Kimlikler çipli!

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, çipli kimlik kartları için vatandaşlar, pilot olarak belirlenen illerin ardından 2 Ocak 2017 itibariyle diğer illerden de başvuruda bulunabilecek. Kimlik kartlarının 3-4 yıl içerisinde tüm vatandaşlara dağıtılması hedefleniyor.

Haberler 31.12.2016 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

- Bavuru ilemleri

Bavuruda nüfus müdürlüü personelince bavuru sahibinin T.C. Kimlik Numaras sorgulanarak kimlik bilgileri ve en son ald nüfus cüzdan veya kimlik kart bilgisi kontrol edilecek.

lk defa kimlik kart bavurusunda nüfus cüzdan, uluslararas aile cüzdan, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdan, avukat kimlik kart, askeri kimlik kart veya basn kart gibi kimlik belgesi yerine geçen fotorafl belgelerden birisi ile son 6 ay içinde çekilmi ve ICAO standartlarna uygun biyometrik bir adet fotoraf istenecek.

Bavuru srasnda kiinin biyometrik verileri, parmak izi, parmak damar izi, el ayas damar izi olarak hem sa hem de sol el için alnacak. Kiinin biyometrik verisinin alnamad durumlarda ise nedeni sisteme kaydedilecek.

Biyometrik verilerin karlatrlmas srasnda gerçee aykr beyanda bulunduklar anlalanlar hakknda cumhuriyet basavclna suç duyurusunda bulunulacak.

Bavuru alma srasnda kiiye kimlik dorulama amacyla PIN ve PIN bloke edildiinde blokeyi kaldracak PUK bilgilerini içeren PIN zarf teslim edilecek.

On be yan tamamlam olan kiiler bavurularn ahsen yapabilecek. On be yan tamamlamam çocuklarn kimlik kartlarnda fotoraf yer almayacak. Ancak bavuran tarafndan talep edilmesi halinde her ya grubundaki çocuklarn fotoraf kimlik kartlarna baslabilecek.

Biyometrik verisi alnmayacak çocuklarn kimlik kartlar, anne, baba ya da vasilerine, bunlarn bulunmamas halinde büyükanne, büyükbaba veya ergin kardelerine, bunlarn da bulunmamas halinde çocuklar yanlarnda bulunduranlara veya vekaletname ibraz eden kiilere teslim edilecek. Boanan çiftlerin çocuklarnn kimlik kartlarn veli, vasi veya ilgili kanun maddesi gereince bildirimle yükümlü klnan kiiler teslim alabilecek.

Kimlik kart bavurular, https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr internet sitesinden, Alo 199 çar merkezinden randevu alnarak veya randevusuz ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dnda ise d temsilciliklere gidilerek yaplabilecek. Nüfus müdürlüklerine gelemeyecek durumda olan vatandalarn bavurular Gezici Kayt Terminalleri ile alnacak.

Bu ilemlerin sonunda, bavuru sahibine, bavuru srasnda verdii bilgiler bilgisayar ekrannda gösterilecek.

Kimlik bilgilerinde bir yanllk olmamas halinde bavuru alma ilemi tamamlanacak ve bavuru belgesinin dökümü iki kopya alnarak, bir kopyas bavuran kiiye verilecek.

Kimlik kartnn teslimi için bavuruda bulunan kiiye sistemde yer alan adres bilgisi kontrol ettirilecek. Vatandalar kartn farkl bir adrese teslim edilmesini istiyorsa teslim yeri deitirilebilecek.

Ayrca kiinin kartn posta ile teslim alamamas durumunda teslim edilmesini istedii bir ilçe nüfus müdürlüünü de bavuru srasnda belirtmesi istenecek.

Bavuru sahibi ayrca kimlik kartn kendisi dnda teslim alabilecek kiiyi de yazl muvafakat ile belirleyebilecek.

- Kimlik ücreti 16 lira

Kart sahipleri, ilçe nüfus müdürlüklerinde bulunan KIOSKlardan PIN deitirme, PIN bloke kaldrma, kiisel mesaj deitirme ve kart kontrolü ilemlerini gerçekletirebilecek.

