Kızıltepe'de 22 kişinin öldürülmesi davası

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 1992-1996 yıllarında 22 kişinin öldürülmesine ilişkin dönemin Diyarbakır Jandarma Komutanı Albay Hatipoğlu ve Kızıltepe İlçe Jandarma Komutan Vekili Uğur'un da aralarında bulunduğu 4'ü asker 9 kişinin yargılanmasına devam edildi

Haberler 18.02.2017 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Kzltepe ilçesinde 1992-1996 yllarnda 22 kiinin öldürülmesine ilikin dönemin Diyarbakr Jandarma Komutan Albay Eref Hatipolu ve Kzltepe lçe Jandarma Komutan Vekili Hasan Atilla Uurun da aralarnda bulunduu 4ü asker 9 kiinin yarglanmasna devam edildi.

Güvenlik gerekçesiyle Mardinden Ankaraya tanan ve Ankara 5. Ar Ceza Mahkemesinde görülen davann durumasna tutuksuz sank Ünal Alkan ve taraf avukatlar katld.

Mahkeme Bakan Mustafa Yiitsoy, gizli tank Aydosun duruma için hazr edildiini fakat kimliinin yannda olmamasndan dolay dinlenemeyeceini belirterek Tank Koruma ubesi ekipleri gizlilik kararn getirmemiler, kimlii de yannda yok. Aydos, ayn zamanda Ergenekon davasnda da gizli tank. Elde kimlik olmad için o olup olmadn bilmiyoruz, o yüzden dinlemeyeceiz. dedi.

Sank avukatlarndan Murat Bülent Hattatolu da gizli tank Aydosun açk kimliiyle ifade vermesini talep etti.

Mahkeme Bakan Yiitsoy, gizli tann dinlenemeyeceini belirtti.

Mardinde bulunan mütekiler Habip Demir, Haddure Ünal ve ehmuz Süer, sesli görüntülü sistem üzerinden beyanda bulundu.

Mütekilerden ehmuz Süer, 1993de köylerinin boaltld ve bu yüzden çok büyük zarar olduu için ikayetçi olduunu belirtti.

Kendilerine zulüm yapldn ve zorluklar yaatldn savunan Süer, sanklardan davac olduunu bildirerek davaya katlma talebinde bulundu.

Müteki Haddure Ünal da ei Süleyman Ünaln korucular tarafndan öldürdüünü öne sürerek davaya katlma talebinde bulundu ve sanklardan ikayetçi olduunu bildirdi.

Müteki Habip Demir ise aabeyi Memduh Demirin 1995te çobanlk yaparken terör örgütü PKK ile çkan çatmada arada kaldn, Albay Hatipolunun da çatmadan sonra aabeyini gözaltna aldrdn ileri sürdü.

Aabeyi Memduhun gözaltna alndktan sonra kaybolduunu savunan Demir, Sanklardan ikayetçiyim ve davaya katlmak istiyorum. dedi.

Sank avukat Hattatolu, yarglamann iddianame çerçevesinde yaplamas gerektiini ifade ederek katlma taleplerinin reddine karar verilmesini istedi.

Müteki avukat Erdal Kuzu ise mütekilerinin dava konusu olaylardan zarar gördüklerini belirterek katlma taleplerinin kabulüne karar verilmesi gerektiini düündüklerini bildirdi.

Müteki ehmuz Süerin katlma talebinin reddine karar veren mahkeme heyeti, gizli tank Aydosun gelecek celse hazr edilmesine, gizli tank Ouzun ise kimlii deifre olduu için ikamet ettii Mardinin Derik ilçesinde ifadesinin alnmasna hükmederek durumay erteledi.

DDANAME

ddianamede, Kzltepede 1992-1996 arasnda 22 kiinin öldürülmesine ilikin, sanklar dönemin Diyarbakr Jandarma Komutan Albay Hatipolu ve dönemin Kzltepe Jandarma Komutan Vekili Uur, silahl örgüt kurma veya yönetme ve tasarlayarak öldürme suçlarndan, dier sanklar dönemin Jandarma Komando Bölük Komutan Ahmet Boncuk, eski Baçavu Ünal Alkan ve köy korucular Abdurrahman ve Mehmet Emin Kura, Ramazan çetin, Mehmet Salih Klçaslan ile smet Kandemirin ise silahl örgüte üye olmak ve tasarlayarak öldürme suçlarndan cezalandrlmalar talep ediliyor.

Mardinde 2014te açlan dava, güvenlik gerekçesiyle Ankaraya nakledilmiti.

Ana Sayfaya Git