Komutana hapis geldi

Darbecilerin sözde atama listesinde "Diyarbakır sıkıyönetim komutanı" olarak gösterilen dönemin 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Yılmaz yargılandığı davada, Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Haberler 25.01.2018 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) darbe giriimine ilikin soruturma kapsamnda tutuklanan, darbecilerin hazrlad sözde atama listesinde Diyarbakr skyönetim komutan olarak gösterilen dönemin 7. Kolordu Komutan Korgeneral brahim Ylmaza yargland davada, anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan 12 yl 6 ay hapis cezas verildi.

DYARBAKIRda, 15 Temmuz darbe giriimi srasnda Yurtta Sulh Konseyi tarafndan hazrlanan listede ad Diyarbakr Skyönetim Komutan olarak geçen 7nci Kolordu eski Komutan Korgeneral brahim Ylmaz Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan 12.5 yl hapis cezasna çarptrld. Mahkeme heyeti, Ylmazn tutukluluk halinin de devamna karar verdi.

Diyarbakr 4üncü Ar Ceza Mahkemesinde görülen durumaya, Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan arlatrlm ömür boyu hapis istemiyle yarglanan 7nci Kolordu eski Komutan Korgeneral brahim Ylmaz, Adana F Tipi Cezaevinden Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) ile katld. Durumada ilk söz hakk verilen savc, önceki celse verdii esas hakkndaki görüünü tekrar ederek, Ylmazn arlatrlm ömür boyu hapis cezasyla cezalandrlmasn istedi.

DARBENN ÖNLENMESNE DESTEK VERDM

Savcln esas hakkndaki görüüne kar savunmas alnan brahim Ylmaz, 18 aydr tek kiilik hücrede tutuklu olduunu ve bu süreçte aleyhine tek bir delil bulunmadn söyledi. Ylmaz, öyle konutu:

Suçum darbeye katlmayp, önlemek midir? Aldm tedbirlerle kanunsuz hiçbir olay meydana gelmedi. Türkiyede bu ekilde emir veren kimse yok. Cumhurbakan bile çar yapmadan ben tüm tedbirleri aldm. Kanunsuz hiçbir emir vermedim ve darbeye kar durdum. 16.30da darbe kalkmasn örenen Genelkurmay ve Kara Kuvvetleri Komutanl birliklere bir emir vermedi. Buna ramen darbeye kar Türkiyede ilk emir veren kii benim. Diyarbakr Valisi, asayi toplantsnda darbeye kar durduum için bana teekkür etti. Cumhuriyet Basavcsnn talebi üzerine 8inci Ana Jet Üssündeki gözaltlar yapmak üzere adliye binasna geldim. Darbecilerin istedii helikopterleri Ankaraya göndermedim. Ne FETÖcü ne de darbecilerle hiçbir alakam yok. Darbeye kar duruum açk ve nettir. Cumhuriyet Basavs telefon açarak bana görev verdi. Saat 22.40ta darbeye kare emir veren kii nasl bu ekilde suçlanabilir? Durumada dinlenen 20 tank suç ilemediimi söyledi. Bu bana yaplan hakszlktr. 15 Temmuzda saklanmadm, gizlenmedim, birliklerimin bana geçtim ve darbeye kar durdum. Skyönetim kararn uygulatmadm. Benden önce darbeye kar yazl emir veren kimse yok. 5 helikopteri göndermeyerek Ankaradaki darbenin önlenmesine destek verdim.

ATATÜRKçÜ BR KOMUTANA OYUN OYNANMITIR

Skyönetim listesinde isminini iradesi dnda yazldn belirten Ylmaz, Nefes almam bile suç saylyor. Darbe baarl olsayd ya infaz edilecektim ya da hapisteydim. Darbe kalkmasn önledim, yine hapisteyim. Atatürkçü bir komutana büyük bir oyun oynanmtr. Ne FETÖcü ne de darbeciyim. Laik demokratik Cumhuriyete inanan Atatürkçü bir Türk generaliyim. Gerçek FETÖcüler, itirafç olanlar, FETÖ ile fotoraf çektirenler, maddi destek salayanlar, birlikte yemek yiyenlerin hepsi serbest. Fakat darbeye kar çkan ben, 18 aydr tutukluyum dedi.

SEMH TERZY UçAA BNDRENLERDEN HESAP SORULMUYOR

Özel Kuvvetler Komutanlndan Albay Altan Borann, Tugeneral Semih Terzinin darbeci olduunu bildii halde kendisine bilgi vermediini ileri süren Ylmaz, unlar kaydetti:

Özel Kuvvetler Komutan arayp Semih Terzinin engellenmesi gerektiini söylemedi. Semih Terzinin birliini üsse alan, uçann kalkmasna izin veren, bu durumu kimseye bildirmeyen üs komutan vekiline suçlama yaplmyor. Semih Terziyi karlayan, onu uçaa bindiren, CASA uçan gönderenlere hesap sorulmuyor. Ancak darbeye kar olan bana hesap soruluyor. Vali, Emniyet Müdürü ve Basavc telefonla konutuumuzda, bana darbenin yannda yer alp almadm sormad. Onlar da ne olacan, ne yapacam ve tavrm görmek için beklediler. Valinin konutunda kriz merkezi kurulmu ancak bana haber bile vermemiler. Basavc ile konutuumda bana darbeci olup olmadm sormadan yardm istedi. Adliyeyi kuattm iddialar kesinlikle gerçek deil. Basavc, pilotlarn gözaltna alnmas için kuvvet talep ettii için beni çard. Basavc talimat ile adliyeye geldim. Kapda tokalaarak karlanp, uurlandm. 18 aydr arlatrlm artlarda yayor ve adalet aryorum. Esas FETÖcü ve darbeciler darda geziyor. Gerçekler er ya da geç ortaya çkacaktr. O gece korkmadan, çekinmeden mücadele ettim. Suçsuzum, tek tesellim vicdanmn rahat olmasdr. Onurum, erefim ve kimliimin geri verilmesini istiyorum.

Avukat savunmalarnn ardndan kararn açklayan mahkeme heyeti, tutuklu sank brahim Ylmaz Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs etme suçundan arlatrlm ömür boyu hapis cezasna çarptrd. Sann suçun ilenmesine yardm ettiini kabul eden mahkeme heyeti, Ylmazn cezasn 15 yla indirdi. Cezann, sann gelecei üzerindeki olumsuz etkisini, lehine takdiri indirim sebebi kabul eden mahkeme heyeti, Ylmazn 12.5 yl hapisle cezalandrlmasna hükmetti. Mahkeme heyeti, Ylmazn hükmen tutukluluk halinin de devamna karar verdi.

Ana Sayfaya Git