Kırklar Dağı Düzlüğünde!

Tarihi Kırklar Dağı'nda, 6 yıl önce yapımına başlanan, daha sonra mahkemelik olan 725 lüks konut, 70 günlük bir çalışma ile tamamen yıkıldı. Konutların yıkılması ile türküde adı geçen, 'Kırklar Dağı'nın düzü' ortaya çıktı.

Haberler 10.03.2018 - 12:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Sur ilçesinde türkülere ve efsanelere konu olan tarihi Krklar Danda, 6 yl önce yapmna balanan, daha sonra mahkemelik olan 725 lüks konut, 70 günlük bir çalma ile tamamen ykld. Konutlarn yklmas ile türküde ad geçen, Krklar Dann düzü ortaya çkt.

Diyarbakrn tarihi Sur ilçesinde türkülere konu olan Krklar Danda ruhsatsz ina edilen ve tarihi dokuya uygun olmayan 725 daireden oluan binalarn ykm gerçekletirildi. Diyarbakr Büyükehir Belediyesince yaplan ihale kapsamnda, kadim ehrin önemli yerlerinden, türkü ve efsanelere konu olmu Krklar Danda ina edilen binalarn ykm için 29 Aralk 2017de balatlan çalmalar tamamland. Binalarn yklmasyla Krklar Dann eski görünümüne kavutuunu görenler mutluluklarn dile getirdi.

- Yklmas iyi olmu

Ramazan Kaya, Diyarbakrn tarihi ve kültürel önemine deindi. Bu tarihi dokuya ve doal güzelliklere sahip çkmalyz ifadesini kullanan Kaya, Krklar Dann yüksek binalardan arndrlmasndan memnuniyet duyduklarn belirtti.

Kaya, yüksek binalarn tarihi dokuya yakmadna iaret ederek, u haliyle bence güzel. Diyarbakr halknn görmek istedii ey bu diye düünüyorum. Yklmas iyi olmu. dedi.

Yasin men de Diyarbakrl olduunu ancak stanbulda yaadn söyledi. Dicle Vadisinin bir tarafnda Erdebil ve Gazi köklerinin, dier yannda tarafnda Krklar Dann bulunduunu dile getirerek, Tarih var burada. diye konutu.

Söz konusu bölgeye konut yaplmasnn, özellikle de yüksek katl bina ina edilmesinin büyük hata olduunu ifade eden men, Enkaz kaldrldktan sonra tarihi doku, Diyarbakrn güzellii ortaya çkar. Krklar Dann düzü çkt ortaya. deerlendirmesinde bulundu.

Krklar Dann düzü ortaya çkt

Dicle Nehrine ve tarihi surlara kardan bakan Krklar Dandaki konutlarn ykmnn ardndan moloz kaldrma çalmas balad. Büyükehir Belediye Bakan Vekili Cumali Atilla, ykmn tamamlanmasn sosyal medya hesabndan paylat. Atilla, Krklar Dann efsanelere, türkülere konu olmu, kentin kültür miras olduunu belirterek, Ykm çalmalarnn tamamlanmas ile Krklar Dann düzü yeniden ortaya çkt. Ucube yaplarn yklmas sade bir ykm deil, bu ehrin kültürüne ve mirasna sahip çkmaktr. Krklar Da bu ehirde yaayan herkesin ortak mirasdr. ehrimizin kadim kültüründe önemli bir yere sahip olan Krklar Da, yeniden tüm Diyarbakrllarn olmutur dedi.

çok kötü bir görüntü vard ki

DKTUMDER Bakan Kenan Aksu ise Krklar Dandaki konutlar yapldnda bunun yanl olduunu dillendirdiklerini, Suriçinde kentsel dönüüm kapsamnda yklan yerlerde kentin tarihi dokusu ve mimarisini yanstmayan betonarme evler yapldn da ifade ederek, öyle dedi;

Onlarn da yklmas için gereken giriimlerde bulunduk. Konu ile ilgili dava açacaz. çünkü Surda yaplan yaplar, kentin tarihi ve kültürel yapsna uygun deil. Betonarme bir yap yaplyor, talarla kaplanyor. Kimseye sormadan, kendilerine göre i yapmlar. Korkunç kötü bir yaplama var, u anda Alipaa Mahallesinde devam ediyor. Tepkimizi gösterdik, dönemin Bakan Mehdi Eker, bakanlar ve milletvekilleri yanl yapldn söylemelerine ramen ne hikmet ise halen devam ediyor. Diyarbakrn sit alan olan yerlerinde suç ileniyor. Yaplan yanltr ve mahkemeye vereceiz. Biz bilirkii ile oluan bir heyet ile bu ilerin yaplmasn istiyoruz dedi.

- 32 kii yarglanyor

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca hazrlanan iddianamede, Krklar Da mevkisinde 2011 ylnda özel bir irket tarafndan yapmna balanan 725 dairelik konutun yapm aamasnda terör örgütü PKKya, evlerin deerinin yüzde 7lik bölümünün fon ad altnda aktarld bildirilmiti.

ddianamede, aralarnda eski DBPli Sur Belediye Bakan Abdullah Demirban da bulunduu 32 sank hakknda terörizmin finansmannn önlenmesi hakkndaki kanuna muhalefet ve nitelikli yama suçlarndan 15 yldan 25 yla kadar hapis cezas istemiyle dava açlmt. Davada 32 sann yarglanmasna devam ediliyor.

Ana Sayfaya Git