Kimlik kart ücretleri, 21 Aralk 2016 tarihli Resmi Gazetede yaymlanan Muhasebat Genel Müdürlüü Genel Teblii uyarnca 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren kanuni bildirim süresi dnda doum nedeniyle ve deitirme nedeniyle düzenlenenler için 16 lira, kayp nedeniyle düzenlenenler için 32 lira olarak belirlendi.

- çipli kimlik kartnn kullanm alanlar

Kimlik kart ile vatandalar, kamu hizmetlerine güvenli bir ekilde elektronik ortamda kolay eriim salayacak. Böylelikle vatandalar, gerek kamu gerekse özel teebbüs hizmetlerinden daha hzl bir ekilde yararlanacak.

Kart sahibi, kartta yer alan nitelikli elektronik sertifikas ile kanuni geçerlilii olan elektronik imza ilemlerini gerçekletirebilecek. Vatanda, sahip olduu kartn üzerindeki elektronik imza uygulamas sayesinde elektronik ortamda gerçekletirilen ilemlerde, hukuksal balaycl olan slak imza kullanmnda olduu gibi elektronik imzasn da atabilecek.

Ancak vatandalarn, kimlik kart üzerindeki temasl yongada bulunan elektronik imza özelliini kullanmak istedii takdirde e-imza konusunda faaliyet gösteren Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurumu tarafndan yetkilendirilmi bir Elektronik Sertifika Hizmet Salaycsndan (ESHS) elektronik imza sertifikasn kart üzerine yükletmesi gerekecek.

Ön ve arka yüzünde yer alan bölgeler ile bölgeler içerisindeki bilgileri Uluslararas Sivil Havaclk Örgütü (ICAO) standardna uygun olan kart, arka yüzündeki MRZ alan ve temassz yonga içeriindeki bilgiler sayesinde seyahat belgesi olarak kullanlabilecek. Bu özellik sayesinde vize muafiyeti olan ülkelere yaplacak seyahatlerde kart geçerli bir seyahat belgesi olarak kullanlabilecek.

Güvenli kimlik dorulamas yaplabilecek olan kimlik kartlar ile sahtecilikten kaynaklanan vatanda maduriyetlerinin büyük oranda azaltlmas planlanyor.

E-devlet kapsamnda sunulan hizmetlere internetin bulunduu her yerden kimlik kart ile eriim salanabilecekken, kamu kurumlarnn vatandaa yönelik sunacaklar hizmetlerde bürokrasi azaltlacak.

Yetersiz kii dorulamasndan kaynaklanan usulsüzlük, yolsuzluk ve mali kayplar asgariye inecek.

- Kartn özellikleri

Mevcut nüfus cüzdanlarnn yerine kullanlacak polikarbon materyalden oluan yeni kimlik kartlar, 10 yl boyunca kullanlacak.

Temasl ve temassz yonga içeren, uluslararas standartlara uygun, en gelimi güvenlik öelerini içinde barndran kimlik kartlar, vatandaa ait nüfus, fotoraf ve biyometrik verilerin, üzerindeki temasl yongaya güvenli bir ekilde kaydedilmesinden sonra, yetkisiz kimseler tarafndan içindeki verilerin yeniden üretilmesini ya da deitirilmesini olanaksz hale getirecek ekilde tasarland.

Kimlik kart ile salanan hizmetlerde, hizmetin özelliine göre görsel, elektronik ve biyometrik olmak üzere farkl güvenlik seviyelerinde kimlik dorulama yöntemleri kullanlacak. Bu sayede farkl kurum ve kurulularn güvenli kimlik dorulamas yapmasna imkan salanacak.

Doum, kayp, mevcut kimlik kartnn geçerlilik süresinin sona ermesi veya tahrifat sebebiyle kullanlamayacak durumda olmas nedeniyle yaplan kimlik kart bavurusunda yeni kart düzenleninceye kadar kiiye talebi halinde, herhangi bir nüfus müdürlüünce kimliini ispata yarayacak geçici kimlik belgesi verilecek.

Ana Sayfaya Git