Kobani davası başlıyor!

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesindeki 1 Nolu Duruşma Salonunda yarın görülmeye başlanacak davanın sanıkları arasında eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ da yer alıyor

Haberler 26.04.2021 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eski HDP E Genel Bakanlar Selahattin Demirta ve Figen Yüksekdan yan sra silahl terör örgütü PKKnn sözde yöneticilerinin de aralarnda olduu 108 sankl Kobani davasna yarna balanacak.

Durumalar Ankara 22. Ar Ceza Mahkemesince Sincan Ceza nfaz Kurumun Yerlekesindeki 1 Nolu Salonda yaplacak.

AA muhabirinin derledii bilgilere göre Suriyedeki iç sava frsat bilen terör örgütü DEAn, Kobaniye (Ayn el-Arap) saldrmas üzerine Ekim 2014te HDP yönetimi ile terör örgütü PKK elebalar, sokaa çkma çarsnda bulundu.

Bunun üzerine aralarnda stanbul, Ankara, Bursa ve Diyarbakrn da olduu 35 il ve 96 ilçede yasa d gösteriler balad. Terör örgütü PKKnn gençlik yaplanmas, kolluk güçlerinin yan sra sivilleri de hedef ald.

Olaylarda 37 kii hayatn kaybetti, 761 kii yaraland, 197 okul yakld, 269 kamu binas tahrip edildi, 1731 ev ve i yeri yamaland, 1230 araç ise kullanlamaz hale getirildi.

Kolluk kuvvetlerinin müdahalesinin ardndan olaylarn failleri yakalanarak haklarnda adli ilem balatld.

Saldrlarn yaand il ve ilçelerde adli süreç devam ederken Ankara Cumhuriyet Basavcl da sokaklarda terör estirenleri azmettirenlere yönelik soruturma balatt.

Bu kapsamda 35 il ve 96 ilçedeki soruturma dosyalar ile delilleri toplayan savclk, 25 Eylülde operasyon için dümeye bast ve Ankara merkezli 7 ilde 82 kii hakknda gözalt karar verildi.

E zamanl operasyonda Kars Belediye Bakan Ayhan Bilgen, eski HDP milletvekilleri Ayla Akat Ata, Srr Süreyya Önder, Altan Tan, Nazmi Gür, Emine Beyza Üstün ve Emine Aynann da aralarnda bulunduu 20 kii adreslerinde yakaland.

Hakknda gözalt karar verilenler arasnda terör örgütü PKKnn sözde da kadrosundan Cemil Bayk, Ali Haydar Kaytan, Rza Altun, Duran Kalkan, Murat Karaylan, Zübeyir Aydar, Remzi Kartal, Sabri Ok, Salih Müslüm Muhammed ile kadn yaplanmasndan Azime Ylmaz ve Hacire Ate de yer ald.

Soruturmay tamamlayan Ankara Cumhuriyet Basavcl Terör Suçlarn Soruturma Bürosu, 2 bin 676 mütekinin bulunduu 3 bin 530 sayfa ve 6 ciltten oluan 108 sankl iddianame ile 300 ek klasörü 30 Aralk 2020de Ankara 22. Ar Ceza Mahkemesine gönderdi.

Azmettirici sfatyla olay tarihinde ülke genelindeki terör eylemlerinden sorumlu tutulan 28i tutuklu, 6s tutuksuz, dierleri ise firari sanklar hakknda, devletin birliini ve ülke bütünlüünü bozmak ve nitelikli adam öldürme suçlarndan 38er kez arlatrlm müebbet hapis cezas talep edildi.

Ayrca sanklar 29ar kez öldürmeye teebbüs, 3 bin 777er kez mala zarar verme, 25er kez alkoyma, 395er kez hrszlk, 15er kez yama, 308er kez i yeri ve konut dokunulmazl ihlali, 13er kez Türk bayran yakma, 7er kez Atatürkü Koruma Kanununa muhalefet ile suçland.

ddianamenin kabul edilmesinden sonra olay tarihinde HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi olan HDP E Genel Bakan ve stanbul Milletvekili Pervin Buldan, dönemin MYK üyelerinden Grup Bakanvekilleri Meral Dan Beta ve Hakk Saruhan Oluç ile Diyarbakr Milletvekili Garo Paylan, stanbul Milletvekili Hüda Kaya, Van Milletvekili Sezai Temelli ve zmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü hakknda hazrlanan fezlekeler 19 ubat 2021de Meclise gönderildi.

