Kiralardaki fahiş artış

Artan kira fiyatlarına dair açıklama yapan HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Faruk Dinç, kira fiyatlarının dar gelirli ve asgari ücretlileri olumsuz etkilediğini, ilgili kurumların harekete geçerek çözüm odaklı projeler üretmeleri çağrısında bulundu.

Haberler 03.07.2021 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Diyarbakr l Bakan Faruk Dinç, kentte son yllarda artan kira fiyatlarna ilikin yazl bir açklama yaymlad. Yapt açklamada yüksek kira fiyatlarnn vatandalar olumsuz etkilediini belirtirken, bu sorunun giderilmesine yönelik çözüm önerilerini sundu.

Pandemi, küresel ekonomik kriz, göç dalgalar, dolar kurundaki yükselilerden dolay dier büyük illerde olduu gibi Diyarbakrda da kiralarda art gösterdiine dikkat çeken Dinç, kiralk konut fiyatlar neden artt? Kiralk konut skntlar neden kaynaklanyor, buna yönelik alnabilecek önlemler nelerdir? Fiyatlardaki artlar devam edecek mi? gibi sorulara cevap arad.

Dinç, Son bir yldr artan kira fiyatlar vatandalar, özellikle dar gelirli ve asgari ücretlileri olumsuz yönde etkilemektedir. Bunun önüne geçmek için ilgili kurumlar harekete geçmeli ve buna yönelik kalc ve çözüm odakl projeler üretmelidir. Konut yükselii ve kira art sonucunu douran sebepler iyice aratrlarak tahlil edilmelidir. dedi.

KRALAR KYE KATLANINCA ÖZELLKLE ASGAR ÜCRETL VATANDALARIMIZ SIKINTI çEKYOR

Kiralardan dolay vatandalarn sknt çektiini söyleyen Dinç, Pandemi, küresel ekonomik kriz, göç dalgalar, yeni alanlarn açlmamas, (imara açlan alanlarn da aslnda tarm alanlar olmas tarm sektörüne ayr bir darbe vurmaktadr.) inaat sektöründeki maliyetlerin artmas, arsa fiyatlarnda fahi yükselilerin seyretmesi vatandan konut alma gücünü zorlatryor. Bu nedenle vatanda kiralk konut arayna giriyor. Yeni konutlarn yukarda belirttiimiz nedenlerden dolay yeterli derecede yaplmyor olmas kiralk ev bulmay da zorlatryor. Hal böyle olunca özellikle Diyarbekirimizde gerek almlarda ve gerekse de kiralamalarda konut fiyatlar geçen yla göre ikiye katlanm durumdadr. Bu sebeplerden dolay vatandan konut alma hayali suya düüyor ve kiralk konut arayna giriyor. Kiralar ikiye katlannca özellikle asgari ücretli vatandalarmz, dar gelirli vatandalarmz ve malum pandemiden dolay i yerlerini açamayan esnaflarmz mesken ve iyeri kiralamada veya kiralarn ödemede büyük skntlar çekiyor. Ayn evde yaayan kimi çiftlerin ikisi de memur olduklar halde kiralarn ödemede sknt çekiyorlarsa siz varn dar gelirli, asgari ücretli ve pandemiden dolay iyerlerini açamadklar için kazanamayan esnaflarn durumunu tahayyül edin. ifadelerini kulland.

KRA FYATLARINA DÜZENLEME GETRLEREK VATANDA MÜLK SAHPLERNN NSAFINA TERK EDLMEMELDR

Arsa fiyatlarnn yükselmesi kiralarnn yükselmesiyle edeer olduunu söyleyen Dinç, öyle devam etti:

Kira fiyatlarna düzenleme getirilerek vatanda mülk sahiplerinin insafna terk edilmemelidir. Afet, ekonomik kriz vb. durumlar frsat bilip fahi fiyatlarla kiraclara yüklenmenin önüne geçmek için önlemler alnmaldr. Kira artlarna ciddi düzenlemeler getirilerek vatandalarn maduriyeti önlenmelidir. Kira düzenlemesine yönelik mevcut yasalar kt üzerinde formalite olarak kalmamaldr. Düzenlemeler pratize edilerek aktif tutulmaldr.

Arsa fiyatlarna düzenleme getirilmelidir. Bunun için kalc ve çözüme götüren admlar atlmaldr. Zaten artan kur yükselileri ve inaat malzeme girdilerinin çok yükselmesi konut fiyatlarn yükseltirken arsa sahiplerinin de fiyatlarn bedel olarak yüzde 39-40lardan yüzde 50 51lere yükseltmeleri daire fiyatlarn son bir ylda ikiye katlad. Bu durum zaten alm durumu zorlaan vatandalarn ev alma hayallerini suya düürmektedir.

naat için yeni alanlarn açlmas özellikle balar, ehitlik ve huzurevlerinin bir ksm kentsel dönüüm kapsamna alnarak düzgün mimari yaplarla daha modern konutlar ina edilebilir. Böylelikle konut ihtiyacn önemli ölçüde azaltrken hem tarmsal alanlar heba edilmemi olacak hem de fahi arsa fiyatlarnn önüne geçilmi olacak. Müteahhitler kentsel dönüüm yerlerine younlarken arsa sahipleri de talep azalaca için fiyat indirimine gitmek zorunda kalacaklar.

ÖZELLKLER TARIMSAL ALANLARIN BETON YAPILARA MAHKM EDLMEMES GEREKR

Son olarak tarmsal alanlara da dikkatleri çeken Dinç, Özellikler tarmsal alanlarn beton yaplara mahkm edilmemesi gerekir. Burada tarm bakanlna da iler dümektedir. Tarmsal alanlara yönelik yeniz düzenlemeler yaplarak tarmsal alanlar heba olmaktan kurtarlmaldr. Kentsel dönüüme gidilirken kesinlikle hak sahipler madur edilmemelidir. Burada amaç hem mimari yaplama olarak ve hem de vatandaa daha yaanlabilir güzel meskenler salamak olmaldr. Devlet burada tüccar pozisyonuna kesinlikle girmemelidir. Hizmet odakl ve halkn taleplerine uygun projelerle konutlardaki fahi fiyat ve kiralardaki uçuk zamlarn önüne geçilmi olacak. eklinde ifade etti.

Ana Sayfaya Git