Kimyasal silahla katliam davası!

Görevden alınan Kulp Belediyesi Başkanı Mehmet Fatih Taş yardımcısı ve bazı belediye çalışanlarına 7 Tarım işçisinin öldürülmesi olayıyla ilgili, 'Nükleer, biyolojik, kimyasal silah kullanarak öldürme' suçlamasıyla dava açıldı.

Haberler 20.11.2019 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Kulp ilçesi Aaçkorur köyü Beyrok mevkiinde, 12 Eylülde 7 Orman içisinin ehit olduu bombal saldryla balantlar olduu iddiasyla aralarnda Kulp Belediyesi Bakan Mehmet Fatih Ta, yardmcs Fatma Ay ile Halklarn Demokratik Partisi (HDP) lçe Ebakan Mehmet Abidin Karaman, Kulp Belediyesi Fen leri Müdürü ener Akta, HDPden belediye bakan adayl Yüksek Seçim Kurulu tarafndan reddedilen Mehmet Emin Ay, Kulp Belediye Meclis Üyesi Yücel çete, kepçe operatörü Ümit Fidan hakknda yürütülen soruturma tamamland. Tan da yer ald 5i tutuklu 7 üpheli hakknda 2er kez arlatrlm müebbet ile 5 yldan 15 yla kadar hapis cezas istemiyle dava açld.

Diyarbakr 9. Ar Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Ay ve Taa ile ener Aktaa Terör örgütü propagandas yapmak, Tasarlayarak öldürme, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el deitirme, Devletin birliini ve ülke bütünlüü bozma, Suçu ve suçluyu övmek, Yangn, su baskn, tahrip, batrma, bombalama ya da nükleer, biyolojik, kimyasal silah kullanarak öldürmekten suçland. ddianamede, Abidin Karaman, Ümit Fidan, Yücel çete ve Mehmet Emin Aya da Terör örgütü propagandas yapmak ve Suçu ve suçluyu övmek dnda ayn suçlamalar yöneltildi.

O BÖLGEDE BELEDYE YOL çALIMASI YAPTI

Olayda kullanlan patlaycnn Türk Ceza Kanununun 174. Maddesi kapsamndaki patlayc türü olduunun ifade edildii iddianamede, olay sonras kolluun sosyal medya aratrmalarnda patlamadan 1 gün önce, patlamann gerçekletii güzergah üzerinde Kulp Belediyesince yol çalmas yapld tespit edildiine yer verildi.

Müteki ve tank ifadelerine yer verilen iddianamede, belediye çalan Seyithan Akta, Fen leri Müdürü ener Aktan kendisini arayarak Aaçkorur Mahallesi Muhtar Eren Yakutun kepçe talebi olduunu, ancak kepçenin Aaçkorura bal Huçik mezrasnda iinin bitmemesi nedeniyle Aaçkorura gönderilmediini söyledi. Dosyann üphelisi Kulp Belediyesi Fen leri Müdürü Seyithan Akta da, kepçe talebinin Aaçkorur Mahallesi Muhtar Eren Yakuttan geldii belirtildi.

2 GZL TANIK FADE VERD

çngrak -1 ve çngrak -2 kod adl gizli tanklarn ayn beyanlarna yer ald iddianamede, çngrak -1, olay günü saat 17.30da çngrak -2 adl gizli tankla birlikte Mu-Kulp Karayolu üzerindeki Soravan Köprüsünde nöbet tutan köy korucularna yemek götürdüklerini, Soravan Köprüsüne yaklak bir kilometre mesafede, HDPlilerin kullandn bildii siyah renkli Transporter marka arac park halinde gördüünü ileri sürerek, Aracn sol arka d ksmnda daha önceden Kulp ilçesinden tandm HDP lçe Bakan Abidin Karaman, HDP Kulp lçe Belediye Bakan Mehmet Fatih Ta, Kulp Belediyesi Fen leri Müdürü olarak bildiim, ancak soy ismini bilmediim ener, yine Kulp ilçesinden tandm Emin Ay ile birlikte isimlerini bilmediim iki ahs ayakta bulunuyorlard dedi. çngrak -2nin de ayn iddialar tekrarlad iddianamede, üpheliler iddialar reddetti.

