Koca açıkladı: Yalman ile ölüm sayısı üçe yükseldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM'yi korona virüsüyle ilgili bilgilendirdi. Koca, "Yakında bütün büyük şehirlerde test yapıyor olacağız. 13 bini ileri düzeyde olmak üzere toplam 25 bin 466 erişkin yoğun bakımı kapasitemiz söz konusu" dedi.

Haberler 20.03.2020 - 11:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, TBMMde korona virüsü oturumunda konutu. Bakan Koca, Virüsün bulatrclk süresi kesin olarak bilinmemektedir dedi. Koca, yaknda büyük ehirlerde korona testi yaplabileceini söyledi.

Koca, eski Kara Kuvvetleri Komutan Aytaç Yalmann korona virüsü nedeniyle öldüünü de dorulad. Koca, Daha önce KOAH tans ile takip edilen bir hasta. Yaklak 6 saat sonra da ex kabul ediliyor. O dönemde yaplan test de negatif çkyor. Fakat klinik bulgusu, özellikle giderek de yaygnlanca; akcier ve benzeri KOAH olmasna ramen üpheli olabilir düüncesiyle çevresi taranyor. Orduevi olmak üzere, herkes taranyor. Testleri pozitif çkanlar oldu, ne zaman dün? Bu durumda böyle bir vakada bata negatif sonra pozitif olabilir mi? Olabilir. Biz bunu yeni tanyoruz dedi.

te Bakan Kocann açklamalarndan satr balar:

DÜÜNÜLMEM EYLER DÜÜNMEYE HTYACIMIZ VAR: Hangi sebeple huzurlarnzda olduum açktr. Türkiye ortak iradenin tüm kuvveti ile yüce Meliste ortaya konmasn beklemektedir. Söylenen her söz baarya doru atlm bir adm gibi olmaldr. Düünülmemi eyleri düünmeye ihtiyacmz var. Yüce Meclis tarihi boyunca kritik önemde pek çok olayla kar karya kald. Sahada sorunla mücadele eden profesyonellerine gerekli tüm destei salad.

ÖLÜMLER LER YALARDA: Meclisin iradesi toplumun direnmesinin kat be kat artmas demektir. Sizler çekirdekten yetimi siyasetçiler olarak toplum psikolojisi çok biliyorsunuz. Ölümler genellikle ileri yalarda, diyabet, kalp damar hastal, kronik akcier hastalklar bata olmak üzere gerçekleti. DSÖ 11 Mart 2020 tarihinde pandemi yani tüm dünyay etkileyen salgn ilan etmitir.

VRÜSÜN BELRTLER: Virüsün bulatrclk süresi kesin olarak bilinmemektedir. Enfeksiyonun yangn belirtileri ate öksürük ve solunum skntsdr. Daha ilerde böbrek yetmezlii ve ölüm gerçeklemektedir. DSÖnün çin Halk Cumhuriyetine ait Kovid -19a ait ölüm hz yüzde 3,8 olarak bildirilmitir.

Yalman için açklama: Korona kanaati olutu

18 MERKEZDE çALIMALAR BALADI: Bugün itibariyle iki vakf üniversitesinin devreye girmesiyle 18 merkezde çalmaya baladn söylemek istiyorum. 10 Ocak tarihinden itibaren ülkemiz hzl ve aktif davranmtr. Riskten koruyucu tedbirleri erkenden aldk, sürecin ilk gününden itibaren sayn Cumhurbakanmzn hassasiyet ve yakndan takip etmeleriyle ve Bilim Kurulu ve Bakanlmzn önerilerinin devreye girmi olmasnn bu baarda büyük ve en önemli paynn olduunu söylemek istiyorum.

SINIR KAPILARI KAPANDI: Snr komularmzn virüsle mücadelesinin zaafiyet içinde olduunu görerek snr kaplarmz kapattk. Vatandalarmz kontrol ve 14 günlük izolasyon ile kabul ettik. Olay 11 Martta pandemi olarak tanmland. Atlacak admlar kamu kurumlarmza bildirilmiti.

Vermek istediim baz bilgiler var. Hava meydanlarnda termal kamera uygulamasyla 4 milyon 603 bin yolcumuzu taramadan geçirdik. Kara hudut kaplarmzda 189 bin yolcudan 1103ü gözetim altna alnmtr.