TALMAT ÖCALANDAN, çARI HDPDEN

ddianameye göre terör örgütü PKKnn eleba Abdullah Öcalan 22 Eylül 2014te, Halkmz topyekun bu yüksek younluklu savaa kar direnie geçmeye çaryorum. açklamasyla Kobani olaylarnn fitilini ateledi.

Ksa süre sonra DEAn Kobaniye saldrmas üzerine HDP yöneticileri de pe pee açklamalarda bulunarak terör yandalarndan sokaklara çkmalarn istedi.

HDPnin sosyal medya hesabndan, u anda toplant halinde olan HDP MYKdan halklarmza acil çar balyla yaplan paylamda, Kobanide durum son derece kritiktir. ID saldrlarn ve AKP iktidarnn Kobaniye ambargo tutumunu protesto etmek üzere halklarmz sokaa çkmaya ve sokaa çkm olanlara destek vermeye çaryoruz. ifadeleri kullanld.

Ayrca toplant sürerken yaplan yazl açklamada da uluslararas kurumlarn, demokratik kitle, emek ve meslek örgütlerinin Kobanide yaananlara kar harekete geçmesi gerektii belirtilerek, Kobanide yaanan katliam giriimine kar 7den 70e bütün halklarmz sokaa, alan tutmaya ve harekete geçmeye çaryoruz. Bundan böyle her yer Kobanidir. denilerek sokak eylemlerine bir kez daha davetiye çkarld.

Ayn gün benzer bir açklama yapan HDP Kadn Meclisi de terör örgütü YPJ-YPG ile dayanma gösterilmesini istedii açklamasnda, Bütün kadnlar YPJ-YPG ile, Kobani halk ile dayanmaya, Türkiyenin her yerinde alanlara, sokaa, aktif eylemsellie çaryoruz. ifadesini kulland.

Örgüt elebalarndan Murat Karaylan da Snrlar kalkmal, Urfa ile Kobani birlemeli. Bu direnie katlmak esas alnmaldr. mesajn verdi.

Sözde KCK yürütme e bakan, Bese Hozat kod Hülya Oran ise 7 Ekim 2014te, Tüm sokaklar Kobani sokaklarna dönütürülmeli, eyleme geçilmelidir. Kendi öz savunmasn güçlendirerek, her yer Kobani, her yer direni-serihildan anlayyla direniini zafere tamaldr. ifadelerini kullanarak eylemlerinin younlamasn istedi.

Bu çarlar üzerine Türkiye genelinde yaanan terör eylemlerinde 37 kii hayatn kaybetti, yüzlerce kii de yaraland.

KOVD-19 TEDBRL DURUMA

Kobani davas, Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) darbe giriiminden sonra Sincan Ceza nfaz Kurumlar Yerlekesinde ina edilen 1464 kiilik 1 Nolu Salonda görülecek.

Bahtiyar çolak mahkeme bakan, Yldray Kaya ve Ergin Ylmaz üye hakimler olarak kürsüdeki yerini alacak. ddia makamnda ise Cumhuriyet Savcs Cemalettin imek görev yapacak.

Koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamnda mütekiler, sanklar ve taraf avukatlar ile basn mensuplarnn alnaca salona izleyici giremeyecek.

Bu kiiler, HES kodu sorgusunun ardndan kendilerine ayrlan bölümde durumay takip edecek.

Bununla birlikte 4 metrekareye 1 kii düecek ekilde yeniden dizayn edilen 1464 kiilik salonun dolmas halinde kalan müteki ve taraf avukatlar ile sank yaknlar ayn yerlekedeki baka salonlarda video konferans yöntemiyle dev ekranlardan durumay izleyebilecek.

Güvenlik önlemleri kapsamnda cezaevi yerlekesinin çevresinde iki arama noktas kurulacak ve mini dronlarla gün boyu havadan takip yaplacak.

Ana Sayfaya Git