KOBANİ davasında 4 tahliye!

Kobani eylemleri davasında 4 sanık, adli kontrol şartıyla tahliye edildi

Haberler 16.06.2021 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014te düzenlenen eylemlere ilikin, aralarnda PKKnn sözde üst düzey yöneticilerinin yan sra eski HDP E Genel Bakanlar Selahattin Demirta ve Figen Yüksekdan da bulunduu 108 sann yarglanmasna devam edildi.

Ankara 22. Ar Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza nfaz Kurumlar Kampüsündeki salonda görülen durumaya tutuklu sanklardan bazlar bulunduklar cezaevlerinden Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) araclyla katld, dier sanklar ve taraf avukatlar salonda hazr bulundu.

Sanklardan Ali Ürküt, salgn nedeniyle avukatlaryla görüemediini belirterek, savunma için ek süre istedi. Alp Altnörs de hakkndaki dava dosyasnn eklerini henüz inceleyemediini, savunmasn ek klasörleri inceledikten sonra yapacan bildirdi ve savunma için süre talebinde bulundu.

TUTUKLU SANIKLARIN SAVUNMASI

Sanklardan Can Memi, tutuklu yarglandn, fakat iddianamede aleyhinde herhangi bir delil bulunmadn öne sürdü. Sank lehine deerlendirilmesi gereken bir iddianameyle kar karya bulunduu ifade eden Memi, Ben terör örgütü yöneticileriyle ayn suçlardan yarglanyorum. Hakkmdaki tank beyanlarndan aylar sonra gözaltna alnyorum. Bu kadar ar suçlamalar olan bir insan 9,5 ay darda braklmaz, annda gözaltna alnr. Bu 9,5 ayda ne oldu ki ben bir sabah evimden göz altna alndm? Bu süre bile iddianamenin dayanaksz olduunu gösteriyor. dedi.

Bir siyasi partinin çalmalarnda yer almann, böyle ar bir suçlamann gerekçesi olamayacan dile getiren Memi, salk sorunlarnn da bulunduunu belirterek, tahliye ve beraat istedi.

Memi, iddianamede, 6 Ekim 2014teki Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantsnn ardndan HDPnin sosyal medya hesabndan yaplan paylamlardan sonra farkl illerde olaylarn baladnn anlatldn, fakat kendisinin söz konusu toplantya katlmadn söyledi.

SUçLAMALARI KABUL ETMEDLER

Sanklardan Berfin Özgü Köse, üzerine atl suçlar kabul etmedi, iddianamede hakknda bir delil bulunmadn savundu.

Geçmite MYK üyesi olduunu, u anda HDP içinde aktif bir görevinin bulunmadn, fakat üyeliinin devam ettiini belirten Köse, HDPde siyaset yapma nedenlerini anlatt.

HDPnin toplumsal bar için mücadele yürüten bir parti olduunu söyleyen Köse, partisinin MYK toplantlarna üyeler dnda baka kiilerin de katlarak talimatlar verdii, 6 Ekim 2014teki toplantnn ardndan HDPnin sosyal medya hesabndaki paylamlarn da bu talimatlar dorultusunda yapld suçlamasn kabul etmedi.

Köse, katld MYK toplantlarnda üyeler dnda kimseyi görmediini, toplantlarda iddet içerikli bir konuma olmad gibi bu yönde bir karar da alnmadn savundu.

HDPnin 6 Ekim 2014teki MYK toplantsna katlmadn öne süren Köse, iddianamede kimlik bilgileri dnda hakknda baka bir bilgi bulunmadn belirterek beraat istedi.

BU TOPLANTIYA KATILDIIMI HATIRLAMIYORUM

Sanklardan Cihan Erdal da akademisyen olduunu, neden burada bulunduunu bilmediini söyledi. ddianamede hakknda somut bir delil olmadn savunan Erdal, Yaanan elem verici olaylara hangi eylemim ve açklamamla tesir ettiime dair tek bir kelime iddianamede yok. Kukuya yer brakmayan tek husus, dönemin MYK üyesi olduum. ddianamenin odanda 6 Ekimdeki MYK toplantnn ardndan atlan tweetler var. Ben bu toplantya katldm da hatrlamyorum. diye konutu.

Hem HDP hem de öncesinde Yeiller ve Sol Gelecek Partisinde hiyerari ve iddet kart tutum takndn ifade eden Erdal, MYK toplantsna dardan katlan kiilerin kendilerine talimatlar verdii suçlamasn kabul etmedi, talimat kelimesinin imasn dahi kendine hakaret olarak gördüünü söyledi.

Erdaln çapraz sorgusu srasnda Mahkeme Bakan Bahtiyar çolak, heyete Yarglanacaksnz. diyen sank avukatlarna Yarglayabilirsiniz. FETÖcüler srada, önce onlar yarglasn, sonra siz yarglarsnz. karln verdi.

Beyanlarn ardndan ara karar açklayan mahkeme, sanklar Ayhan Bilgen, Berfin Özgü Köse ve Can Memiin savunmalarnn alnm olmas, sank Cihan Erdaln savunmasnn alnm olmas ve suç vasfnn deime ihtimalinin bulunmas gerekçesiyle adli kontrol artyla tahliyelerine hükmetti. Davaya bugün devam edilecek.

DDANAMEDEN

Ankara Cumhuriyet Basavcl Terör Suçlarn Soruturma Bürosunca hazrlanan iddianameye göre, Suriyedeki iç sava nedeniyle DEAn Kobaniye (Ayn el-Arap) saldrmas üzerine, Ekim 2014te HDP yönetimi ile PKK, sokaa çkma çarsnda bulundu.

Yaplan çarlarla aralarnda stanbul, Ankara, Bursa ve Diyarbakrn da olduu 35 il ve 96 ilçede yasa d gösteriler balatld, kolluk güçlerinin yan sra siviller de hedef alnd.

Olaylarda 37 kii hayatn kaybetti, 761 kii yaraland, 197 okul yakld, 269 kamu binas tahrip edildi, 1731 ev ve i yeri yamaland, 1230 araç kullanlamaz hale getirildi.

Aralarnda eski HDP E Genel Bakanlar Selahattin Demirta ve Figen Yüksekda ile PKKnn üst düzey yöneticilerinin de olduu 75i firari 108 sann ülke genelindeki bütün eylemlerden sorumlu tutulduu iddianamede, sanklarn tamamnn 38er kez arlatrlm müebbet hapis ve süreli hapis cezasna çarptrlmas isteniyor.

Ana Sayfaya Git