MÜCADELEDE YARDIMCI OLUN: Umreden dönen vatandalarmz izole altna alnm ve özellikle Umreden gelen bir vakada pozitif görülmesi üzerine gece gelecek olan vatandamz artk evlerinde deil bo olan örenci yurtlarmzda tekli odalarda izole edilmelerine, vaka görüldükten sonra hzla karar verdik. Panie yol açmay hedefleyen baz kiiler olduunu da gözlüyoruz. Uydurma haberler, sosyal medyadaki mesnetsiz iddialar tümüyle ahlak snrlar dndadr. Bunlarla mücadelede lütfen bizlere yardmc olun.

HASTANELERN DURUMU: imdi de hastanelerin durumuna deinmek istiyorum. Hastaln salgn hali almas halinde 13 bini ileri düzeyde olmak üzere toplam 25 bin 466 erikin youn bakm kapasitemiz söz konusu. Son zamanda art arda açtmz ehir hastalarna ramen yatak saymz Avrupa ve OECDnin altndadr.

YAKINDA BÜTÜN BÜYÜK EHRLERDE TEST YAPABLR OLACAIZ: Yaknda neredeyse bütün büyük ehirlerde test yapabilir olacaz. Özellikle önümüzdeki bir iki gün içerisinde hzl tan kiti devreye girmi olacak. Antijel üzerinden hzla sonuç veren bu tan kiti içinde bütün illerimize vererek, pozitif çktnda bütün ülkeye yaymak üzere bir planlama yaptmz, yarn da geleceini müjdelemek istiyorum. Hedef de 10 15 bin yapabilir hale gelmek istiyoruz. Özellikle yurt dndan gelen 1 Mart itibariyle bugüne kadar gelen kii says 372 bin kii olduunu gördük. Sadece bir günde 132 bin aile hekimlerimiz üzerinde tarama yapldn söylemek istiyorum. Bata aile hekimlerimiz olmak üzere tüm çalanlarmza teekkür ediyorum.

SALIK PERSONELNE ALKI: Salk personelinin çalma düzenlerinde baz deiiklikler yaptk. Üniversite hastanelerimiz dahil tüm hastanelerimize koruyucu malzeme datyoruz. ki gün önce alt üniversitemize gece yars her birine 50 bin maske gönderdik. Riski göüsleyerek hastalarla dorudan temas etmesi gereken kiiler salk personelimizdir. zinlerini iptal ettik. Salk personelimizin i yükü, hem de maruz kald risk artm durumda. Salk ordumuza kolaylklar ve güvenceler salanmaldr. Sadece fedakarlk duygularna yönelik bir motivasyon yetersizdir. Bata doktorlar olmak üzere tüm salk personelimizin verdikleri mücadeleye kar hak ettikleri itibarn milletimizin nezdinde yerini biliyorum.

YALMANIN LK TEST NEGATF çIKMITI: Sayn Paamz Aytaç Yalman Paann vefatyla ilgili net ifade etmek istiyorum. KOAH tans ile takip edilen bir hasta Yaklak 6 saat sonra da ex kabul ediliyor. Ve o dönemde yaplan test de negatif çkyor. Fakat klinik bulgusu, özellikle giderek de son dönem yaygnlanca; akcier ve benzeri KOAH olmasna ramen üpheli olabilir düüncesiyle çevresi taranyor. Yani orduevi olmak üzere, herkes taranyor. Bu tarama sürecinde ei dahil pozitif çkanlar oldu, ne zaman dün? Bu durumda böyle bir vakada bata negatif sonra pozitif olabilir mi? Olabilir. Biz bunu yeni tanyoruz. Tersini söyleyeyim. Bata pozitif olup, yine youn bakm artlarnda yatan halen üç gün sonra negatif olan, yedi gün sonra pozitif olan vakamz da var. Biz bunu yeni tanyoruz. Bir pencere dönemi olduu söyleniyor. Dolaysyla bu dönemde bizim nasl hassasiyetle yaklatmz, böyle bir vaka bile beklemeden erken dönemde taramaya çktmz, biz testleri yapncaya kadar 14 günlük süreyi doldurana kadar hiçbir ekilde temas etmeyin önlemini aldk. Ei ve yaknlarnda pozitif çkmas nedeniyle de geriye dönük, hastanedeki hekim arkadalar bunu korona virüs olabilir eklinde yorumladlar. Dolaysyla bu anlamda hayatn kaybeden vaka saymz 3 kii oldu. Kendilerine Allahtan rahmet, yaknlarna sabr ve basal diliyorum.

Ana Sayfaya Git