Kış lastiği takmayana 625 TL ceza

Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Mustafa Pala, binlerce taksiyi ve milyonlarca vatandaşı ilgilendiren kış lastiği uygulaması konusunda üyelerini uyardı.

Haberler 29.09.2017 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Taksi Sahipleri Dernei Bakan Mustafa Pala, Ülkemiz karayollarnda seyreden yabanc plakal araçlar da dahil olmak üzere ticari tüm araçlar k lastii kullanmak zorunda. Youn karl ve yamurlu havalarda hayati önem tayan k lastikleri bakanlk kararyla kullanma balyor. Kullanmayann cezas da 625 lira olarak açkland diye konutu.

Trafik güvenliini artrmak için ülke genelinde birçok önlem alndna dikkat çeken Taksi Sahipleri Dernei Bakan Mustafa Pala, Ulatrma, Denizcilik ve Haberleme Bakanl, k aylarnn yaklamasndan dolay sürücülere yönelik k lastii kullanmn zorunlu kld. Ülkemiz karayollarnda seyreden yabanc plakal araçlar da dahil olmak üzere ticari tüm araçlar k lastii kullanmak zorunda. Yük ve yolcu tamacl yapan araçlar k lastii kullanmazsa parasal da cezai uygulamas var. 1 Nisan 2017de Resmi Gazetede yaymlanan, K Lastii Kullanma Zorunluluu le lgili Usul ve Esaslar Hakknda Tebli ile Kanun maddesine bal olarak usul ve esaslar belirlendi. Buna göre, 1 Aralk ile 1 Nisan tarihleri arasnda yolcu ve eya tamalarnda kullanlan araçlarn, k lastii kullanma zorunluluu olup yaplan düzenleme, hususi olarak tescil edilmi tatlarn k lastii takmalarn kapsamyor diye konutu.

ÖZEL ARAçLAR UYGULAMA DIINDA

Özel araçlarn uygulama dnda tutulduunu ifade eden Pala, Yolcu ve eya tayan araçlara k lastii kullanmnn zorunluu olduu vurgulanarak hususi olarak tescil edilmi tatlarn k lastii kullanmlarnn zorunlu olmad açkland. K lastii kullanmna ilikin yaymlanan açklamada ayrca, farkl ehirlerde ve tarihlerde k lastii kullanmna ilikin valilikler tarafndan açklama yaplaca bildirildi. Youn karl ve yamurlu havalarda hayati önem tayan k lastikleri bakanlk kararyla kullanma balyor. K lastii kullanmayann Cezas da 625 lira olarak açkland diye konutu.

BALANGIç TARH 1 ARALIK

Ulatrma Bakanl tarafndan yasalatrlan zorunlu K Lastii uygulamasnda araç sahiplerinin iki lastik setine sahip olmas gerekiyor. Normal lastik seti kasm aynda araçlardan çkarlacak. Nisan ayna kadar k lastikleri kullanlacak. Kasm ile Nisan aylar arasnda zorunlu k lastikleri kullanlacak. Lastiklerin temiz, karanlk, kuru ve havalandrmas olan bir ortamda muhafaza edilmesi gerekiyor. Yine lastiklerin 25 derecenin altnda ve 35 derecenin üzerinde bir ortamda korunmamas gerekiyor. Lastiklerin muhafazasnn büyük önem tadn vurgulayan Pala, Lastiklerin slak, yal veya petrol türevi maddelerden uzak depolanmas gerekiyor. Lastiklerin üzerinde baka bir ürün depolanmamas da gerekiyor. Bununla ilgili olarak Lastik Otel uygulamasn tercih edebilir esnaf arkadalarmz. çünkü 6 aylk süreç sonunda yine lastiklerini taksisine monte ederek ekmeinin peine düecek diye sözlerini sürdürdü. K lastii uygulamas balangç tarihi 1 Aralk 2017 olarak belirlendi. Bakanlk yetkilileri özel araçlara da zorunlu olmamakla birlikte can, mal güvenlii ve güvenlii seyahat için k artlarnda tüm araçlarda k lastii kullanmalarn öneriyor. Ayrca, belirtilen tarih aralklarnda il snrlar içerisinde k lastii uygulanaca tarih aralklar ile ilgili duyurular ilgili valiliklerce yaplacak.

Ana Sayfaya Git