Konserve yediler, hastanelik oldular!

Elazığ'da misafirliğe gittikleri evde yedikleri semizotu konservesinden zehirlenen 6 kişi hastanede tedavi altına alındı. Kalbi durup tekrar çalıştırılan 5 yaşındaki çocuğun durumunun ciddi olduğu öğrenildi.

Haberler 03.01.2020 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Olay, merkeze bal Nailbey Mahallesinde bir evde meydana geldi. Alnan bilgiye göre, 4 gün önce misafirlie gittikleri evde 10 kii yemekte semizotu konservesi yedi. Evlerine dönen 10 kiiden 6s 2 gün sonra rahatszlanarak çeitli hastanelere bavurdu.

Özel bir hastaneye kaldrlan 5 yandaki A.G.nin kalbi durdu, annesi N.G. ise solunum yetmezlii yaad. Kalbi tekrar çaltrlan çocuk ile dier hastalar, ambulansla Frat Üniversitesi Hastanesine sevk edildi. Hastanede yaplan tetkiklerde 6 kiinin yedikleri semizotu konservesinden zehirlendii ortaya çkt. Youn bakm ve servislerde tedavisi süren hastalardan 5 yandaki A.G.nin durumunun ciddi olduu örenildi.

KONSERVE YEDLER

Frat Üniversitesi Hastanesi Bahekimi Prof. Dr. Refik Ayten, Konserveden zehirlenme sonucunda botulizm toksininden zehirlenen 6 hastamz var. 2 tanesi çocuk, 4 tanesi erikin. u anda bir tane çocuumuz youn bakmda, bir tanesi serviste, 4 tane erikin hastamz ise anestezi ve dahiliye olmak üzere polikliniklerdedir. Bir tanesi solunum sknts olmas nedeniyle youn bakmda, dierlerini de toksinin etki süreci devam ettii için kontrol amaçl youn bakmda tutuyoruz. Hepsinin laboratuvar ve klinik olarak tetkikleri ve sorgulamas yapld. Tedavilerine baland. u anda destek tedavisi ile devam ediliyor dedi.

YAAM SAVAI VERYOR

5 yandaki çocuun baka bir hastaneden kendilerine sevk edildiini aktaran Prof. Dr. Ayten, çocuun solunumu ve kalbinin durmas nedeniyle canlandrma yaplm. Gerekli müdahale yapldktan sonra bize getiriliyor. u anda en ciddi olanda en küçük olan çocuk. Durumu birazck daha ar. nallah iyiye gidecektir eklinde bilgi verdi.

Uygun ekilde saklanmam ve ayarlanmam konservelerde bu toksinin ürediini ifade eden Prof. Dr. Ayten, Hazrlan ve saklanmasnda profesyonel olanlara danmak lazm. Tüketirken süresi, saklama koullar ve yapl koullarnn irdelenmesi lazm. Konserveden dolay bir sknt olduunda ise hemen klinie bavurmak lazm diye konutu.

Geçtiimiz yl 5 Aralkta Zonguldakn çaycuma ilçesine bal Kaykçlar Köyünde yaayan Ramazan (55) ve Zuhriye Yldz (54) çifti yedikleri konserve sonras rahatszlanarak youn bakma kaldrlm, konserveden kaynakl clostridium botulinum toksini nedeniyle zehirlendikleri belirlenmiti.

Ana Sayfaya Git