Kızıltepe JİTEM Davası’nda ‘cezasızlık’ istinafta onandı

Ankara 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce bir kısım suçlamalar yönünden zaman aşımı ve tüm sanıklar hakkındaki beraat kararı verilen Kızıltepe JİTEM Davası, istinaf mahkemesince onandı.

Haberler 15.07.2021 - 01:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Kzltepe ilçesinde 1992-1996 yllar arasnda 22 kiinin infaz edilmesi ve zorla kaybedilmesine ilikin açlan ve Ankaraya tanan Kzltepe JTEM Davasnda 9 Eylül 2019da 5inci Ar Ceza Mahkemesi kimi suçlamalardan zaman am nedeniyle davann dümesine ve bir ksm suçlamalardan dolay da sanklarn beraatna karar vermiti. Mahkemenin kararnn hemen ardndan madur avukatlar, durumal istinaf incelemesi yaplmas talebiyle Ankara Bölge Adliye Mahkemesine tad.

Bölge Adliye Mahkemesi 2nci Ceza Dairesi, görevsizlik karar vererek, dosyay 19uncu Ceza Dairesine gönderdi. 19uncu Ceza Dairesi avukatlarn durumal inceleme talebini dikkate aalmadan, Ankara 5inci Ar Ceza Mahkemesinin kararnn onanmasna, avukatlarn istinaf bavurusunun esastan reddine karar verdi.

Mahkeme kararnda sanklar hakknda beraat karar verilen suçlamalarla ilgili zamanamnn yakn olduuna da dikkati çekerek, istinaf bavurusunun esastan reddedilmesi yönündeki kararda öyle denildi: Yaplan yarglamaya, dosya ve duruma tutanaklar içeriine, karar yerinde gösterilip incelenerek tartlan hukuken geçerli ve elverili delillere, mahkemenin soruturma sonucunda oluan inanç ve takdirine, hukuka uygun, yasal ve yeterli olarak açklanan gerekçeye göre verilen hükümde bir isabetsizlik bulunmadndan istinaf nedenleri yerinde görülmemi olmakla, 5271 sayl Ceza Muhakemesi Kanununun 280/1-a maddesinin ilk cümlesi uyarnca istinaf bavurusunun ayr ayr esastan reddine.

SEBEB MAHKEME

stinaf mahkemesinin talebi reddetmesi ve yerel mahkemenin karann onamasn deerlendiren dosya avukatlarndan Erdal Kuzu, 19uncu Ceza Dairesi sanklar hakknda beraat karar verilen suçlamalarla ilgili zaman amnn yakn olduunu belirtmi. Herhangi bir gerekçe de yok. Bu suçlardan zaman amnn yaknlamasnn sebebi Ankara Bölge Adliye Mahkemesi ve ilgili ceza daireleridir. Yaklak 2 yldr dosya istinaf mahkemesinde ve 2 yl sonra karar veriliyor dedi. Dosyada sanklarm cezalandrlmas için her türlü delilin mevcut olduunu ancak hem yerel hem de istinaf mahkemesinin konjonktüre göre karar verdiini belirten Kuzu, dosyay Yargtaya tayacaklarn söyledi.

DEFNEDLEN KM?

Dosyann maktul isimlerinden Nurettin Yalçnkayann kemiklerinin bir kuyudan çkarlarak, DNA elemesinin ardndan devletin resmi kaytlar kapsamnda defnedildiini hatrlatan Kuzu, stinaf mahkemesi de yerel mahkeme gibi halen Nurettin Yalçnkayann yaadn kabul ediyor. Nurettin Yalçnkaya yayorsa nerede? Devletin bunu da açklamas gerekiyor. Madem yayor o zaman devlet hangi kaytlara güvenerek, stanbulda Nurettin Yalçnkayay defnetti. DNA kaytlarna ramen böyle bir yaklam sunmak akl ii deil. Dosyann Yargtay sürecini önümüzdeki günlerde balatarak, gerekli hukuki mücadelemizi vermeye devam edeceiz dedi.

DAVA HAKKINDA

Mardinin Kzltepe ilçesinde 1992-1996 yllar arasnda 22 kiinin hukuk d infaz edilmesi ve zorla kaybedilmesi ile ilgili Jandarma Komutan emekli Albay Hasan Atilla Uur, Diyarbakr l Jandarma Komutan Albay Eref Hatipolu, Jandarma Bölük Komutan Ahmet Boncuk, Baçavu Ünal Alkan ve köy korucular Abdurrahman Kura, Mehmet Emin Kura, Ramazan çetin, Mehmet Salih Klnçaslan ile smet Kandemir hakknda Mardin Cumhuriyet Basavcl tarafndan 20 Temmuz 2014 tarihinde iddianame düzenlendi. ddianamedeki 9 üphelinin banda yer alan o Hasan Atilla Uur hakknda silahl örgüt kurma ve yönetme, kasten öldürme, kiiyi hürriyetinden yoksun klma, ikence suçlamas yapld. Dier üpheliler Ahmet Boncuk, Ünal Alkan, Abdurrahman Kura, Ramazan çetin, Mehmet Emin Kura, smet Kandemir, Eref Hatipolu ve Mehmet Salih Klnçaslana ise ayr ayr Silahl örgüte üye olma, kasten öldürme, kiiyi hürriyetinden yoksun klma, ikence suçlamalar yöneltildi.

Yargtay 5. Ceza Dairesi henüz ilk duruma bile balamadan davann güvenlik gerekçesiyle Mardinden Ankaraya nakledilmesine karar verdi. Nakil talebi davann görülmesi gereken Mardin 2. Ar Ceza Mahkemesinden geldi. Durumalarn madur yaknlar ve delillerden kilometrelerce uzakta, Ankara 5. Ar Ceza Mahkemesinde görülmesine karar verildi.

Ankara 5inci Ar Ceza Mahkemesi 9 Eylül 2019da davay cezaszlkla sonuçlandrd. Mahkeme kararnda davann kimi suçlamalar yönünden zaman amndan dütüünü ve bir ksm suçlamalardan dolay da tüm sanklar hakknda beraat karar verdi. Mahkeme kararnda sanklar hakknda tasarlayarak adam öldürme suçundan zamanam gösterilerek, davann dümesine karar verdi. Mahkeme ayrca sanklar hakknda Silahl terör örgütüne üyelik suçundan beraat, sank Ahmet Boncuk, Eref Hatipolu ve Hasan Atilla Uur ile ilgili ise, Örgüt kurma ve yönetme suçlamasndan beraat karar verdi. Mahkeme sank Eref Hatipolu hakknda maktuller Memduh Demir ve ehmus Kaban Tasarlayarak öldürme suçundan beraat, Abdurrahman Kurga, Mehmet Emin Kurga, Ahmet Boncuk, Ünal Alkan, smet Kandemir, Mehmet Salih Klnçaslan, Hasan Atilla Uur maktüller Necat Yalçnkaya, Mehmet Emin Abak, Mahmut Abak, Yusuf Tunç, Süleyman Ünal, Zübeyir Birlik, Abdulbaki Birlik, Kemal Birlik, Zeki Alabalk,Hdr Öztürke yönelik tasarlayarak adam öldürmeden beraat karar verdi. Yine sanklar Abdurrahman Kurga, Mehmet Emin Kurga, Ahmet Boncuk, Ünal Alkan, smet Kandemir, Mehmet Salih Klnçaslan, Ramazan çetin, Hasan Atilla Uurun ayrca Nurattin Yalçnkaya ve Abdulvahap Atei tasarlayarak öldürmekten beraat karar vermiti.

Ana Sayfaya Git