ÜPHELLER DDALARI REDDETT

Belediye Bakan Tan olayn meydana geldii saatte Diyarbakr kent merkezinde olduunu beyan ettii iddianamede, HDP Kulp lçe Ebakan Mehmet Abidin Karaman, gizli tank beyanlarn yalanlayarak, siyah Transporter aracn olay günü, vefat eden akrabas Ömer Kayann taziyesinde bulunduunu, ayn gün Aaçl Mahallesindeki baka bir taziyeye gittii ifadesi yer ald. Kulp Belediyesi Bakan yardmcs Fatma Ay ise, olay günü ablasnn olunun nian nedeniyle Adanada olduunu, saldry basndan duyduunun beyanna yer verilen iddianamede, saldrda kullanld iddia edilen i makinesi operatörü Ümit Fidan da Haçukan köyünde çalma yaptn beyan ederek iddialar reddetti.

GZL TANIK FADELERYLE ANLAILDI

Gizli tank beyanlar dorultusunda HDP lçe Bakan Mehmet Abidin Karamana ait araç olduunun tespit edildiini; Mehmet Abidin Karaman, Kulp Belediye Bakan Mehmet Fatih Ta, Belediye Fen leri Müdürü ener Akta ve Emin Ayn olay günü patlamann yaand yerde olduunun anlald deerlendirilmesinin yapld iddianamede, Kulp Belediyesine ait araçlarn GPS kaytlarnda belediye ait Ford Courier marka aracn söz konusu bölgede patlamadan bir gün önce 4 saat boyunca bulunduu ve aracn Kulp Belediye Meclis Üyesi Yücel çete tarafndan kullanldnn tespit edildii belirtildi.

Olaydan bir gün önce Aaçkorur bölgesinde belediye ait araçla gittiini dorulayan Kulp Belediye Meclisi Yücel çete, odun kesiminden dönenlerin hayatn kaybettii bölgeye, odun ald için gittiini, yannda yevmiye ile tuttuu içilerin olduunu, kesim ve nakliye ilerini yapmak için oraya gittiine dair ifadesine yer verilen iddianamede, çetenin adli kontrol tedbirleri kapsamnda serbest brakld ifade edildi.

HTS RAPORUNDA KM NEREDE BELL

Kiilerin telefonlaryla yaptklar görümelerde, arayan, aranan, arama zaman, arama süresi, arama yeri ve sinyal alnan baz istasyonlar gibi bilgileri kapsyan HTS (Historical Traffic Search) Raporuna yer verilen iddianamede, Mehmet Emin Ay ve Ümit Fidann olay günü, Yücel çetenin ise olaydan bir gün önce olay bölgesinde olduunun HTS kaytlarndan tespit edildii ifade edildi. Belediye Bakan ve yardmcsnn HTS kaytlarna göre nerede olduuna dair tespitin yer almad dikkat çekilen iddianamede, Ayn ve Tan, HDP lçe Ebakan Mehmet Abidin Karaman ve Belediye Fen leri Müdürü ener Aktala olay günü ve olay sonras telefon görümesi yapld bununla da Ayn telefon görümesi yapt kiilerle irtibatnn anlald vurguland.

FATMA AY, TA VE FEN LER MÜDÜRÜYLE RTBATLI

Ay ve Tan katld eylem ve etkinliklerin de suçlama konusu yapld iddianamede, üphelilerin devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozmak amacyla faaliyetlerde bulunan PKK/KCK ile ayn fikir ve eylem birlii içerisinde bulunduu sonucuna varlan iddianamede, gizli tank beyanlar, GPS ve GSM baz kaytlar, üphelilerin kendi aralarnda görümeleri hep birlikte dikkate alndnda üphelilerin 7 kiinin öldüü, 10 kiinin yaraland eylemi gerçekletirdii savunuldu. ddianamede, üphelilerin gerçekletirdii öne sürülen eylem nedeniyle TCKnn 302/1, 174/1-2 ve 82/1-a-c düzenlenen maddelerden ayr ayr 8er kez arlatrlm müebbet hapis cezas istendi.

Ana Sayfaya Git