Kısıtlamada bilinmeyen!

İçişleri Bakanlığı, yeni kısıtlama ve tedbirlere ilişkin merak edilen soruları yanıtladı

Haberler 08.12.2020 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanl, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele sürecinde yaymlanan yeni kstlama ve tedbirlere ilikin genelgeler konusunda skça sorulan sorular cevaplad.

Bakanln resmi internet sitesinde yer verilen bilgilere göre, ailelerinin yannda olmayan 18-20 ya aras gençler, sadece ehirler aras toplu ulam arac (uçak, tren, otobüs vb.) kullanmak kaydyla tek balarna ailelerinin bulunduu yere seyahat edebilecek.

Bunun dnda 20 ya alt gençler ve çocuklar yanlarnda ebeveynleri, veli veya vasisinin bulunmas artyla herhangi bir belge aranmakszn ehir içi ve ehirler aras yolculuk yapabilecek.

Apartman ve sitelerin temizlik, snma gibi ilerini yerine getiren görevliler, apartman/site yönetimince düzenlenen görevli olduklarna dair belgeyi ibraz etmek ve ikametleriyle görevli olduklar apartman veya sitelere gidi-geli güzergahyla snrl olmak kaydyla sokaa çkma kstlamasndan muaf olacak.

- Evcil hayvan sat yapan i yeri sahipleri de muaf

Evcil hayvan sat yapan i yerlerinin sahipleri ve çalanlar, i yerinde bulunan hayvanlarn günlük bakm ve beslenmelerini yapabilmek için hafta sonu 10.00-17.00 saatleri arasnda i yerlerine gidip gelmeleri srasnda sokaa çkma kstlamasndan muaf tutulacak. Bu muafiyet ilgili kiilerin ikametleri ile i yeri arasndaki güzergahla snrl olacak. Hafta sonlarnda belirtilen saatler arasnda, bu i yerlerinde sadece hayvanlarn günlük bakm ve beslenmeleri yaplabilecek, ticari faaliyette bulunulamayacak.

Yar atlarnn bakm ve beslenmelerini ve yarlara hazrlk antrenmanlarn yapmak üzere at sahipleri, antrenörler, seyisler ve dier çalanlar da sadece bu ileri yapmak ve ikametleriyle yar ya da antrenman alan arasndaki güzergahla snrl kalmak kaydyla sokaa çkma kstlamalarna dahil olmayacak.

Yaptklar iin doas gerei i yerlerinin kapal olmas gereken zaman içerisinde çalmas gereken haere ve dier zararl böceklere kar ilaçlama yapan firmalarda görevli olanlar, bu durumu belgelemek ve sadece ilaçlama faaliyetleri için zorunlu olan güzergahlarda kalmak kaydyla hafta sonu uygulanan sokaa çkma kstlamasndan muaf tutulacak.

- çevrim içi sat firmalar 10.00-00.00 arasnda datm yapabilecek

Vatandalarn darya çkma ihtiyacn/zorunluluunu azaltmas açsndan önemli bir role sahip olan çevrim içi (on-line) sat firmalar, hafta içi ve hafta sonu 10.00-00.00 saatleri arasnda servis/datm yapabilecek. Lokanta, restoran, pastane, tatlc gibi yerler de hafta içi ve hafta sonlarnda 20.00-00.00 saatleri arasnda paket servis hizmeti verebilecek.

Sokaa çkma kstlamas uygulanan süre ve günlerde servis/datm faaliyetlerinde olanlar bu durumu belgelemek ve sadece yaptklar ile ilgili güzergahlarla snrl kalmak kaydyla sokaa çkma kstlamasndan muaf olacak.

naatlarda çalanlar ise ikametleriyle inaat sahas arasndaki güzergahla snrl olmak üzere sokaa çkma kstlamasndan muaf tutulacak. çalanlar inaat alan içerisindeki antiyede konaklayan büyük ölçekli inaat faaliyetlerine yönelik muafiyetten sadece antiyede kalan içiler yararlanabilecek, kstlama getirilen süre ve günlerde dardan içi getirilemeyecek.

Ana Sayfaya Git