Kobani davasında üçlü savunma!

Kobani davasında Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel savunma yaptı. Yüksekdağ: “Siz duruşmayı sürdürürken HDP’ye dönük katliamlar yürütülüyor, parti binalarımızı da yaksalar, linç de etseler hakikat açığa çıkacak”

Haberler 19.06.2021 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisinin (HDP) önceki dönem e genel bakanlar Selahattin Demirta ve Figen Yüksekdan da aralarnda bulunduu 28i tutuklu 108 kii hakknda açlan Kobani davasna bugün de devam edildi. Savunma yapan eski HDP E Genel Bakan Figen Yüksekda, Davann gidiatnda biz ve siz açsndan hatrlatlmas gereken bir hakikat var. Bu bir provokasyon davasdr. Bu provokasyon içinde bu davay sürdürmeye çalyorsunuz dedi. Eski Diyarbakr Büyükehir Belediye bakan Gültan Kanak ise, kence tezgahlarnda da 12 Eylül zindanlarnda da haykrdk, susmayacaz. çünkü derdimiz var. Derdimiz demokratik özgür bir yaamdr diye konutu.

TUNCEL: KATL, SLAHLAR LE SADATA GÖNDERLM, ETM YAPTIRILMI

Kobani davasnn üçüncü durumasnn beinci oturumuna Ankara-Sincan Adliyesinde bugün devam edildi. Savunmalarda ilk sözü tutuklu sank eski HDP Milletvekili Sebahat Tuncel ald. HDP zmir l Bakanlnda Deniz Poyrazn öldürüldüü saldr ile söze balayan Tuncel, Katil, silahlarla SADATa gönderilmi, eitim yaptrm, Emrinizdeyiz diyor. Resimler çektiriyor. Bu ülkede bir savc harekete geçip sorgulama yapm m? Ama Kürtler duygusunu paylam, AKP politikasn eletirmi diye aylardr yarglanyoruz dedi.

YÜKSEKDA: DAVA FGÜRAN DETRLEREK GÜNCENLENYOR

Eski HDP E Genel Bakan Figen Yüksekda ise Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) yoluyla yapt savunmasnda, davann gidiatnda kendileri ve mahkeme açsndan hatrlatlmas gereken bir hakikat olduunu ifade ederek, Bu bir provokasyon davasdr. Bu provokasyon içinde bu davay sürdürmeye çalyorsunuz. Dava figüran deitirilerek güncelleniyor ve yeni bir Kobani provokasyonu düzenleniyor. Bunun sorumlular Soylu, Cumhurbakan Erdoan ve MHPdir. Bu azmettiricilerin, HDP ve milyonlarca halka kar gerçekletirdii bir linç giriimidir. Bu bir dava deildir. nsanlar ilemedikleri bir suçu neden ilemediklerini kantlamak zorunda kalyor. Amerika tarz çapraz sorgu yaplyor. kence yaplyor, açk ve net bir ekilde ikencedir bu dedi.

Yüksekda, ilk defa duruma salonuna gelmek için gelmek için dilekçe gönderdiini, arkadalarna yaplan ikencenin izletilmesi ikencesine maruz kaldklarn söyledi. Kamuoyuna duyduklar sayg gerei mahkemeye geldiklerini ve mahkemenin buna deer vermediini söyleyen Yüksekda, savunmasna öyle devam etti:

