld, binlerce yl kara ulamn salayan, 2008de Kültür Varlklarn Koruma Bölge Kurulu kararyla, trafie kapatlan tarihi On Gözlü köprünün iki gözünün toprak ile doldurulup, bazalt talarla donatlp çay bahçesine dönütürülmesi yönündeki tarihi katliam skandala dönüürken, idari zafiyet ortaya çkt. Söz Haber, Diyarbakr Kültür Varlklarn Koruma Bölge Kurulunun, iki hafta önce ald karara ulat. Kararda izinsiz igal ve yaplan yaplara müdahale edilmesini isterken, l Kültür Müdürlüünün üç ay önce, fotoraflarla yetkili makamlar uyard örenildi.

KÖPRÜNÜN K GÖZÜ KÖR EDLD

Merkez Sur lçesinde Dicle nehri üzerinde bulunan ve geçen yllarda onarlarak trafie kapatlan tarihi On Gözlü Köprünün iki gözü ksa süre önce su düzeyinin dümesi ve iki gözden su akmamas üzerine toprak ile duldurulmas ve buraya masa sandalye atlarak kafe bahçesi olarak iletilmeye açld.

Duvarla örülen ve kafe eklentisi olarak kullanlan tarihi köprünün iki gözünün adeta kör edilmesi yönündeki skandaln, kamuoyuna yansmas, yerel gazeteler ve Genel Yayn Yönetmenimiz Ömer Büyüktimurun Kalemin Dili köesinde, gündeme getirmesi, Diyarbakrda günün konusu oldu.

LETMEC BZ BUNU YAPMADIK

Büyük tepki çeken, Dicle Nehri ve On Gözlü Köprünün iki gözünün igal altna alnmas olayyla ilgili idari zafiyet ortaya çkarken, iletme sahibi bu ilemin kendisi tarafndan yaplmadn söylerken, bölgede bulunanlar duruma tepki gösterdi.

Kim köprünün iki gözünü kör etti sorusu gündeme gelirken, çevre ve ehircilik Bakanl tarafndan ayn bölgede yürütülen Diyarbakr li Dicle Vadisi, Krklar Tepesi Rekreasyon Alan Kentsel Tasarm ve Peyzaj Uygulama Yapm i projesi de bölgede devam etmesi dikkat çekti.

PROJE KAPSAMINDA MI YAPILDI.

Köprünün iki gözünün köreltilmesinin, çevre ve ehirçilik l Müdürlüünün yürüttü proje kapsamnda da yapld sorusuna yant aranrken, Diyarbakr l Kültür Müdürlüünün de, üç ay önce fotograflarla yetkili birimleri sözlü olarak uyard örenildi.

SÖZ HABER KURUL KARANINA ULATI

çelikiler an oluturan tarihi On Gözlü köprüsüne yönelik suikastle ilgili 02. 03. 2017 tarihinde, Diyarbakr Kültür Varlklarn Koruma Bölge Kurulunun ald karara Söz Haber ulat. Bir çok akamedisyenin yansra, kamu kurum ve kurulularnn temsilcilerinin yer ald Koruma Bölge Kurulunun imza altna ald kararda u ifadelere yer verilmesi dikkat çekiyor.

TE KURULUN ALDII O KARAR

te Kurulun ald karar. Diyarbakr li, Sur ilçesi snrlar dahilinde, Devletin Hüküm ve Tasarrufu altnda olan, Kadastro harici alanda bulunan, tescilli On Gözlü Köprünün çevresindeki izinsiz uygulamalara ilikin, Diyarbakr Valilii l Kültür ve Turizm Müdürlüünün 08.02. 2017 gün ve 165/431 sayl yaz ile Karayollar Genel Müdürlüü 9. Bölge Müdürlüünün 13. 02. 2017 gün ve 805.02.04/E 42810 sayl yazs okundu. Ekleri ve konuya ilikin bilgi ve belgeler incelendi.

Yaplan görüme sonunda;

Dosyadaki bilgi-belgelerden Köprünün Koruma Alannn Kuzeybat ve Güneybat kesimlerinde kalan alann, ticari amaçl igal altnda olduu anlalmtr. Söz konusu alanda bulunan oturma sralarnn, ahap yaplarn ve çadrlarn ilgili idarece kaldrlmasna, kaldrlmad taktirde ilgililer hakknda suç duyurusunda bulunulmasna,

YIKIM çN DSYE YAZI YAZILDI

Sözlü uyar ve bölge koruma kurulunun kararna ramen uana kadar herhangi bir müdahalede bulunulmay, kim kimi koruyor sorusunu akla getirirken, olayn kamuoyuna yansmas üzerine, DHAya Sur Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Bilal Özkan yapt açklamada, kaçak yapyla ilgili inceleme yapldn ve DS Bölge Müdürlüüne yklmas için yaz gönderildiini iddia etti. Bakan Vekili Özkan, öyle dedi: Belediye olarak gereken tespitlerin yaplmas amacyla inceleme yaptk. Daha önceki yllarda da benzer kaçak yaplarn olduunu fotoraflarla da tespit ettik. Tarihi On gözlü köprü gözleri altna döenerek gözleri kapatlan kaçak yapnn yklmas ve boaltlmas için gerekli talimatlar verdik. Devlet Su lerine resmi yaz yazarak doldurulan toprak ve duvarlarn yklmas konusunda talimat verdi.

Ana Sayfaya Git