Koca: Vakaların tüm Türkiye'ye yayıldığını söyleyebilirim

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu'nun korona virüsü salgını toplantısının basın toplantısı düzenledi. Testlerin hızla yapılmasına önem verdiklerini söyleyen Koca, daha sonrasında hastaları izole ettiklerini söyledi. 30 bin 305 test yapıldığını hatırlatan Koca, ölen hastaların ileri yaşta olduğu ifade etti.

Haberler 24.03.2020 - 11:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Büyüklerimize seslenmek istiyorum. Onlarn korna virüsünden etkilenmemesi bizim sorumluluumuz da, onlara sözlerimize kulak vermelerini istirham ediyorum diyen Koca, Evden çkmanz bir süreliine kstland. Bu kurala uyun ifadelerini kulland.

Salgna kar halkn tüm kesimleriyle dayanma konusunda dünyaya örnek olduunu söyleyen Koca, Bu dönemde salk personelinin ek ödemelerini iyiletirme gayretindeyiz. Kadromuza 32 bin personel dahil ediyoruz dedi. Malzemelerin yetersizlii konusundaki iddialara deinen Koca, tüm hastanelere malzeme destei salandn belirtti.

FARKLI DAVRANANLARA EL KOYMA DAHL TEDBRLER UYGULANABLR

Firmalarn denetlendiini aktaran Fahrettin Koca, unlar söyledi: Özellikle istismar etmek isteyen firmalarn yurt dna balantlar yaptn biliyoruz. Hem MASAK, hem çileri Bakanlmz devrede oldu. Üreticilerin ve satclarn depolarna basknlar yapld. Youn bir ekilde depoladklar görüldü. Bakanlk olarak olmas gereken ücretle almak istediimizi ifade ettiimiz halde bunun yaplmadn gördük. Bugün itibaryla bu firmalar teker teker çararak, hepsiyle günlük olarak ne kadar ürün yapabilecekleriyle ilgili sözleme yaptk. 20 firma ile anlatk. Farkl davranmak isteyenlere de el koyma dahil bir takm tedbirlerin devrede olacan söylemek istiyorum.

Bugün sabah itibaryla çinde kullanlm olan özel bir ilaçtan sonuç aldklar iddias olan, bu konuda yaynlar yaplm olan, özellikle youn bakm hastalklarnda kullanlmasnn 11 günden 4 güne düürüldüüne dair bilgilerin olduunu bildiimiz ilaçla ilgili bu sabah yeterli miktarda getirmi olduk. çin büyükelçilii ile görütüm. Sabah gelen ilacn youn bakm artlarnda tedavileri devam eden hastalarmza bugün itibaryla balandn ifade etmek istiyorum.

AI ENSTTÜSÜ KURULDU

Korona virüsü as için çalmalar yapldn belirten Koca, 6 üniversite ve bir merkeze çar yapld. Önümüzdeki günlerde ihtiyaçlara göre herhangi kstlamaya gitmeden hepsinin önünü açacak ekilde destek salayacamz, Maliye Bakanlmzn bunun karlanabileceini ifade ettikleri için de ayrca teekkür etmek istiyorum. A Enstitüsü kuruldu ifadelerini kulland.

çNDEN 50 BN HIZLI TARAMA KT GELD

çinden hzl tarama kiti alndn kaydeden Koca, çinden 50 bin hzl tarama kiti geldi. Perembe günü ilave 300 bin hzl tarama kiti gelmi olacak ve 1 milyona kadar hzl tarama kitlerini kullanmak üzere balant yaptmz ifade etmek istiyorum diye konutu.

HERKES KEND OLAANÜSTÜ HALN LAN EDEBLR

Soru üzerine iyileen hastalar olduunu aktaran Koca, buna ilikin saylarn ise ilerleyen günlerde paylalacan dile getirdi.

Sokaa çkma yasa konulaca iddialar sorulan Koca, herkesin almas gereken önlemleri açkladklarn hatrlatt. Herkes kendi olaanüstü halini ilan edebilir. Bunu illa devletin ilan etmesi gerekmiyor. Mücadelenin esas tek tek herkesin kendisini izole etmesi yantn verdi.

Virüs nedeniyle ölen hastalarn yalaryla ilgili bilgi veren Fahrettin Koca, 91 yaa kadar var, 60n altnda iki hasta var yani 50-60 aras, onun dndaki bütün hastalar 61in üzerinde. leri ya ve kronik hastal da olan grup. Zaten önümüzdeki günlerde bütün vakalarla ilgili ya aral dahil olmak üzere paylaacaz dedi. Koca, salk çalanlar arasnda da korona virüsü bulaanlar olduunu söyledi.

Vaka saysyla ilgili bir soru üzerine Koca, Tüm Türkiyeye yayldn söyleyebilirim. imdi biz bu anlamda OECD ortalamasna göre youn bakm yatak says en fazla olan ülkeyiz. Önemli olan vatandamzn kendilerini izole etmeleri, erken dönemde pozitif çkanlara ilacn balanr olmas ve kiide solunum skntsn önlemek diye konutu.

Ana Sayfaya Git