ESAS MUHATAP BZZ, ARKADALARIMIZI SERBEST BIRAKIN

Mahkeme salonunun önünde baran provokatörlerin dier tarafnda katliamlar yaanyor. Siz durumay sürdürürken HDPye dönük katliamlar yürütülüyor. Bu bir katliam davas haline geldi. Parti binalarmz da yaksalar, linç de etseler hakikat aça çkacak. Esas muhatap biziz, arkadalarmz serbest brakn. Ama bizim muhatabmz siz deilsiniz. Yürekleri yok, sizi karmza çkaryorlar. çksnlar, esas muhataplar karmza çksnlar. Zaman geldiinde emaneti, can teslim ederiz ama kimsenin hukuk ad altna provokasyon düzenlemeye, ikence etmeye hakk yok. Durumada bandan itibaren düüncelerimizi yarglama kalkyorsunuz! Bu bir trajedidir. Bizimle siyaset meydannda kar karya gelmeye yürekleri yetmedi. Bu bir kalle siyasetidir. çary ben yaptm dedim neden o kadar kiiye dava açtnz? Maksat insanlara ikence etmek. Bu ikence ve zulmün hesabn bu halk sorar. O salonun kapsnn önünde bekletilen linç gruplarnn benim arkadalarma saldrmayacann ne güvencesi var? Bizim tek güvencemiz hakllmz. Bunu da siz elimizden alamazsnz, bu mahkeme hiç alamaz. Ne yapacaklarsa yapsnlar. Ben oraya mücadeleye geleceim. Siz kimsiniz demeye geleceim! Kimse de ifademi alamaz. Yazarsnz bir müebbet daha. Yazn, öldürün, diriltin, tekrar öldürün. Bunu da göüsleriz ama halkn vicdannn önünde hesap verecekler.

12 EYLÜL ZNDANLARINDA DA HAYKIRDIK, SUSMAYACAIZ

Eski Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan Gültan Kanak ise savunmasnda, Deniz Poyrazn kadnlarn mücadelesinde yaayacan, sonsuza kadar kadn özgürlük mücadelesinde kalacan söyledi. Kadnlar asla ve asla sindiremeyeceklerini ve susturamayacaklarn da söyleyen Kanak, Denizin katili sadece o tetikçi deil. Bu davay kim kumpas davas olarak önünüze koyduysa, o çetelerin elinden tutup Suriyede Kürtlere kar kim savatryorsa Denizin katilleri onlardr. Siz de bu davay kabul ederek suça ortak oluyorsunuz. Biraz vicdannz olsayd yaplan alçak saldrnn üzerine dururdunuz. Ama yapmayacanz biliyoruz. Bizler unu da biliyoruz, ikence tezgahlarnda da 12 Eylül zindanlarnda da haykrdk, susmayacaz. çünkü derdimiz var. Derdimiz demokratik özgür bir yaamdr dedi.

Sanklardan eski HDP Milletvekili brahim Binici, Kobanide yaanan insanlk dramna duyarsz kalmasnn mümkün olamayacan, buna duyarl olmak için ne bölgede olmak ne de milletvekili olmann da gerek olmadn söyledi. Binici, HDPye hizmet etmenin insanla hizmet etmek olduunu da belirterek, Bu halka faydal olmasaydm bu halk bana milletvekili olma onurunu yaatmaz, kaybettirirdi. Siyasetçiler halka hizmet için vardr dedi.

Sanklardan Pervin Oduncu da kendi ahslarnda yarglanmak istenenin çözüm süreci olduunu ifade ederek, HDP çift tarafl yürütülen çözüm sürecinin yürütücüsü oldu. HDPli olmaktan gurur duydum ve hala gurur duyuyorum. Bugün burada olmamzn nedeni de 7 Haziran seçimlerini kazanmak. ddianamede biz varz ama ID yok. ID vaheti yokmu gibi, sanki insanlar kendi kendilerine sokaa çkm gibi bir alg yaratld. Bizler ceza aldmzda, HDP yok sayldnda bu sorunlar çözülecek mi? Yllardr askeri yöntemlerle üzerine gidilen Kürt sorunu çözülecek mi? Sayn Öcalan 40 yl da geçse bu sorunu barla çözeceiz. Bunun baka yolu yok demiti. Ben de bugün bunu söylüyorum diye konutu.

Durumaya önümüzdeki hafta devam edilecek.

Ana Sayfaya Git