Kırklar Dağına yıkım ihalesi?

Diyarbakır'ın silüetine hançer gibi indirilen Kırklar Dağı'ndaki konutlar için, Belediye'nin "yıkım ihalesi" yaptığı ortaya çıkarken, tapuları bulunan konut sahipleri ise "nasıl bir işyleme" tabi tutulacaklarını bilmiyor.

Haberler 23.12.2017 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR merkez Sur ilçesinde türkülere konu olan tarihi Krklar Danda 6 yl önce yapmna balanan, sonra mahkemelik olan 725 lüks konut için ykm ihalesi yapld belirtildi. Belediye tarafndan yaplan ykm ihalesi ile ilgili bilgi verilmezken, daha önce konut satn alan ve tapular bulunan hak sahipleri konusunda ise nasl bir ilemin yaplaca bilinmiyor.

BURANIN YIKILMASI ART

çevre ve ehircilik Bakan Mehmet Özhaseki daha önce yapt açklamada, Bir taraftan tarm arazileri üzerine kurulmu, bir taraftan tescilli eserler üzerine yaplm yaplardr. Bu kabul edilemez. Ziyaret yerine bina yaplr m? imdi zaten mahkemelik, hukuki sürecini takip ediyoruz. Eer hukuki süreç tamamlanrsa bir an yklacak, tertemiz hale gelecek demiti.

PKKYA FON AKTARILDII

Diyarbakrn silüetine indirilmi hançer olarak deerlendirilen Krklar Dandaki konutlarn projesinde, PKKya fon aktarld iddiasyla dava açlm, aralarnda Sur eski Belediye Bakannn da bulunduu çok sayda kii yarglanyor. Ar cezadaki dava devam ederken, son seçimlerde siyasilerin, seçim malzemesi olarak, kabul edilerek tartma konusu edilmiti.

DYARBAKIR-Merkez Sur ilçesinden geçen Dicle Nehrine hkim tepede bulunan ve türkülere konu olan tarihi Krklar Danda 6 yl önce yapmna balanan, daha sonra mahkeme karar ile inaat durdurulan 725 konut için ykm ihalesi yapld belirtildi. Yapm ve mahkemelik olmas Diyarbakrda tartma konusu olan konutlar için Belediye tarafndan geçen hafta ykm ihalesi yapt ve ihaleyi alan firmann da çalmalar bittikten sonra ykma balayaca örenildi. hale ile ilgili açklama yapmayan Belediye yetkilileri, ykm için belediye meclisinden karar alnp alnmad ve ihale artlar konusunda, hazrlklarn tamamlanmasndan sonra kamuoyunu bilgilendireceklerini söyledi.

Bölgede konut alan ve tapusu elinde bulunanlarn haklarnn ne olaca konusunda da bir belirsizlik bulunurken, Belediyenin bu konu ile ilgili de gelecek günlerde açklama yapaca örenildi.

TELEVZYONLARA LAN VERLMT

Sur Belediyesinin bölgeyi imara açmas ile yaklak 370 dönüm arazi üzerinde çok katl konutlarn yapmna balanm, ardndan mahkeme inaat durdurma karar vermiti. Konutlar için ulusal televizyonlara reklam verilirken, aralarnda siyasetçilerin de bulunduu çok sayda kiinin projeden ev ald belirtilmiti.

BAKAN YIKILACAK DEMT

Ksa bir süre önce Diyarbakra gelen çevre ve ehircilik Bakan Mehmet Özhaseki, Krklar Da konutlaryla ilgili soru üzerine, u yant vermiti: Bir taraftan tarm arazileri üzerine kurulmu, bir taraftan tescilli eserler üzerine yaplm yaplardr. Bu kabul edilemez. Efendim ben giderim istediim yere ev yaparm, oldubittiye getiririm, kanun açklarndan istifade ederim diye bu mantk iledii için buraya bu cesaretle yapmlar. Hiçbirisi doru deil bunlarn. Tarm arazileri üzerine de bina yaplamaz, tescilli olan binalarn üzerinde asla bina yaplamaz. Ziyaret yerine bina yaplr m? imdi zaten mahkemelik, hukuki sürecini takip ediyoruz eer hukuki süreç tamamlanrsa bir an yklacak, tertemiz hale gelecek.

PROJEDEN PKKYA FON AKTARILDII DDASIYLA DAVA AçILDI

Krklar Da tepesinde iki irket tarafndan balatlan 725 konutluk projeden terör örgütü PKKya fon aktarld iddialarna ilikin balatlan soruturmada, 32 sank hakknda Terörizmin finansmannn önlenmesi hakkndaki kanuna muhalefet ve Nitelikli yama suçlarndan 15er yldan 25er yla kadar hapis istemiyle dava açlmt. Cumhuriyet savcs tarafndan hazrlanan iddianamede mahkemece kabul edilmiti. Yarglamaya Diyarbakr 4üncü Ar Ceza Mahkemesinde devam ediliyor.

SOSYAL TESSLER DE YER ALACAKTI

Daha önce kapatlan Bavar Belediyesi snrlarnda bulunan Krklar Da, 2001 ylnda imara açlm ve imarda eitim tesisi olarak gösterilmi, 2008 ylnda imar plan revize edilmi ve 2009 ylnda da yap için ruhsat verilmiti. Merkez Sur Belediyesinin de onayyla Krklar Dana ilk etapta 1+1 ve 2+1 olarak 10 katl, 4 blokta, 80 konut yaplmas ikinci etapta ise 15 katl bloklarda toplam 600 konut ile birlikte 27 katl bir otel, yüzme havuzu, tenis kortu, sentetik buz pisti, 2 büyük süs havuzu, amfitiyatro, örenci yurdu, alveri merkezi, cami, gezi alanlar ve park orman yaplmas planlanmt.

Ana Sayfaya Git