Kobani’ye 17 tutuklama

Kobani soruşturması kapsamında gözaltına alınan 20 şüpheliden 17'si tutuklandı

Haberler 03.10.2020 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankara Cumhuriyet Basavclnn, Kobani olaylarna yönelik yürüttüü soruturma kapsamnda gözaltna alnan 20 üpheliden 17si tutukland. Srr Süreyya Önder, Ahmet Tan ve Gülfer Akkaya, yurt dna çk yasa uygulanarak serbest brakld. Baz partililerin adliye önünde gözaltndakilere destek için topland srada bir vatanda, Ben Vanl bir Kürt olarak bunlar reddediyorum. Ben Kürdüm, bunlar bizim temsilcimiz deiller diyerek tepki gösterdi.

Ankara Cumhuriyet Basavclnca, Kobani olaylar olarak bilinen 6-7 Ekim 2014 tarihlerindeki eylemlere ilikin, sokaa çkma çars yapan PKK/KCK terör örgütü ve sözde örgüt yöneticileri ile baz siyasi parti yönetici ve partililer hakknda balatlan soruturma kapsamnda 82 kii hakknda gözalt karar verildi. Ankara merkezli 7 ilde düzenlenen operasyonlarda aralarnda Kars Belediye Bakan Ayhan Bilgen, eski HDP milletvekilleri Srr Süreyya Önder, Emine Ayna, Ayla Akat Aka, Nazmi Gör, Beyza Üstün, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri Alp Altnörs, Altan Tan, Gülfer Kaya, Ali Ürkütün de bulunduu 20 kii, 25 Eylülde gözaltna alnarak Ankaraya getirildi.

17 TUTUKLAMA

Ankara Emniyet Müdürlüünde sorgular tamamlanan üpheliler, dün geni güvenlik önlemleri altnda Ankara Adliyesine sevk edildi. üphelilerin tamam savclk sorgusunun ardndan tutuklanmalar istemiyle Nöbetçi 4üncü Sulh Ceza Mahkemesine sevk edildi. Mahkemede sabaha kadar süren sorgunun ardndan üphelilerden Nazmi Gür, Ayla Akat Ata, Emine Ayna, Emine Beyza Üstün, Bircan Yorulmaz, Bülent Barmaksz, Can Memi, Dilek Yal, Günay Kubilay, Zeki çelik, Ali Ürküt, Pervin Oduncu, Alp Altnörs, Berfin Özgü Köse, Cihan Erdal, Ayhan Bilgen ve smail engünün tutuklanmasna karar verildi. Eski milletvekilleri Srr Süreyya Önder, Altan Tan ve Gülfer Akkaya ise yurt d yasa konularak serbest brakld.

VATANDATAN HDPL GRUBA TEPK

üphelilerin adliyeden götürülmesinin ardndan avukatlar ve aralarnda baz HDPli milletvekillerinin de olduu grup adliye önünde topland. Grubun basn açklamas yapt srada bir vatanda Ben bir Kürt vatanda olarak bunlar reddediyorum. Ben Vanl bir Kürt olarak bunlar reddediyorum. Ben Kürdüm, bunlar bizim temsilcimiz deiller. Kürdü kullanarak Kürdün temsilcisi olamazsnz diye bard. Gruptan baz kiilerin tepki gösteren vatandan üstüne yürümesi üzerine polis araya girerek engel oldu. Söz konusu vatanda, daha sonra polis eliinde olay yerinden uzaklatrld.

DA KADROSUNDA OLANLAR VAR

Soruturma kapsamnda gözalt karar verilen dier üphelilerin bir ksmann PKK/KCK terör örgütünün da kadrosunda yer ald, bir ksmnn da yurt dnda olduu belirtildi. Yurt içinde bulunduu anlalan 1 üphelinin de yakalanmas için çalmalara devam edildii bildirildi. Öte yandan Kobani olaylar srasnda HDP MYK üyesi ve halen HDP milletvekili olan 7 kii hakknda da dokunulmazlklarnn kaldrlmasna ilikin fezlekelerin TBMMye gönderilmesi bekleniyor.

Ana Sayfaya Git