Koca Cinayetinde Uluslararası Kriz

ALMANYA ve Türkiye arasında referandum öncesi başlayan, bazı asker ve diplomatların Almanya'ya iltica talebinde bulunması ile devam eden ve Almanya milletvekillerinin İncirlik Üssü'ne alınmamaması ile tırmanan kriz, suçluların iadesi anlaşmasına da yansıdı.

Haberler 26.05.2017 - 09:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

31 Austos 2015te öldürülen AK Parti Diyarbakr eski Gençlik Kollar Bakan Yunus Koca cinayetinin azmettiricisi olarak krmz bültenle aranan M.S.F.nin Almanyada yakaland, ancak Türkiyeye iade edilmek yerine serbest brakld ortaya çkt.

DYARBAKIR-AK Parti Diyarbakr eski Gençlik Kollar Bakan Yunus Koca, 31 Austos 2015 günü urad silahl saldr sonucu yaamn yitirdi. Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl olayla ilgili soruturma balatrken, Yunus Kocay tabancayla vurarak öldüren 19 yandaki B.B. ve cinayeti ilettirdii iddia edilen 46 yandaki M.A. stanbula gitmek isterken Kayseride yakaland. Diyarbakra getirilerek ifadesi alnan üphelilerden M.A., Yunus Kocay stanbulda emlakçlk yapan M.S.F.nin azmettirmesi sonucu, para karl öldürdüklerini söyledi. Operasyonu genileten polis, M.S.F.nin stanbuldaki adreslerine operasyon düzenledi. Operasyonlarda M.S.F.nin izine rastlanmazken, istihbarat çalmas sonucunda üphelinin sahte pasaporta yurt dna kaçt anlald.

KIRMIZI BÜLTEN çIKARILDI

Cinayetle ilgili yakalanan üpheliler B.B. ve M.A. tutuklanrken, haklarnda Tasarlayarak kasten adam öldürme suçundan dava açld. Bu srada firari üpheli ile ilgili soruturmay sürdüren Cumhuriyet Savcs Sebahattin Erkayann talebiyle, M.S.F. hakknda Emniyet Genel Müdürlüü nterpol Daire Bakanl krmz bülten çkard.

KÖLNDE YAKALANDI

Yaplan ilemlerin ardndan firari üpheli M.S.F. 13 Aralk 2016 günü Almanyann Köln kentinde polis tarafndan yakalanp tutukland. M.S.F.nin durumu, Almanya tarafndan resmi olarak Türkiyeye iletildi. Bunun üzerine nterpol Daire Bakanl tarafndan, üpheli M.S.F.nin iade edilmesi için prosedür ilemleri balatld.

ADES BEKLENRKEN SERBEST BIRAKILDI

Emniyet Genel Müdürlüü nterpol Daire Bakanl, M.S.F.nin yakalandnn bildirilmesi üzerine hzl bir ekilde resmi prosedürleri yerine getirerek, üphelinin Türkiyeye iade edilmesini resmi olarak Almanyadan talep etti. ade talebini reddetmeyen Almanya adli makamlar ise, uygulamada olmayan gereksiz prosedür ilemleri nedeniyle, üpheli M.S.F.yi Türkiyeye vermedi. Kölnde bir cezaevinde tutulan üpheli, 2017 yl içerisinde Almanya adli makamlar tarafndan serbest brakld. M.S.F.nin serbest braklmas üzerine iki ülke arasnda yeni bir diplomatik kriz yaand. Devreye giren nterpol Daire Bakanl, Almanyadaki muhatap kuruma yaz yazarak Suçlularn iadesi anlamas gereince, üphelinin yakalanarak Türkiyeye iade edilmesini istedi.

Ana Sayfaya Git