Kışanak ve Tuncel hakim karşısında!

Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel hakkında açılan davanın Malatya Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesine başlandı.

Haberler 22.04.2017 - 08:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Malatya 1. Ar Ceza Mahkemesince, FETÖnün darbe giriiminin ardndan dönemin 2. Ordu Komutan Adem Hudutinin de aralarnda bulunduu 76 sann yarglanmas için hazrlanan bin 52 metrekarelik kapal alana sahip Yaknca Spor Salonunda görülecek duruma öncesi youn güvenlik önlemi alnd.

Spor salonu giriinde kontrol noktas oluturan, çevrede güvenlik önlemi alan polis ve özel harekat ekipleri, avukatlarn yan sra sank yaknlarn ve durumay takip etmeye gelenleri X-ray cihazndan geçirerek üst aramas yaptktan sonra salona ald.

Durumay HDP Kadn Meclisi Sözcüsü ve Ar Milletvekili Dilan Dirayet Tademir, HDP Kadn Koordinasyonu Merkezi Üyeleri Gülsen Ülker, Zeynep Boa, Aye Berktay, Beycan Takran, Demokratik Toplum Kongresi E Bakan Leyla Güven ile sviçre ve baz ülkelerden yabanc gözlemciler de takip etti.

Kanak, tutuklu bulunduu Kocaeliden, Tuncel ise Silivri Cezaevinden Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) ile durumaya katld.

Kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasnn ardndan sanklardan Kanak, savunmasnda, davann en büyük ve önemli sonucunun tutukland ve bakan olduu Diyarbakr Büyükehir Belediyesine kayyum atanmas olduunu iddia etti.

- Buras tartma yeri deil

Kanak, savunmasn sürdürürken Mahkeme Bakan Turan Klç araya girerek iddianameye dayanak olan konularla ilgili savunma yapmasn istedi.

Kanak ise Bu dava siyasi bir dava, bunlarn tartmamz lazm. ifadelerini kullannca mahkeme bakan Klç, Buras tartma yeri deil, buras mahkeme. Mahkemede bunlar tartlmaz. ddianamede suçlamalar neyse ona cevap ver. dedi.

Kamuoyunun tatmin olaca bir savunma yapmak istediini belirten Kanak, Bu dava 2011 ylndan balyor zaman zaman daha da geriye gidiyor. Peki neden zamannda yaplmad? 6 yl önceki konumam dava konusu yapmak için neden beklediler? Bu suç unsuru varsa neden dava o zaman açlmad, imdi açlyor? Bu davann zamanlamas kayyum atayabilmeye ayarlanmtr. Uydurulmu, smarlanm bir davadr. Mahkeme heyetinden bu sorunun cevabn bekliyorum. savunmasn yapt.

Kanak, Türkiyenin darbe giriimi sonras FETÖden arnma süreci yaadn aktararak, bu davada kendisinin yarglanmasna vesilen olan güvenlik görevlileri ve yarg mensuplarnn FETÖ üphesiyle yarglandn öne sürdü.

Gültan Kanak, savunmasnda unlar kaydetti:

Bu dava sonuçlar ve konusu itibaryla siyasi bir davadr. Bu davada benim siyasi görülerim, siyasi faaliyetlerim yarglanyor. Bu davada demokratik siyaset yarglanyor. Kürsü dokunulmazl hiçe saylarak, bu konumalarn benzerini darda yaptm için yarglanyorum. ddianamede 41 iddia sürülmü, hiçbirinde benim bir cümlemin bandan sonuna kadar tamam alnamamtr. Ben demokratik siyasete inanan, gereklerini yerine getiren bir insan olarak ne konutuumu biliyorum. Bu davaya konu edilen konumalarn tamam kürsü dokunulmazl kapsamndadr. Bu dava anayasann kürsü dokunulmazl maddesine aykrdr.

Mahkeme Bakan Turan Klç, daha sonra durumaya öle aras verdi.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca Kanak ve Tuncel hakknda açlan dava dosyas, güvenlik gerekçesiyle nakli konusunda Adalet Bakanl Ceza leri Genel Müdürlüüne gönderilmi, talebi deerlendiren Yargtay 5. Ceza Dairesi, dosyann Malatya Ar Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar vermiti.

- ddianameden

ddianamede, Kanak hakknda silahl terör örgütü kurmak ve yönetmek, 41 kez terör örgütü propagandas yapmak ve kanuna aykr toplant ve yürüyülere silahsz katlarak ihtara ramen kendiliinden dalmamak suçlarndan 57 yl 6 aydan 230 yl 6 aya kadar, Tuncel hakknda da silahl terör örgütüne üye olmak ve 16 kez terör örgütü propagandas yapmak suçlarndan 23 yl 6 aydan 95 yla kadar hapis cezas isteniyor.

Ana Sayfaya Git