Kobani davası

Kobani bahanesiyle düzenlenen eylemlere ilişkin davaya devam edildi

Haberler 19.05.2021 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014te düzenlenen eylemlere ilikin, aralarnda PKKnn sözde üst düzey yöneticilerinin yan sra eski HDP E Genel bakanlar Selahattin Demirta ve Figen Yüksekdan da bulunduu 108 sann yargland davann durumas görüldü.

Ankara 22. Ar Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza nfaz Kurumlar Kampüsündeki salonda görülen durumaya tutuklu sanklardan bazlar bulunduklar cezaevlerinden Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) araclyla katld, dier sanklar ve taraf avukatlar ise salonda hazr bulundu.

Mahkeme Bakan Bahtiyar çolak, önceki celse sanklar ve avukatlar tarafndan ayr ayr yaplan reddihakim taleplerinin bazlarnn Ankara 23. Ar Ceza Mahkemesince reddedildiini, dier reddihakim taleplerine ilikin ise henüz karar verilmediini, bu nedenle yarglamada esasa geçilemeyeceini belirtti.

Dava dosyasna gelen dier belgelerin okunmasnn ardndan görüü sorulan duruma savcs, reddihakim talebine ilikin kararn beklenilmesini talep etti.

Reddihakim talepleri ve usule ilikin itirazlar yönünden diyecekleri sorulan tutuklu sank Demirta, yarglamaya konu davann adnn Kobani davas deil, HDPye kumpas davas olduunu iddia etti.

Demirta, Bu salonda sank sfatyla bulunan tek bir kii bile Kobani olaylarndan sorumlu deildir. Aksine Kobani olaylarnn en büyük maduru HDP ve HDPlilerdir. ifadelerini kulland.

Yarglamann siyasi olduunu ve mahkeme heyetinin tarafsz olmadn ileri süren Demirta, ddianame bana tebli edilmi deil. CD cezaevi yönetimine tebli edilmi. Mahkeme tarafndan kimlik tespitim yaplmamtr. ddianame yüzüme okunmamtr. dedi.

Demirta, bu nedenlerle mahkeme heyetinin davadan çekilmesi gerektiini belirtti.

Sank Yüksekda da reddihakim talebinde bulunarak, heyetin davadan çekilmesini istedi.

Tutuklu sank Sabahat Tuncel ve sank avukatlarnn da dinlenilmesinin ardndan mahkeme heyeti, durumay 20 Maysa erteledi.

DDANAMEDEN

Ankara Cumhuriyet Basavcl Terör Suçlarn Soruturma Bürosunca hazrlanan iddianameye göre, Suriyedeki iç sava nedeniyle terör örgütü DEAn Kobaniye (Ayn el-Arap) saldrmas üzerine Ekim 2014te HDP yönetimi ile terör örgütü PKK elebalar, sokaa çkma çarsnda bulundu.

Yaplan çarlarla aralarnda stanbul, Ankara, Bursa ve Diyarbakrn da olduu 35 il ve 96 ilçede yasa d gösteriler balatld, kolluk güçlerinin yan sra siviller de hedef alnd.

Olaylarda 37 kii hayatn kaybetti, 761 kii yaraland, 197 okul yakld, 269 kamu binas tahrip edildi, 1731 ev ve i yeri yamaland, 1230 araç kullanlamaz hale getirildi.

Aralarnda eski HDP E Genel bakanlar Selahattin Demirta ve Figen Yüksekda ile PKKnn sözde üst düzey yöneticilerinin de olduu 75i firari 108 sann ülke genelindeki bütün eylemlerden sorumlu tutulduu iddianamede, sanklarn tamamnn 38er kez arlatrlm müebbet hapis ve süreli hapis cezasna çarptrlmas isteniyor.

Ana Sayfaya Git