Kıta sahanlığını ihlal eden araştırma gemisine müdahale

Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı unsurlar, kıta sahanlığına izinsiz giren araştırma gemisini Türk Kıta Sahanlığı'nın dışına çıkardı.

Haberler 05.10.2021 - 01:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Savunma Bakanlndan alnan bilgiye göre, Güney Kbrs Rum Yönetimi tarafndan Nautical Geo aratrma gemisinin faaliyetlerine yönelik 29 Eylülde NAVTEX yaymland. Büyük bölümü Türk Kta Sahanl içinde yer alan bir sahada yaplmas öngörülen çalmann Türkiye ile koordine edilmemesi üzerine geminin bayrak devleti Malta ve donatan irketinin bulunduu talya nezdinde diplomatik kanallardan giriimde bulunuldu. Bununla birlikte faaliyetin Türkiye ile koordine etmesinin gereklilii 1 Ekimde yaymlanan NOTMAR ve NAVTEX ile denizcilere de duyuruldu. Türkiyenin bu giriimlerine ramen Nautical Geo aratrma gemisi, 3 Ekim sabah saatlerinde Türk Kta Sahanlna izinsiz girme teebbüsünde bulundu. Bunun üzerine Akdeniz Kalkan Harekat kapsamnda bölgede keif gözetleme faaliyeti icra eden Türk donanmasna ait bir gemi tarafndan sorgulanarak ikaz edildi. Buna ramen geminin kta sahanlna izinsiz girmesi üzerine aratrma gemisi Türk Kta Sahanlnn dna çkarld.

Öte yandan Nautical Geo aratrma gemisinin geçen hafta Türk Kta Sahanl içinde yer alan Giritin dousundaki sahada izinsiz yapmaya çalt faaliyet de yine Türk Deniz Kuvvetleri unsurlarnca engellenmiti.

Ana Sayfaya Git