Kobani'de 2. dalga!

Kobani soruşturmasında ikinci dalga gözaltı operasyonu başlatıldı. Finans sağladıkları iddia edilen 91 şüpheliden 46'sı gözaltına alındı.

Haberler 13.04.2022 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankara Cumhuriyet Basavcl koordinasyonunda yürütülen soruturma kapsamnda 6-8 Ekim Kobani olaylarnn mali yaplanmasnda yer aldklar belirlenen ve haklarnda ilem balatlan 91 üpheliden 46s gözaltna alnd.

Ankara Cumhuriyet Basavclndan yaplan açklamaya göre, Terör Suçlar Soruturma Bürosu tarafndan yürütülen soruturma kapsamnda PKK/KCK silahl terör örgütü adna ekonomik-mali alan yaplanmasna bal olarak banka hesap hareketleri ve MASAK analiz raporlar, tank beyanlar, dijital aratrma sonuçlar ve HTS analiz raporlar incelendi. Terör örgütünün gerek örgütsel faaliyetlerinde kullanlmak gerekse de öldürülen ya da yaralanan terör örgütü mensuplarnn ailelerine yardmda bulunmak amacyla örgüt adna mali kaynak temin ederek örgütsel faaliyette bulunduklarna dair deliller elde edilen 91 üpheli için gözalt karar çkarld. 13 ildeki Ankara merkezli soruturmada üphelilerin 6415 sayl Terörizmin Finansmannn Önlenmesi Hakkndaki Kanuna muhalefet ve silahl terör örgütü üyesi olmak suçlarndan yakalanmas ilemlerine baland.

10 YILLIK MAL VERLER NCELEND

Edinilen bilgiye göre MASAK Bakanlnca incelenen 10 yllk mali veriler nda, üphelilerin HTS baz hareketleri, otel ve yurt d giri çk bilgileri ile terör örgütüne müzahir açk kaynak paylamlar üzerine Ankara Emniyet Müdürlüü Terörle Mücadele ube Müdürlüü ve stihbarat ube Müdürlüü tarafndan oluturulan uzman ekip detayl bir çalma yapt. Milyonlarca satr veri, video ve fotorafn incelenmesi ile delillendirme çalmalar yapld.

Ayrca üpheli isimlerinin ölü olarak ele geçirilen örgüt mensuplarndan elde edilen dokümanlarda geçtii belirlendi.

- Karaylann talimatyla hareket ettikleri belirlendi

üphelilerin, PKK/KCK silahl terör örgütünün ekonomik yaplanmasnda yer aldklar, örgüt adna kara para akladklar ve örgüt elebalarndan Murat Karaylann talimatlaryla hareket ettikleri belirlendi. Haklarnda ilem balatlan 91 üpheliden 46s gözaltna alnd.

GÖZALTINA ALINANLARIN SMLER

Mersinde Akdeniz Belediyesi eski Belediye Ebakan Fazl Türk, Akdeniz Belediyesi eski çalanlar Hasan çat, Selami Turan ve Ülfiye Özcan ile eski Diyarbakr Büyükehir Belediye çalan ve avukat Metin Klavuz, HDP eski Sayman Zeki çelik gözaltna alnd. Adanada HDP l Yöneticisi Mustafa Bilgiç ile efik Özbey ve Necmettin Aslann da bulunduu 6 kii gözaltna alnd. Diyarbakrda ise HDP Kayapnar ilçe yöneticisi ahin Erolu, Selçuk Tazgel gözaltna alnd. Vanda, Van Büyükehir Belediyesi eski Belediye Meclis Üyesi Nihat Gezicinin de aralarnda bulunduu 5 kii gözaltna alnd. Dersim Belediyesi eski Özel Kalem Müdürü Sevim Soylu da ayn operasyon kapsamnda gözaltna alnd.

KOBAN DAVASINDA TAHLYE OLMUTU

Gözaltna alnan isimlerden HDP eski Sayman Zeki çelik, DAin Kobanye yönelik saldrlarna kar 6-8 Ekim 2014te gerçekleen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek Halklarn Demokratik Partisi (HDP) eski E Genel Bakanlar, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarnda bulunduu 108 kii hakknda açlan Koban Davas kapsamnda tutuklanm, davann 3üncü durumasnda tahliye edilmiti.

üpheliler arasnda silahl eitim alm örgüt mensuplar ile örgütsel faaliyetleri sonras yurt dna çkan örgüt mensuplarnn da bulunduu tespit edildi.

BELEDYE GELRLER PKKYA AKTARILMI

MASAKn geçmie dönük mali verileri incelemesi sonucu örgütün 70 milyon lirasnn HDPli belediyeler, ihaleler, irketler, kripto para, altn ve gümü kullanlarak akland, gayrimenkuller alnd, kira gelirlerinin örgüt mensuplarna aktarld tespit edildi. ncelemelerde ayrca örgütün krsal alannda faaliyet gösterirken etkisiz hale getirilen teröristlerin yaknlar ile cezaevinde bulunan örgüt mensuplarndan yaklak 500 kiiye sistematik ekilde maddi yardm yapld ortaya çkt.

üphelilerin, Habur Snr Kapsndan çok sayda giri-çk kaydnn olduu, çkan zanllarn terör kamplarnda örgütsel eitim ve talimat aldklar belirlendi.

Operasyon kapsamnda yaplan aramalarda 240 bin dolar, 2 bin 800 avro, 25 bin lira, bir Kalenikof, 3 Kalenikof arjörü, 54 adet fiek, tabanca, av tüfei, uyuturucu madde ve çok sayda örgütsel materyal ele geçirildi.

Ana Sayfaya Git